Florin Popescu, acuzat ca a luat mita 70 de tone de pui in campania electorala. Procurorii cer arestarea lui preventiva. Se apropie scadenta pentru faptele penale ale fostului sef al CJ Dambovita
by Costel Oprea April 23, 2014 0 commentsDeputatul PMP Florin Popescu a anuntat miercuri ca procurorii DNA i-au prezentat actele dintr-un dosar in care are calitatea de invinuit. El a declarat ca procurorii il acuza ca ar fi cerut bunuri agricole de la o firma pentru a le da cadou alegatorilor in campanie electorala. Procurorii cer Camerei Deputatilor acordul pentru arestarea peventiva a liderului PMP. Florin Popescu a fost presedinte al Consiliului Judetean Dambovita ( 2008-2012) si este unul dintre principalii aliati politici ai Elenei Udrea.
Deputatul Florin Popescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, s-a prezentat miercuri la DNA, el declarând că a fost chemat de procurori pentru a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile într-un dosar de corupţie. Florin Popescu a declarat, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că a fost citat telefonic de procurorii anticorupţie şi că urmează să afle despre ce este vorba. Amintim faptul ca pe numele lui Popescu s-au deschis nu mai putin de 12 dosare penale pentru fapte de coruptie, in timp ce ANI l-a declarat incompatibil. Ziarul nostru a dezvaluit numeroase faradelegi ale lui Florin Popescu pe vremea cand era presedinte al CJ Dambovita ( 2008-2012).
“Sunt la dispoziţia justiţiei şi dacă am greşit, să plătesc. Voi da o declaraţie când ies”, a spus deputatul Florin Popescu.
Întrebat dacă dosarul în care este vizat are legătură cu presupuse fapte de corupţie privind modul de organizare a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2012, Popescu a arătat că s-a implicat în acea campanie, deşi era suspendat din funcţia deţinută atunci în PDL.
Întrebat dacă a cerut bani unor oameni de afaceri, Popescu a spus că nu a solicitat niciun ban.
“În campania din 2012, de la parlamentare, eu nici nu eram preşedintele partidului. Fusesem suspendat de către domnul Blaga, deci nu eram preşedinte de partid şi eu niciodată nu am fost trezorierul partidului, nici la nivelul judeţului Dâmboviţa, nici la nivel naţional. Am făcut campanie, cum să nu fac. Am mers din poartă în poartă, am prezentat oferta electorală şi am spus că, dacă consideră oamenii că mi-am făcut datoria faţă de Târgovişte şi de judeţul Dâmboviţa, să mă voteze”, a spus Popescu.
Ziarul nostru a scris numeroase articole despre faradelegile lui Florin Popescu, un protejat al Elenei Udrea. Va prezentam cateva articole in acest sens:
Masina de facut bani a familiei Popescu, stapanii judetul Dambovita. Un caz de conflict de interese care se pedepseste cu inchisoare de pana la cinci ani
Familia presedintelui consiliului judetean Dambovita, face bani frumosi din politica. Fiecare membru isi are rolul sau in mecanismul capusarii banului public. Fiul, Florin Popescu in calitate de sef al CJ scoate la licitatie lucrari publice, iar tatal, Nicolae Popescu, cel care controleaza firma SC Procor SA le castiga si incheie contracte grase cu statul. Afacerea a fost tinuta ascunsa de ochii presei: oficial, Florin Popescu, fratele lui , Catalin Popescu si tatal, Nicolae Popescu s-au retras in 2008 din SC Procor SA.
Insa, intr-o hotarare AGA, publicata in Monitorul Oficial si descoperita intamplator, capul familiei Popescu este imputernicit cu drepturi depline in societate. Astfel, opinia publica a asistat la situatii ridicule: presedintele CJ a taiat panglica la inaugurarea unor obiective publice din judet ridicate de firma tatalui sau. Este vorba despre un caz flagrant de conflict de interese, care potrivit Codului Penal, la articolul 253, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani.
