Rusia da o lovitura dura Ucrainiei: Cu cat va majora pretul gazelor naturale

Rusia da o lovitura dura Ucrainiei: Cu cat va majora pretul gazelor naturale

by March 10, 2014 0 comments

GAZE - UE - RUSIA - UCRAINAUcraina se va confruta cu o crestere de 37% a pretului pe care il plateste Rusiei pentru gazele naturale livrate de Gazprom, dupa ce reducerea oferita anul trecut a fost anulata din cauza tensiunilor din zona, a avertizat ministrul Energiei de la Kiev, Yuri Prodan.

In consecinta, statul ucrainean va plati 368,5 dolari pe mia de metri cubi pentru aceasta resursa, incepand cu trimestrul al doilea, informeaza Bloomberg.

Anul trecut, Rusia a fost de acord sa ofere un discount Ucrainiei, pretul convenit atunci fiind de 268 dolari pe mia de metri cubi.

Insa dupa indepartarea lui Viktor Ianukovici din functia de presedinte si dupa interventia militara din Crimeea, Moscova s-a razgandit, iar Gazprom a amenintat ca ar putea sista in totalitatea furnizarea gazelor naturale, din cauza datoriei pe care Kievul inca nu a achitat-o.

Daca acest scenariu se va indeplini, atunci Ucraina ar putea avea de suferit, avand in vedere ca Gazprom a acoperit 50% din necesarul de gaze naturale a tarii.

“Vom avea discutii pe 19 martie la Bruxelles cu comisarii europeni si cu companiile de pe batranul continent”, a pus Prodan.

Ministrul Energiei a mai precizat ca Slovacia ar putea ajuta cu tranzitul gazelor naturale. Ucraina are nevoie sa importe 30 de miliarde de metri cubi in acest an, iar o treime ar urma sa vina din aceasta tara.

Gazprom a anuntat, pe 7 martie, ca Kievul trebuie sa ii plateasca o datorie de 1,89 miliarde de dolari pentru rezervele de gaze naturale deja achizitionate.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.