Traian Basescu: Ceea ce s-a intamplat in Crimeea, este o proiectie pentru Republica Moldova
by admin March 17, 2014 0 commentsPresedintele Traian Basescu a declarat, la emisiunea Adevarul Live transmisa de B1 TV, ca romanii nu trebuie sa se teama de o agresiune la adresa tarii, afirmand ca din punct de vedere militar nu se schimba nimic in Crimeea. El a spus de asemenea ca ceea ce s-a intamplat in Crimeea “este o proiectie pentru un scenariu posibil in Republica Moldova”.
Q: Sa ne temem de razboi?
A: Categoric nu. Riscurile militare, Romania trebuie sa le aprecieze plecind de la ce stie, si nu de la ceea ce e in presa.
Din punct de vedere militar nu se schimba nimic in Crimeea. Rusia va mentine acolo toata flota de la Marea Neagra, in frunte cu crucisatorul Moscova. Numarul de militari va fi tot 25.000, citi au fost si pina acum. In nici un caz romanii nu trebuie sa se teama de o agresiune la adresa Romaniei.
Daca am fi fost in pericol direct, iminent, as fi spus-o, si altul ar fi fost nivelul de alerta al structurilor de aparare.
Riscurile regionale sint in crestere.
Citeva argumente:
Realitatea e ca, dincolo de acordul Ucraina – Rusia privind flota, e acordul privind armamentele in Europa, care a limitat la 25.000 contingentul de militari rusi in Crimeea
Numarul de militari rusi va ramine acelasi.
Federatia Rusa a introdus circa 10.000 de militari in Crimeea in ultimele saptamini, dar ei nu sint peste cei 25.000 stipulati in tratate, si respecta intr-un fel sau altul acordul bilateral.
Q: Exista garantii ca acest tratat va fi respectat?
A: Ei, aici sint semne de intrebare. La Budapesta (Memorandumul de la Budapesta 1994 – n.red.), contra dezarmarii nucleare a Ucrainei au fost 3 mari puteri care au garantat integritatea teritoriala a Ucrainei: Rusia, SUA si Marea Britanie. Ce a facut Federatia Rusa? A stimulat acest referendum, prin care populatia majoritar rusa a votat pentru revenirea Crimeei in structura Federatiei Ruse, iar asta e o nerespectare a cuvintului Federatiei Ruse.
Aici intra riscul traditional al relatiilor cu Rusia si reticentele noastre istorice. Ce s-a intimplat in Crimeea este o proiectie pentru un scenariu posibil in Republica Moldova. Acest lucru nu-l mai putem privi la rece, pentru ca este si o chestiune sentimentala.
In nici un caz Romania nu va interveni militar (daca scenariul Crimeea se repeta in Republica Moldova – n.red.).
Deocamdata, Moldova si-a asumat un statut de neutralitate. Adesea am depistat aproape o placere a politicienilor moldoveni la virf sa birfeasca mai degraba Romania decit Federatia Rusa.
Abordarea politica la Chisinau e una riscanta, de a nu spune direct in fata la Moscova cum vor sa rezolve problema transnistreana, cum vor sa evolueze spre Vest. In Republica Moldova avem o majoritate proeuropeana la guvernare care nu indrazneste sa-i spuna Rusiei ce e de spus, si avem o opozitie anti-europeana puternica. Nu e un parcurs garantat al Republicii Moldova spre UE.
Referendumul din Gagauzia (sudul Rep Moldova) a fost organizat dupa reteta din Crimeea, in 5 februarie, si a aratat drumul spre Uniunea Eurasiatica.
Eu am considerat ca am obligatia sa spun public sa exista o solutie politica garantata pentru Republica Moldova in drumul spre UE, dar Romania nu va face nimic in sens militar pentru ca acest lucru sa se intimple – reveniti la patria-mama. E foarte greu de crezut ca un astfel de referendum sa treaca in Republica Moldova, v-o spun foarte sincer.
Conferinta de presa a lui Iurie Leanaca cu Victor Ponta la Bucuresti a fost neplacuta, cu punerea sub semnul intrebarii a numarului de burse.
Leanca poate sa aiba orice parere. Romania are interesul sa interconecteze pe banii ei cit poate de repede Moldova la electricitate si gaze, sa mareasca numarul de burse.
Tinerii care studiaza in Romania se intorc altfel acasa.
Accelerarea acordarii cetateniei trebuie accelerata. Rusii si-au facut o doctrina din a-si apara minoritarii rusi sau suporterii sai, iar politica noastra ii ajuta pe moldoveni sa redescopere Romania la valentele ei.
Nu cred ca e normal ca in proiectele nationale sa avem puncte de vedere diferite. Unirea Romaniei cu Republica Moldova a fost evident ca nu are suport in clasa politica. Nu ii voi ierta vreodata pe cei care vor asista cum Moldova intra intr-un scenariu de tip Crimeea, Osetia de sud sau Abhazia. Pentru ca trebuie sa-si asume slugarnicia fata de Moscova.
Eu nu sint antirus, dar relatiile foarte bune pot fi doar atit timp cit interesele ambelor parti sint respectate.
Ma uitam la ideologul Dughin, care ne propunea unirea Romaniei cu Moldova in Uniunea Eurasiatica. Dar romanii nu au ochii oblici.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.