Politica i-a imbogatit
Politica i-a facut bogati pe membrii familiei Popescu. Tatal, Nicolae Popescu a fost un membru marcant al PSD Dambovita. Fiul, Florin Popescu si-a inceput cariera politica in ApR, ca apoi in zboare in PNL si in cele din urma sa-si gaseasca desavarsirea in PDL, unde indeplineste functia de vicepresedinte la nivel national. In perioada 2004-2008, Florin Popescu a fost deputat al Romaniei, iar in 2008 a castigat functia de presedinte al consiliului judetean Dambovita. In toata aceasta perioada, afacerile familiei au fost de mare success. Bani castigati nu din mediul privat, ci, in majoritatea lor din contracte cu statul. Insa, veniturile din buzunarul Popestilor au explodat odata cu urcarea in fotoliul de sef al CJ Dambovita a lui Florin Popescu. Si nu tocmai pe cai legale. Presedintele de judet a intrat intr-un grav conflict de interese, iar ANI si DNA ar trebui sa se autosesizeze in acest caz. Ce s-a intamplat?
Smecherie damboviteana
In 2008, la putin timp dupa ce a devenit seful consiliului judetean Dambovita, Florin Popescu, tatal sau, Nicolae Popescu si fratele lui, Catalin Popescu s-au retras din firma SC Procor SA, o societate de constructii si au vandut toate activele pe care le detineau ( 66,7% din societate) unei terte persoane. Asta se intampla pe data 11.07.2008. Insa, la numai doua saptamani, pe 28.07.2008, o hotarare AGA a societatii il imputerniceste pe tatal presedintelui CJ, Nicolae Popescu cu puteri depline in SC Procor SA. Acest document a fost descoperit intamplator de Jurnalul de Dambovita in Monitorul Oficial, in partea a 4, cu numarul de inregistrare 77/760136.
“Societatea Comerciala Procor SA, hotararea nr.1 din 28.07.2008. Consiliul de Administratie al SC Procor a adoptat urmatoarea hotarare: art 1. Se imputerniceste domnul Popescu Nicolae, nascut in comuna Valea Lunga Cricov, judetul Dambovita, domiciliat in municipiul Targoviste, str. Poet Grigore Alexandrescu, sa reprezinte firma, dupa cum urmeaza: va putea hotari actiuni in conformitate cu Actul constitutiv al societatii si cu dispozitiile legale in vigoare pentru desfasurarea oricaror actiuni producatoare de beneficii, va incheia contracte cu orice persoana fizica sau juridica din Romania si din strainatate, va negocia clauzele acestora si conditiile cele mai avantajoase pentru SC Procor SA, va urmari executarea tuturor contractelor incheiate de societate, va cumpara si va vinde, va putea efectua orice operatiune de import-export in conditiile legii, indeplinind toate formalitatile necesare pentru introducerea sau scoaterea unor produse din Romania, va putea efectua orice operatiune bancara, sa deschida noi conturi si in acest scop va putea face operatiuni in numerar, depuneri, retrageri, transferuri sau lichidari, sa verifice situatii, sa obtina si sa confirme extrasele de cont si in general sa reprezinte SC Procor SA cu puteri depline, in relatiile cu orice banca din Romania, atunci cand trebuinta o cere”, se spune in decizia luata de SC Procor.
Mai mult, desi majoritatea actiunile la aceasta societatea se aflau in proprietatea unui anume Adrian Florin Dragomir, cumparate de la familia Popescu, iar presedinte al CA era Ion State, totusi, potrivit imputernicirii primite din partea consiuliului de administratie, “domnul Popescu Nicolae va face tot ce va crede de cuviinta, pentru apararea drepturilor si intereselor SC Procor SA, reprezentand societatea in fata autoritatilor administrative, financiare si bancare sau a instantelor judecatoresti, precum si in fata oricaror persoane fizice sau juridice interesate”.
Venituri marite cu peste 50%
Veniturile SC Procor SA, controlata cu puteri depline de Nicolae Popescu, au explodat in 2009, in al doilea an de mandat al presedintelui Florin Popescu: contracte cu statul in valoare de 78 miliarde de lei, din care un profit net de 16,86 miliarde de lei. In timp ce in anii trecuti, intre 2001-2006, profitul firmei era de 1-2 miliarde de lei, in 2009, an electoral, firma SC Procor a avut o crestere de 50%.Astfel, in 2009, aceasta societate ( reprezentata de Popescu-tatal) a incheiat cu consiliul judetean Dambovita, ( condusa de Popescu –fiul), acte aditionale in valoare de 67 miliarde de lei si 11 miliarde de lei –aport. Adica este vorba despre suplimentarea cu bani de la bugetul consiliului judetean a unor contracte semnate in anii trecuti pentru lucrari de constructii executate in diferite comune din judetul Dambovita( constructia de poduri, podete, infrastructura de drumuri judetene) Aceste suplimente de bani au ajuns chiar si la 50% din valoarea initiala a contractelor.
