Dan Voiculescu vrea anularea privatizării ICA si recuperarea banilor investiti timp de 12 ani in Institutul de Cercetări Alimentare

Dan Voiculescu vrea anularea privatizării ICA si recuperarea banilor investiti timp de 12 ani in Institutul de Cercetări Alimentare

by April 15, 2014 0 comments

Dan-VoiculescuPreședintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat marți că este de acord cu anularea privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), iar el să-și recupereze banii investiți în ultimii 12 ani în acest institut, informeaza Aagerpres. Dan Voiculescu a participat marți la un nou termen la Curtea de Apel București în dosarul privatizării ICA, în care a fost condamnat anterior la cinci ani închisoare.

Marți, avocații au pus în dezbatere în sala de judecată mai multe excepții, prin care au solicitat judecătorilor de la CAB anularea unei hotărâri de guvern prin care ICA a fost transformat din institut în societate comercială, introducerea Ministerului Finanțelor ca parte civilă în dosar și trimitere la ÎCCJ a unei cereri privind rezolvarea unei probleme de drept.

Instanța a anunțat că se va pronunța pe 29 aprilie pe aceste excepții.

La ieșirea din sala de judecată, Dan Voiculescu a declarat că este de acord cu anularea acelei hotărâri de Guvern.

“A apărut o idee care mi se pare foarte bună. Un avocat, nu știu al cui, a ridicat problema anulării privatizării, care înseamnă ca ei să-și ia terenul și clădirile alea superbe, să le vândă cu 60 de milioane, cât cred ei că valorează, iar eu să-mi recuperez toți banii pe care i-am băgat în ICA în 12 ani. Vă asigur că este o sumă foarte mare. Aș prefera să fie această decizie și să-mi dea banii înapoi”, a spus Dan Voiculescu.

Tribunalul București l-a condamnat pe 26 septembrie 2013 pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, în dosarul privind privatizarea ICA.

Lui Dan Voiculescu i-ar fi interzise mai multe drepturi civile pe o perioadă de trei ani, după executarea pedepsei.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi — fost director general al ICA, Sorin Pantiș — fost ministru al Telecomunicațiilor și angajat al ICA, Jean Cătălin Sandu, Popa Corneliu, Vlad Nicolae Săvulescu și Flavius Pop au fost condamnați la câte șase ani de închisoare cu executare.

Alți inculpați din dosar, Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene și Alexandru Petre, au primit câte cinci ani de închisoare.

Instanța l-a obligat pe Dan Voiculescu să plătească aproape 6 miliarde lei vechi, reprezentând contravaloarea a peste 18 milioane de acțiuni de la ICA, donate fiicei sale Camelia Voiculescu.

De asemenea, Dan Voiculescu și ceilalți inculpați au fost obligați să plătească în solidar suma de 60.482.613 euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii.

Judecătorii au menținut sechestrul asigurător pus de procurori pe bunurile și conturile lui Dan Voiculescu, printre care o casă din București evaluată la 250.000 euro și un cont deschis la BRD, în care se află peste 15 milioane lei.

Președintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, de membru al Adunării Generale a Acționarilor și al Consiliului de Administrație ale ICA și de membru al AGA și director general al SC “Bioprod” SA București.

Procurorii anticorupție au reținut în sarcina acestuia infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC “Benefica” SA București (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracțiunea de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând agenților economici la care statul este acționar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general și membru al AGA și, ulterior, al CA al ICA SA București, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<