Deputatul Bogdan Diaconu solicită schimbarea din funcție a ambasadorului României la Chișinău. Motivul: este omul rușilor

Deputatul Bogdan Diaconu solicită schimbarea din funcție a ambasadorului României la Chișinău. Motivul: este omul rușilor

by April 1, 2014 0 comments

imagesCA0K85H3Activitatea ambasadorului României la Chișinău, Marius Lazurca, este puternic contestată de cele mai active asociații pro-românești din Republica Moldova care au dezvăluit faptul că acesta păstrează legătura cu forțele pro-ruse și anti-românești din cel de-al doilea stat românesc, ignorând sau chiar activând împotriva celor care militează pentru o apropiere de România a Republicii Moldova, susține într-o interpelare, deputatul PSD, Bogdan Diaconu.

În aceste condiții, vă solicit respectuos să prezentați o evaluare a activității ambasadorului României la Chișinău din prisma reprezentării intereselor României, dar și a etnicilor români care constituie majoritatea populației Republicii Moldova”, cere Diaconu.

Potrivit interpelării, în cadrul Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării am primit de nenumărate ori semnale, petiții, plângeri referitoare la felul în care ambasadorul României la Chișinău îi tratează pe românii de dincolo de Prut în probleme precum acordarea vizelor pentru a participa la manifestații naționale românești sau referitoare la participarea la evenimente pro-românești desfășurate la Chișinău. Eu însumi am constatat, aflat în vizită la Chișinău pe 1 Decembrie 2013, că domnul Marius Lazurca nu a participat la sărbătorirea Zilei Naționale a României organizate cu mare fast și participare populară în capitala Republicii Moldova, dar și în alte orașe din cel de-al doilea stat românesc”.

„În schimb, ambasadorul României la Chișinău are o colaborare strânsă și oficială cu persoane cunoscute pentru politica lor anti-românească, precum Vasile Tarlev, fost premier în Guvernul Voronin, Dumitru Braghiș, fost premier, Valeriu Pasat, fost ministru al apărării, Bașcanii Găgăuziei, dar și cu reprezentanții Mitropoliei Moscovei”, mai spune deputatul PSD.

În aceste condiții, Bogdan Diaconu solicită „oportunitatea inițierii propunerii de schimbare a ambasadorului României la Chișinău și propunerea în locul său a unei personalități recunoscute pentru activitatea în interesul României și al comunității românești majoritare din Republica Moldova, care să reprezinte cu adevărat interesul național și care să colaboreze într-un mod corect cu românii din cel de-al doilea stat românesc, fiind un vector de unire și colaborare dintre cele două state, iar nu unul de dezbinare, ostil românilor de dincolo de Prut și complice cu interesele separatiste rusești. Activitatea directă de interzicere a organizațiilor pro-românești din Republica Moldova constituie, în acest sens, o dovadă agravantă a comportamentului anti-național al lui Marius Lazurca, în egală măsură cu strânsa sa colaborare cu reprezentanții Mitropoliei aflate sub controlul Moscovei, în loc de colaborarea cu Mitropolia de la Chișinău afiliată Patriarhiei Române”.

Deputatul Bogdan Diaconu, mai considerăîn această perioadă deosebit de tensionată în zona estică a României și în care mișcările geopolitice ale Rusiei necesită o atenție sporită din partea țării noastre, reprezentarea statului român într-un mod corespunzător constituie o necesitate și un semnal de sprijin acordat populației românești din Republica Moldova care este cea mai mare comunitate românească din preajma granițelor”.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<