Mai mult, pe 20.10.2010, fiul Popescu, in calitate de sef al CJ Dambovita a semnat cu tatal Popescu, in calitate de imputernicit al firmei SC Procor SA,un contract in valoare de 2 miliarde de lei vechi pentru “aparare si pregatire de mal rau Cricov, strada Prahovei la Moreni”, contract atribuit fara licitatie, ci prin negociere pe motiv de “situatie de urgent externa, survenita in urma unor evenimente ce nu puteau fi prevazute”.
Interesant este faptul ca si fratele sefului CJ, Catalin Popescu nu dispare cu totul din firma SC Procor SA. El apare ca persoana de contact al societatii pe site-ul oficial de licitatii publice, www.e-licitatie.ro. Mai mult, Nicolae Popescu, figureaza ca reprezentant legal al SC Procor SA, ( firma care castiga licitatia), in timp ce anuntul de participare la licitatie este emis de autoritatea contractanta, adica de consiliul judetean Dambovita, a carui presedinte este Florin Popescu.
Imputernicit la imprumut, imputernicit la garantii bancare
O alta afacere a familiei Popescu scoate la iveala conflictul de interese in care se afla presedintele consiliului judetean Dambovita. In Monitorul Oficial din luna martie 2009, apare o hotarare a CA a SC Procor privind contractarea unui imprumut de 1 milion de euro de la o banca comerciala. Imputernicit pentru semnarea documentelor este Nicolae Popescu, tatal presedintelui CJ Dambovita. Doua societati, SC Biandra Trading si Sc Laminorul depun garantii bancare pentru acordarea acestui imprumut. Cui apartin aceste firme? Tot familiei Popescu. Cine semneaza pentru aceste garantii? Acelasi Nicolae Popescu. Deci, in 2008, acelasi scenariu: Nicolae, Florin si Catalin Popescu se retrag din actionariatul acestor firme, dar tatal, Nicolae este imputernicit cu drepturi depline si la aceste doua firme. Astfel, Nicolae Popescu, imputernicitul SC Procor SA, contracteaza un imprumut de 1 milion de euro, cu garantii bancare oferite de alte doua firme, al carui imputernicit este acelasi Nicolae Popescu. Curat murdar!
Un flagrant caz de conflict de interese
Ca o concluzie: intreaga masinatiune financiara pe bani publici pusa la cale de presedintele consiliului judetean Dambovita cu aportul neprecupetit al tatalui sau, dar si al fratelui se numeste conflict de interese. Potrivit articolului 253, indice 1 al Codului Penal, aceste fapte se pedepsesc cu inchisoare de la cinci la 6 ani: “ Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”. Secretarul general al Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu ne-a declarat ca presedintele CJ Dambovita se afla “intr-o stare de conflicte de interese de tip penal”, atata timp cat a avut beneficii materiale in urma aranjamentelor din firma SC Procor SA. “DNA poate sa verifice cum s-au facut licitatiile si sa descopere metodele prin care au fost alocate contractele. Se poate face legatura intre institutia statului si firma privata”, a mai spus Georgescu. La randul sau, Laura Stefan, expert SAR, sustine ca starea de conflict de interese apare din castigul financiar pe bani publici obtinut de firma la care a fost actionar presedintele CJ Dambovita, Florin Popescu.
Deputatul OG 7
Firma familiei Popescu s-a umplut de bani si in urma prevederilor celebrei ordonante 7, emise in 2006. Este vorba despre alocarea unor sume foarte mari de bani, prin aceasta ordonanta pentru reabilitarea infrastructurii din domeniul rural. Florin Popescu, pe atunci deputat PNL a facut un adevarat lobby pentru emiterea acestui act normativ, el revendicadu-si dreptul de autor. Cunoscut ca fiind deputat OG 7, Popescu a adus firmei SC Procor SA, 13 contracte in valoare de 87 de miliarde de lei pentru constructia de poduri, podete, refacerea drumurilor comunale din judetul Dambovita. Adevarat caz de lobby politic ( ca sa nu-i spunem “trafic” de influenta)! In calitate de deputat a facut toate demersurile pentru promovarea in Guvern a Ordonantei 7, dictand prevederile sale, iar in calitate de actionar, alaturi de tatal si fratelui sau al firmei SC Procor SA, a obtinut, pe baza prevederilor ordonantei, 13 contracte pe bani guvernamentali pentru modernizarea drumurilor comunale din Dambovita.
