Romania survolata de avioane NATO care sa monitorizeze criza din Ucraina

Romania survolata de avioane NATO care sa monitorizeze criza din Ucraina

by March 10, 2014 0 comments

imagesCAD0G6MNRomânia şi Polonia vor fi survolate de avioane NATO, a căror misiune vizează monitorizarea crizei din Ucraina, anunţă BBC. “Consiliul Nord-Atlantic a decis luni trimiterea unor zboruri de recunoaştere Awacs deasupra Poloniei şi României”, a declarat un oficial NATO. “Aceste zboruri vor spori capacitatea de supraveghere a situaţiei din Ucraina şi vor avea loc doar deasupra teritoriului ţărilor NATO”, precizează oficialul citat.

Avioanele cu tehnologie Awacs pot supraveghea spaţiul aerian pe o rază mai largă decât radarele amplasate la sol.
“Este vorba de o misiune de rutină deasupra ţărilor membre NATO”, a precizat diplomatul citat, admiţând că NATO nu anunţă de obicei aceste misiuni în public.

Avioanele cu tehnologie Awacs vor decola de la baza Geilenkirchen (Germania) şi din Waddington (Marea Britanie).

Decizia a fost aprobată la Bruxelles de ambasadorii NATO, la recomandarea generalului american Philip M. Breedlove, comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR)

Nu este singura măsură de acest gen luată de Occident. Statele Unite vor trimite în Polonia 12 avioane de vânătoare de tip F-16 până joi, a anunţat duminică Ministerul polonez al Apărării, relatează AFP.

Secretarul american al Apărării Chuck Hagel şi ministrul polonez Tomasz Siemoniak au convenit într-o conversaţie la telefon că “mobilizarea unei unităţi aparţinând forţelor aeriene americane va începe duminică şi se va încheia joi”, potrivit unui comunicat emis de minister.

“Unitatea va fi alcătuită din 12 avioane de tip F-16 de transport şi 300 de militari”, a precizat pentru AFP Jacek Sonta, un purtător de cuvânt al ministerului.

Avioanele “sosesc la solicitarea Poloniei, în cadrul unui exerciţiu militar a cărui organizare a fost avansată şi extinsă, mai ales într-o situaţie politică tensionată din cauza situaţiei din Ucraina”, a adăugat el.
Statele Unite au trimis joia trecută patru avioane de tip F-15 pentru consolidarea supravegherii spaţiului aerian al statelor baltice.

Trimiterea lor este, potrivit ministrului lituanian al Apărării Juozas Olekas, un răspuns “faţă de agresiunea Rusiei în Ucraina şi faţă de o intensificare a activităţii militare ruse în regiunea Kaliningrad”, o enclavă rusă situată între Lituania şi Polonia.

Preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite a îndemnat anterior NATO “la o prezenţă mai importantă în ţările baltice”.
În contextul în care forţele armate poloneze dispun de 48 de avioane de tip F-16, iar ţările baltice nu au o aviaţie militară suficientă, statele din cadrul NATO asigură, pâ rând, protecţia spaţiului aerian al acestora.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.