Cazul satului retrocedat ilegal: Incendieri provocate pentru acoperirea ilegalitatilor

Cazul satului retrocedat ilegal: Incendieri provocate pentru acoperirea ilegalitatilor

by April 28, 2014 0 comments

imagesCAOS59WGSurse din cadrul Direcţiei Silvice Arad au declarat, luni, că în urma controalelor care au loc în această perioadă în pădurea satului Nadăş, deţinută de familia Colţeu alături de întreg extravilanul satului, s-a constatat că multe cioturi de copaci au fost distruse prin incendiere, astfel că nu se poate verifica dacă pe aceste cioturi există marca silvică obligatorie.

Conform surselor citate, în urmă cu o lună, în perioada începerii unei inspecţii pe teren în cadrul procesului de preluare în gestiunea Direcţiei Silvice a pădurii, ca urmare a anchetei DNA, au fost declanşate trei incendii care au afectat mai multe hectare de fond forestier.

Autorităţile silvice urmează să facă reconstituiri, pentru a stabili ce specii de arbori au fost tăiaţi şi câte exemplare, urmând ca datele să fie comparate cu înregistrările de la Ocolul Silvic Privat Nadăş, societatea prin care familia Colţeu administra pădurea.

Constactaţi de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad au confirmat că au avut loc trei incendii “provocate”, care au afectat zece hectare de pădure şi 50 de hectare de vegetaţie aflată la marginea pădurii.

Purtătorul de cuvânt al ISU Arad, George Pleşca, a precizat că două incendii au avut loc în 22 martie, iar unul în 23 martie. “În urma cercetărilor, s-a stabilit drept cauză a incendiilor acţiunea unor persoane iresponsabile. Persoane necunoscute au dat foc vegetaţiei de la marginea pădurii ştiind că direcţia de propagare va fi spre pădure”, a declarat Pleşca.

Pentru stingerea incendiilor au intervenit peste 50 de pompieri, care au lucrat o zi întreagă, din cauza focarelor numeroase. Pe baza concluziilor pompierilor, reprezentanţii Direcţiei Silvice spun că vor sesiza autorităţile judiciare, la finalul acţiunii de preluare în gestiune a pădurii.
La începutul lunii aprilie, surse din cadrul Direcţiei Silvice Arad declarau că, în urma controalelor făcute în pădurea din Nadăş, s-a constatat că “un număr mare de copaci au fost tăiaţi ilegal”, cioturile acestora neavând marca silvică obligatorie în cazul tăierilor făcute legal, cu documente.

Potrivit surselor citate, “mari cantităţi de lemn au fost valorificate ilegal la Nadăş”, iar la finalul inspecţiilor din teren vor fi sesizate organele de cercetare penală, gestionarii ocolului Silvic Privat Nadăş, respectiv membri ai familiei Colţeu, riscând să fie cercetaţi pentru tăiere ilegală de arbori, infracţiune de care ar putea fi acuzaţi şi pădurarii angajaţi de societatea comercială pentru a păzi pădurea.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Arad, Gelu Zdrenghea, confirmase atunci că au fost constatate tăieri ilegale din pădurea Nadăş, însă a spus că informaţii cu privire la volumul de lemn valorificat ilegal vor fi date publicităţii doar la finalul controlului, care era în derulare.
Potrivit sursei citate, după începerea anchetei DNA privind modul în care familia Colţeu a dobândit păduri şi terenuri în Nadăş, Direcţia Silvică Arad a început preluarea în gestiune a pădurii, iar pentru acest lucru este nevoie şi de o inspecţie de fond, “cu parcurgerea întregii suprafeţe, hectar cu hectar, metru pătrat cu metru pătrat”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.