Lucrari facute de mantuiala
Desi a primit o gramada de bani de la Guvern, SC Procor SA nici macar nu si-a facut treaba, in complicitate cu autoritatile locale. Un raport al Curtii de Conturi semnealeaza fraude in derularea contractului incheiat intre primaria comunei Glodeni si firma familiei Popescu privind obiectivul de constructia de poduri in mai multe sate. “S-au facut cheltuieli nelegale in suma totala de 271.576 lei( 2,7 miliade lei vechi), prin acceptarea la plata, in cazul obiectivului de investitii “Pod peste paraul Slanic la Fantana Rece, la Ciocanica, la Murga, pod peste Valea Laculete la Madaranesti1 si Madaranesti2”, a unor situatii de lucrari supraeveluate, care cuprind coeficienti de actualizare a preturilor in conditiile in care, autoritatea contractanta nu a precizat in niciun document, modul de ajustare a pretului. In timpul misiunii de audit, entitatea a calculate foloase nerealizare pentru suma de 271.576, in valoare de 15.163 lei”. Mai mult, Curtea de Conturi atrage atentia ca “primaria, in calitate de investitor, a admis in mod nelegal receptia la terminarea lucrarilor, in conditiile in care nu au fost executate toate cantitatile de lucrari admise conform situatiilor din teren si nici nu a prezentat documente din care sa rezulte modificarea acestora.Consecinta a fost darea in exploatare a podului fara respectarea in totalitate a conditiilor de lucrari necesare”.
De asemenea, inspectorii Curtii de Conturi au descoperit ca “s-au efectuat plati nelegale in suma de 16.543 lei catre SC Procor SA, reprezentand contravaloare lucrari decontate in plus fata de devizul oferta. Astel, s-au acceptat la plata cantitati de lucari la care se renuntase, iar in alte cazuri, cantitati de lucrari ma mari decat cele din notele de comanda suplimentare”
Cum s-au scurs banii europeni in conturile firmelor presedintelui CJ Dambovita
Oamenii puterii utilizeaza diverse tehnici manipulatorii pentru a frauda bugetul comunitar al UE si bugetul de stat. De data aceasta prezentam un grav caz de conflict de interese derulat la consiliul judetean Dambovita, unde, firmele presedintelui CJ, Florin Popescu (vicepresedinte PDL) au incasat mari sume de bani publici, in urma proiectului de constructie a Parcului Industrial Priboiu. Acest parc, aflat in subordinea CJ Dambovita a necesitat o investitie de 14,35 milioane de euro. Contractul pentru executia lucrarii a fost castigat de firma spaniola Sedesa (cunoscuta fiind dupa ce Primaria Generala i-a reziliat contractul din Centrul Vechi ai Capitalei). Insa, o mare parte din lucrari au fost facute, in subantrepriza de firmele familiei presedintelui consiliului judetean Dambovita.
In conducerea Parcului Industrial Priboiu, gasim o mare diversitate de personaje din anturajul si din familia lui Florin Popescu: un condamnat penal pentru luare de mita, un director de la Finante Publice, o ruda a sefului de la Ordine Publica.
In 2009 consiliul judetean Dambovita incepea lucrarile la Parcul Industrial din localitatea Priboiu. Contractul era castigat de firma spaniola Sedesa International, societate cunoscuta dupa esecul rasunator al lucrarilor efectuate in Centrul Vechi ai Capitalei. Primarul general, Sorin Oprescu a reziliat contractul cu Sedesa in septembrie 2009 pentru intarzieri majore si lucrari de proasta calitate, apoi, in instanta a obtinut daune de 6 milioane de euro. Intre timp, societatea spaniola a intrat in insolventa, iar in 2011 s-a rebotezat in Ezentis Infraestructuras. Cu toate acestea, Sedesa a fost declarata castigatoare la licitatia pentru constructia Parcului Industrial Priboiu (Dambovita). Valoarea lucrarii: 14,35 milioane de euro, din care 5 milioane euro- fonduri europene, 7,6 milioane de euro-Consiliul Judetean Dambovita si 1,6 milioane euro-bugetul de stat.
