Comisia Europeana: UE nu va putea sa furnizeze nimic Ucrainei pana la sfarsitul anului

Comisia Europeana: UE nu va putea sa furnizeze nimic Ucrainei pana la sfarsitul anului

by March 20, 2014 0 comments

BRUXELLES - COMISIEUcraina va fi obligata sa cumpere gaze la un pret mai mare incepand de la 1 aprilie si se afla intr-o situatie dificila, deoarece Uniunea Europena (UE) nu va putea sa-i furnizeze nimic inainte de sfarsitul anului, a afirmat miercuri comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, citeaza Mediafax. UE prevede implementarea unui sistem care sa permita inversarea fluxului in gazoducte si ar putea astfel sa aprovizioneze Ucraina via Slovacia, dar nu mai devreme de sfarsitul anului, a anuntat comisarul european in cursul unei conferinte de presa comune cu ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, la Bruxelles.

“O reuniune este prevazuta cu autoritatile slovace saptamana viitoare si un acord ar putea fi semnat la sfarsitul lunii aprilie”, a anuntat el.

Sistemul ar putea fi operational “pana la sfarsitul anului”, a apreciat el.

Prin urmare, noile autoritati ucrainene se asteapta la vremuri grele, deoarece, incepand de la 1 aprilie, vor trebui sa cumpere gaze la pretul de 378 de dolari pentru mia de metri cubi, fata de aproximativ 270 cat plateste in prezent. Gazprom a decis sa anuleze conditiile favorabile acordate Kievului, a deplans Prodan. Preturile ar putea ajunge chiar si la 500 de dolari, potrivit pietei, a precizat el.

O intrerupere a livrarilor de gaze este posibila, deoarece Ucraina datoreaza aproape doua miliarde de dolari companiei Gazprom.

Gunther Oettinger, care a asigurat la inceputul lunii martie ca UE va ajuta Ucraina sa-si regleze datoria la gaze, a evitat sa-si reinnoiasca angajamentele miercuri.

“Nu se pune in discutie ca UE sa regleze datoriile catre Gazprom”, au afirmat serviciile lui Barroso.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.