Rusia se pregateste sa invadeze Ucraina. Vladimir Putin a cerut acordul Parlamentului sa intervina militar in Crimeea

Rusia se pregateste sa invadeze Ucraina. Vladimir Putin a cerut acordul Parlamentului sa intervina militar in Crimeea

by March 1, 2014 0 comments

imagesCA2O0IUBUcraina a denuntat incalcarea spatiului aerian de catre Rusia, cerand revenirea imediata a elicopterelor ruse la baze, conform unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe. Peste 6.000 de militari rusi au fost mobilizati in Crimeea, estimeaza Ministerul ucrainean al Apararii. Presedintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a denuntat o “agresiune” rusa si a cerut Moscovei sa-si retraga trupele, potrivit Hotnews.ro.

 Vladimir Putin a cerut Parlamentului de la Moscova mandat pentru o interventie militara in Crimeea. Putin a cerut si a primit aprobarea Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse in Ucraina pana la normalizarea situatiei. “Din cauza situatiei extraordinare din Ucraina si a amenintarilor la adresa cetatenilor rusi, trupe ruse vor fi desfasurate in Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federatiei sa autorizeze utilizarea fortelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei pana la normalizarea situatiei politice din aceasta tara”, informeaza un comunicat al Kremlinului, potrivit Mediafax.

Ora 15:43: Premierul din Crimeea, Serghei Aksionov, confirma ca in regiunea autonoma ucraineana prorusa opereaza militari rusi, explicand ca trupele ruse protejeaza obiective strategice, informeaza RIA Novosti, citat de Mediafax. “Am stabilit sa cooperam cu Flota rusa de la Marea Neagra pentru protejarea obiectivelor de importanta vitala”, a explicat Serghei Aksionov. Intre timp, presedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, a publicat sambata un decret prin care nu il recunoaste pe noul premier al regiunii autonome Crimeea, informeaza AFP. “Numirea noului premier din Crimeea a avut loc prin incalcarea legilor ucrainene”, a argumentat Turcinov. “Guvernul Ucrainei si alte organisme ale puterii nu trebuie sa il considere pe Serghei Aksionov reprezentant legitim al puterii din Crimeea”, a aratat presedintele interimar al Ucrainei. Aksionov a fost desemnat premier al regiunii Crimeea joi, de Parlamentul regional, aflat sub controlul unui comando prorus.

Ora 14:55: Circa 10.000 de persoane protesteaza in Donetk, fief al fostului presedinte Viktor Ianukovici, fata de noile autoritati proeuropene din Ucraina. “Rusia, Rusia!”, au scandat manifestantii, arborand steaguri ruse pe o scena improvizata. Organizatorii mitingului au declarat ca sustin “aspiratiile regiunii Crimeea de a deveni parte a Rusiei”, potrivit Mediafax.

Ora 14:51:
Senatul Rusiei: Moscova ar putea trimite militari in Crimeea pentru protejarea intereselor ruse. Rusia ar putea trimite militari in regiunea autonoma ucraineana Crimeea pentru garantarea securitatii Flotei ruse si a cetatenilor rusi din aceasta zona prorusa situata in sudul Ucrainei, anunta presedintele Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului rus, citat de AFP, potrivit Mediafax.

Ora 14:40: O unitate a Pazei de Coasta din Crimeea, atacata de presupusi militari rusi. Cartierul general al Pazei de Coasta ucrainene din Portul Sevastopol a fost atacat de aproximativ 300 de indivizi inarmati care sustin ca sunt militari rusi. “Are loc o tentativa de ocupare a cartierului general al Pazei de Coasta din Sevastopol. Toate navele sunt in alerta”, precizeaza institutia, conform AFP. Agresorii sustin ca au primit ordin de la ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, sa ocupe unitatea militara.

