Presa americana: Mafia ruseasca, implicata in invadarea Crimeei
by admin March 24, 2014 0 commentsIn spatele protestelor pro-ruse din Crimeea s-ar putea afla mana criminalitatii organizate, cu conexiuni puternice cu mafia ruseasca, scrie site-ul de stiri The Daily Beast, care noteaza ca Moscova a sustinut instalarea in functia de premier a lui Serghei Aksyonov, al carui trecut imbina politica, coruptie si extorsiune de fonduri. “Discutam cu cativa tineri agitatori pro-rusi imbracati in negru, la un punct de control pe care il instalasera la periferia Donetskului, in estul Ucrainei, cand un Mercedes negru stralucitor a parcat la cativa metri. Unii dintre barbatii din grup s-au dus si au bagat capetele in masina. Nu am vazut cine era nasul, dar scena era ca intr-un film cu mafioti. Nimeni nu a vrut sa-mi spuna nimic despre masina. Nimeni nu a vrut sa-mi spuna ce a vorbit.
Astfel de scene devin tot mai comune in aceasta parte a Ucrainei de langa granita ruseasca. “Nasii au inceput sa apara pe langa proteste, sunt de varsta mijlocie si mai bine imbracati decat tinerii care sunt in prima linie a protestelor, povesteste Diana Berg, graphic designer in varsta de 34 de ani. Miscarile in favoarea Rusiei au devenit mai putin spontane si mai concentrate, in ultimele zile”, povesteste, din Donetsk, ziaristul Jamie Dettmer.
Inainte si in timpul anexarii Crimeei, cei mai multi pro-europeni afirmau ca acesti oameni sunt agenti secreti ai FSB sau membri ai fortelor speciale rusesti Spetsnaz infiltrati de rusi pentru a orchestra protestele. Dar Berg, una dintre organizatoarele unui mars pro-ucrainean care s-a soldat, saptamana trecuta, cu injunghierea mortala a unui student, spune ca exista o explicatie mult mai infricosatoare: mana omniprezenta a criminalitatii organizate.
Un procuror care a solicitat anonimatul, de teama represaliilor, afirma ca batausii mafiei actioneaza in randul protestatarilor pro-rusi, directionandu-i la instructiunile gruparilor criminale legate de Kremlin. Acesta indica in mod deosebit organizatia mafiota Seilem, care a avut legaturi stranse, de-a lungul timpului, cu presedintele demis Viktor Ianukovci, in trecut guvernator al Donetskului.
“Am vazut deja criminalitatea organizata mana in mana cu rusii in Crimeea”, spune procurorul. Moscova a sustinut instalarea in functia de premier a fostului locotenent mafiot Serghei Aksyonov, iar trecutul sau este binecunoscut. Aksyonov si separatistii pro-rusi impartasesc acelasi trecut sordid in care se amesteca in parti egale politica, coruptia si extorsiunea de fonduri. Rapoarte ale politiei citate de presa ucraineana il acuza pe Aksyonov inclusiv de implicare in contracte de crima. In ianuarie 1996, Aksyonov a fost ranit dupa ce masina sa s-a rasturnat in timpul unui schimb de focuri pe drumul dintre Simferopol si Moscova.
“De ce ati fi surprins daca aceeasi dinamica (remarcata in Crimee) se repeta aici? … Poate ca exista agenti secreti rusi pe teren, dar Moscova, prin intermediul retelelor criminale, are o armata de batausi pe care o poate folosi de asemenea”, spune acesta.
Taras Kuzio, profesor asociat la Canadian Institute of Ukrainian Studies al Universitatii din Alberta, spune ca tulburarile politice din Ucraina trebuie vazute prin prisma relatiilor stranse dintre politicieni, mafioti si asa numitii “directori rosii”, manageri transformati in oameni de afaceri si puternic conectati la sectorul public.
Acesti directori rosii au si ei protejatii lor, cum este miliardarul Dmytro Firtash, mogulul gazelor naturale arestat recent in Austria sub acuzatia de constituire a unei grupari criminale, intr-o ancheta FBI. Iar legaturile lor nu se limiteaza la Ucraina, mergand pana in Moscova: Firtash este partener de afaceri cu miliardarul rus Arkady Rotenberg si fratele sau, Boris, prieten bun si partenerul de judo al lui Vladimir Putin. Iar fratii Rotenberg au fost inclusi recent pe lista sanctiunilor impuse de Statele Unite apropiatilor lui Putin.
Firtash a recunoscut, in timpul unei discutii din decembrie 2008 cu ambasadorul de atunci al SUA la Kiev, ca a intrat in afacerile cu gaze cu sprijinul temutului mafiot rus Semyon Moghilevici care, spunea el, avea legaturi cu liderii de la Kremlin.
Cele trei regiuni cele mai recunoscute pentru relatiile stranse dintre gangsteri, oligarhi si politicieni – Crimeea, Donetsk si Odesa – au fost si cele care au inregistrat cea mai mare rezistenta fata de protestele din Euro-Maidan care au condus luna trecuta la alungarea lui Ianukovici. Iar acum, cele trei regiuni sunt avanposturilor pro-rusilor care lupta impotriva guvernului de la Kiev.
Vechea ordine are toate motivele sa se teama de reforme si schimbari si face tot ce poate pentru a-si prezerva puterea si averile – iar cel mai bun pariu pentru a reusi acest lucru este Rusia, noteaza Jamie Dettmer.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.