Robert Cazanciuc: De la intrarea in vigoare a noilor Coduri, doar 100 de detinuti au fost eliberati dintr-un numar de 33 000

Robert Cazanciuc: De la intrarea in vigoare a noilor Coduri, doar 100 de detinuti au fost eliberati dintr-un numar de 33 000

by March 28, 2014 0 comments

robert-cazanciuc-604-liviu-adascalitei[1]Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat vineri ca in urma intrarii in vigoare a noilor coduri au fost eliberati “foarte putini detinuti”, in jur de 100 dintr-un total de 33.000. Ministrul a subliniat ca este necesar sa se faca investitii in penitenciare, care sa vizeze, printre altele, o forma de reeducare pentru a diminua riscul savarsirii de noi infractiuni.

“Dupa intrarea in vigoare a noilor coduri au fost eliberati foarte putini detinuti, nu foarte multi. Cred ca discutam in jur de o suta de detinuti care au fost eliberati dintr-un total de 33.000, deci o cifra extrem de mica. Aceasta este problema noastra cand incercam sa pledam pentru investitii in sistemul penitenciar. Daca noi nu avem conditii de reeducare in penitenciare, va fi foarte dificil ca multi dintre ei sa nu savarseasca din nou fapte penale. Practic, incercam sa investim intr-o forma de educare pentru a diminua riscul savarsirii de noi infractiuni. Evident ca acest risc nu poate fi eliminat. Se intampla peste tot in Europa, trebuie doar sa incercam sa-l diminuam”, a declarat Cazanciuc, citat de Agerpres.

Prezent la Congresul Avocatilor, ministrul Cazanciuc a aratat ca amnistia si gratierea pot fi solutii pentru degrevarea sistemului penitenciar, dar ca o decizie in acest sens trebuie sa aiba un suport popular important.

“Ministerul Justitiei a dat un aviz negativ unui proiect de lege initiat acum un an de zile. Amnistia, gratierea pot fi solutii pentru degrevarea sistemului penitenciar, dar o asemenea decizie trebuie sa aiba un suport popular important. Suntem in momentul de fata la un deficit de multe mii de locuri. Suntem cu un sistem penitenciar in care nu s-a investit de foarte mult timp, suntem la limita oricaror norme in ceea ce priveste spatiile din sistemul penitenciar. Doar patru unitati s-au construit dupa 1990, restul unitatilor sunt transformate din orice altceva, nu din penitenciare si atunci e foarte dificil sa asiguri si custodierea si mai ales sa incerci sa faci reeducare”, a afirmat Cazanciuc, dupa ce a participat la Congresul Avocatilor.

Referitor la posibile solutii pentru rezolvarea supraincarcarii din penitenciare, ministrul a sustinut ca este vorba de investitii si de pedepse alternative pe care instantele pot sa le aplice, arata Agerpres.

“Sper sa putem demara anul acesta macar constructia unui penitenciar. (…) Despre penitenciarul privat nu cred ca putem vorbi in Romania. Putem vorbi eventual de o constructie in parteneriat public-privat a unui penitenciar. Este una dintre solutiile de finantare a unui nou penitenciar”, a explicat el.

In legatura cu lipsa bratarilor de supraveghere, ministrul a aratat ca MJ are un proces in derulare impreuna cu MAI si ca spera ca in scurt timp sa se prezinte o solutie pentru aceasta problema.

Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) informa in data de 2 februarie, la o zi dupa intrarea in vigoare a noului Cod Penal si a noului Cod de Procedura Penala, ca pe 1 februarie au fost eliberate 122 de persoane aflate in custodia ANP. De asemenea, pentru 176 de detinuti a fost inlocuita pedeapsa inchisorii cu masura educativa a internarii intr-un centru de detentie.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.