Ora 14:00:
Duma de Stat din Rusia, Camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, ii cere presedintelui Vladimir Putin sa adopte masuri pentru protejarea, “prin toate mijloacele”, a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea, situata in sudul Ucrainei. “Deputatii ii cer presedintelui sa ia masuri pentru stabilizarea situatiei si pentru protejarea populatiei de situatia arbitrara si de violentele din Crimeea”, a declarat Serghei Nariskin, presedintele Dumei de Stat.

Ora 13:07: Statele Unite vor intensifica activitatile pentru colectarea de informatii, iar comandantii militari evalueaza situatia din Ucraina pentru a stabili modalitati de reactie, insa deocamdata nu este analizata posibilitatea unei interventii militare, afirma un oficial american de rang inalt citat de CNN.

Ora 13:02: Referendumul privind statutul regiunii autonome proruse Crimeea va avea loc pe 30 martie.

Ora 12:32: Zeci de indivizi cu cagule si avand arme automate au ocupat pozitii, sambata dimineata, in jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, in Simferopol, informeaza AFP. Doua mitraliere au fost instalate pentru apararea sediului Parlamentului regional. Cladirea Parlamentului regiunii Crimeea se afla de doua zile sub controlul unui grup de comando prorus.

Ora 12:15: Aproximativ 6.000 de militari rusi au fost trimisi in Peninsula Crimeea, estimeaza Ministerul ucrainean al Apararii, in timp ce Moscova sustine ca mobilizarea trupelor este in concordanta cu acordurile militare cu Kievul.

Ora 11:48: Rusia avertizeaza ca nu va ignora solicitarea de asistenta formulata de noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, conform unui comunicat al Kremlinului. “Rusia nu va ignora aceasta solicitare”, a declarat un oficial din cadrul Presedintiei Rusiei, citat de RIA Novosti, potrivit Mediafax.

Conform AFP, noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere sa restabileasca “pacea si calmul” in aceasta provincie prorusa.

Rusia a mobilizat “cateva sute de militari” in Peninsula ucraineana Crimeea, a afirmat vineri seara un oficial american din cadrul Apararii, potrivit caruia Statele Unite nu intentioneaza in acest moment sa riposteze. “Se pare ca ei au mobilizat cateva sute de militari”, a declarat pentru AFP acest oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului. “Evaluam situatia”, a precizat el.

Presedintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a denuntat vineri o “agresiune” rusa si a cerut Moscovei sa-si retraga trupele. Potrivit reprezentantului sau in Crimeea, Serghei Kunitan, 2.000 de militari rusi au sosit pe un aeroport militar in apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.

Potrivit oficialului american din cadrul Apararii, Moscova nu a informat pana la acest moment Washingtonul in legatura cu intentia sa de a mobiliza trupe in Crimeea, unde se afla o importanta baza navala rusa, la Sevastopol. Kievul nu a cerut pana acum asistenta militara din partea Washingtonului.

Barack Obama avertizeaza Rusia in legatura cu o eventuala utilizare a fortei in Ucraina

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia, vineri, in legatura cu o eventuala interventie armata in Ucraina, atragand atentia ca aceasta va avea un “cost”, si a exprimat profunda ingrijorare a Washingtonului fata de o situatie “volatila”.

“Suntem profund ingrijorati de informatiile privind miscari de trupe intreprinse de Federatia Rusa in Ucraina”, a declarat liderul american in sala de presa a Casei Albe.

El nu a confirmat insa declaratiile presedintelui ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, care, denuntand o “agresiune” a Moscovei, a afirmat ca, vineri, 2.000 de militari rusi au fost transportati pe calea aerului in apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.

“Statele Unite sunt solidare cu comunitatea internationala si subliniaza ca va exista un cost pentru o interventie militara in Ucraina”, a adaugat Obama.

Presedintele interimar al Ucrainei i-a cerut lui Putin sa inceteze “agresiunea” din Crimeea

Presedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, i-a cerut vineri presedintelui rus, Vladimir Putin, “sa inceteze imediat agresiunea nedisimulata si sa-si retraga militarii din Crimeea”.

