Solutii pentru salvarea de la faliment a TVR: insolventa sau reorganizarea

Solutii pentru salvarea de la faliment a TVR: insolventa sau reorganizarea

by March 25, 2014 0 comments

imagesCA71464ZDirectorul interimar al TVR, Stelian Tanase, a declarat marti, la Parlament, ca s-a ajuns la un acord pentru ca la televiziunea publica, aflata intr-o grava situatie financiara, sa aiba loc un proces de restructurare si reorganizare in baza Legii 85/2006, care este Legea insolventei. El a sustinut, insa, ca pe el il intereseaza mai mult o “restructurare de proportii” si “o noua organigrama” si mai putin insolventa. Tanase se afla la Parlament in conditiile in care este de asteptat ca astazi sa fie facute nominalizarile pentru un nou Consiliu de administratie al TVR, institutie care din decembrie functioneaza doar cu director interimar.
Mediafax a scris, tot marti, ca liderii coalitiei de guvernare discuta in aceasta perioada despre rezolvarea situatiei TVR, care a acumulat datorii de 800 de milioane de lei. Agentia scrie, citand surse politice, ca o decizie urmeaza sa fie luata dupa numirea noului CA, iar intrarea in insolventa este privita ca o varianta posibila.

  • Televiziunea publica nu poate, in prezent, sa intre in insolventa, pentru aceasta fiind nevoie de modificarea actualei legi de functionare a institutiilor publice de radio si televiziune.

 

Stelian Tanase a spus, in declaratiile facute la Parlament, ca la TVR este nevoie de “o noua organigrama” care “sa faca eficienta televiziunea”, pe care a comparat-o cu “un trabant cu care vrem sa intrecem masinile care se produc anul asta”.

El a spus ca s-a ajuns la un acord cu autoritatile si ca “masurile convenite au sprijinul fortelor politice”. O eventuala majorare a taxei TV nu se numara printre aceste masuri, dupa cum a spus el. Despre intrarea in insolventa, el a spus ca “s-a discutat (…) ca si alte scenarii”, dar in orice caz “trebuie refacuta neaparat organigrama, pentru a face un organism competitiv, si ne uitam spre BBC”.

El a spus ca o noua lege va prevedea unificarea cu radioul public si ca inainte de alte modificari trebuie schimbat modul de conducere al Televiziunii. Stelian Tanase a indicat, drept exemplu, faptul ca potrivit actualei legi Consiliul de Administratie al televiziunii poate fi demis politic. Pe viitor, “vrem sa reducem foarte mult decizia politicului” si a mentionat, ca posibile exemple, BBC, dar si Patriarhia, Academia Romana, alte organizatii.

 

Televiziunea Romana functioneaza fara un Consiliu de Administratie – forul care, intre altele, trebuie sa aprobe toate cheltuielile si contractele de valoare mare – de la sfarsitul anului trecut. Atunci, Parlamentul a respins raportul de activitate al TVR pe anul 2012, ceea ce a insemnat ca fostul presedinte-director general Claudiu Saftoiu si Consiliul de Administratie pe care il conducea au fost demisi de drept. Dupa un vot estuat in privinta lui Rares Bogdan, in cele din urma Parlamentul l-a desemnat director general interimar al TVR pe Stelian Tanase, propus de liberali. Luni, 24 martie, premierul Victor Ponta a spus ca in opinia sa Stelian Tanase ar trebui sa-si continue activitatea ca director general al TVR, urmand ca pe termen mediu TVR si Radioul public sa fie unite intr-o singura entitate.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<