“Ma adresez in mod personal presedintelui Putin pentru a-i cere sa inceteze imediat agresiunea nedisimulata si sa-si retraga militarii din Crimeea”, a declarat Oleksandr Turcinov.

El a denuntat o provocare a Moscovei: “Rusia a trimis trupe in Crimeea. Ea a ocupat Parlamentul si Guvernul din Crimeea si incearca de asemenea sa preia controlul asupra mijloacelor de comuncatii (…). Ea trebuie sa inceteze imediat aceasta provocare si (…) sa lucreze exclusiv in cadrul acordurilor semnate”, a subliniat presedintele interimar ucrainean.

El a facut referire si la acordul incheiat in 1997 intre Kiev si Moscova, care reglementeaza statutul flotei ruse la Marea Neagra.

UE face apel pentru “dialog politic” si pentru respectarea “integritatii teritoriale” a Ucrainei

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a facut apel, vineri, pentru “dialog politic”, in contextul actualelor tensiuni din Crimeea, subliniind necesitatea respectarii “integritatii teritoriale” a Ucrainei.

Jose Manuel Barroso a vorbit la telefon cu noul premier ucrainean, Arseni Iateniuk, caruia i-a dorit “fermitate si determinare pentru a depasi importantele provocari cu care se confrunta” tara sa, anunta un comunicat al CE.

“Presedintele Barroso si premierul Iateniuk au fost de acord asupra necesitatii de a face fata tensiunilor actuale din Crimeea prin dialog politic in cadrul unitatii si integritatii teritoriale a tarii”, adauga comunicatul CE.

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a facut apel pentru evitarea “a tot ceea ce ar putea contribui la agravarea situatiei” din Ucraina si pentru “retinere” in Crimeea, intr-o discutie telefonica purtata cu presedintele rus Vladimir Putin, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului german.

Peste 2.000 de militari rusi au fost mobilizati la Simferopol – oficial ucrainean

Peste 2.000 de militari rusi au fost transportati pe calea aerului la Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, in sudul Ucrainei, unde stationeaza flota rusa la Marea Neagra, a declarat un oficial de rang inalt ucrainean, citat de AFP.

“Asistam astazi la o invazie armata rusa (…). Spatiul aerian al (Crimeei) este inchis din cauza numarului mare de aterizari  ale avioanelor si elicopterelor rusesti”, a declarat reprezentantul presedintelui ucrainean in Crimeea, Serghei Kunitan, pentru postul de televiziune ART.

El a apreciat ca peste 2.000 de militari rusi au fost transportati pe calea aerului pe un aeroport militar in apropiere de Simferopol.

Zborurile prevazute pentru vineri seara si sambata dimineata in directia aeroportului Simferopol, in Crimeea, au fost anulate, din cauza “ultimelor evenimente” de la fata locului, unde militari neidentificati si civili prorusi patruleaza in zona aeroportului, a anuntat o purtatoare de cuvant de la Kiev.

“Zborurile cu plecare si cu destinatia Simferopol prevazute pentru vineri seara si sambata dimineata sunt anulate”, a declarat ea pentru AFP.

“Ministerul ucrainean de Externe a protestat, intr-o nota trimisa Rusiei, fata de incalcarea spatiului aerian ucrainean, cerand revenirea imediata a militarilor si a elicopterelor in baze”, precizeaza Ministerul de Externe de la Kiev.

Ucraina denunta nerespectarea de catre Rusia a acordului din anul 1997 care stabileste reguli pentru flota rusa de la Marea Neagra, stationata in Portul Sevastopol din Crimeea.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, cel putin zece elicoptere militare ruse au fost observate vineri in regiunea autonoma ucraineana Crimeea.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite va organiza, vineri seara, o reuniune privata urmata de consultari, pe tema crizei din Ucraina.

“Reuniunea va incepe la ora 15.00 (22.00, ora Romaniei)”, a anuntat purtatorul de cuvant al ONU, Martin Nesirky.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.