Lucrari cu firmele lui Florin Popescu
Dupa ce a castigat licitatia pentru constructia Parcului Industrial Priboiu, firma spaniola a subcontractat o mare parte din lucrari firmelor familiei presedintelui consiliului judetean Dambovita, SC Procor SA si SC Biandra SRL. “Firma Procor a facut hala metalica mare,cea mai mare lucrare. De asemenea, a construit si centrul de afaceri, inclusiv instalatiile de incalzire centrala. Majoritatea materialelor veneau de la SC Biandra SRL, cu masinile lor proprii. Spaniolii faceau comanda de la Biandra si ei plateau”, ne-a declarat patronul de la firma SC Flivo Com SRL, Dan Vasile, firma care a primit in subantreprinza lucrari de la Sedesa. Trebuie mentionat ca firma SC Procor SA este administrata cu imputernicire speciala de tatal presedintelui CJ, Nicolae Popescu (cititi aici), iar la SC Biandra SRL actionari sunt presedintele consiliului judetean, tatal si fratele sau. Lucrarile de electricitate au fost efecutate de firma Pontential SRL, care apartine directorului general de la Electrica SA, Ioan Folescu, numit politic in aceasta functie chiar de seful CJ, in calitate de vicepresedinte PDL. De infrastructura din Parcul Industrial Priboiu s-a ocupat firma SC Complis SA, societatea deputatului PSD, Gheorghe Ana, un apropiat al lui Florin Popescu, la care mai este actionar si fostul subprefect, Victor Sanda.
O afacere de familie
Intreaga afacere “Parcul Industrial Priboiu” este una de familie. A familiei Popescu. Consilier al directorului Parcului Industrial este Relu Anghelescu, un prieten al familiei Popescu. Acesta a ocupat functia de consilier al sefului CJ Dambovita, dar in mai 2011 a fost saltat de procurorii DNA pentru un caz de luare de mita, in care a fost implicat si primarul din Tartasesti. A fost eliberat din arest la inceputul acestui an si imediat Florin Popescu l-a numit consilier al directorului de la Parcul Industrial Priboiu, desi, intre timp, a fost condamnat in prima instanta, de Tribunalul Dambovita la 2 ani si 6 luni de inchisoare (cititi aici).
Patronii firmei de paza de la Parcul Industrial Priboiu, SC Elite Guard SRL sunt Tiberiu Mihai Ciuperca ( finul presedintelui CJ ), director executiv al Directiei Finantelor Publice Dambovita si Dragos Gadiuta, fratele sefului biroului juridic al Finantelor Publice Dambovita si ginerele lui Mihai Trifan, seful Autoritatii Publice pentru Ordine Publica din cadrul CJ Dambovita. O frumoasa increngatura! O relatie sudata cu finantele publice si cu spatele asigurat din partea ordinii publice din judet!
Jaf in contabilitate
Curtea de Conturi nu s-a lasat insa intimidata de relatiile speciale tesute in jurul presedintelui consiliului judetean si la un control executat la societatea “Parcul Industrial Priboiu” a descoperit numeroase nereguli in contabilitate. Inspectorii fiscali au constatat că societatea a decontat sume enorme din banii publici pentru combustibil, “fara a exista documente care sa justifice consumul acestuia in interesul Parcului Industrial Priboiu”. Administratorul societatii si o parte din salariati “au decontat sute de litri de benzina si motorina consumati cu masinile personale”, prejudiciind societatea cu sume de peste 50 de milioane de lei vechi. De asemenea, Curtea de Conturi a descoperit ca evidenta contabila este vraiste, sustinand ca “administratia Parcul Priboiu nu a urmarit deloc modul in care a prestar servicii de contabilitate, cabinetul contabilului Gheorghe Mocanu”, considerandu-le “lipsite de calitate si neconforme cu prevederile contractuale”. Inspectorii critica, in acelasi timp, si faptul ca institutia “ nu a intocmit programul anual al achizitiilor publice astfel incat sa cuprinda totalitatea contractelor de furnizare, de lucrari si de servicii care urmau sa fie atribuite”.
Consiliul Judetean, rau platnic
Consiliul Judetean s-a dovedit a fi rau platnic si in relatia cu unii subcontractori ai lucrarilor de la Parcul Industrial Priboiu. Firma SC Flivo Com SRL din Pucioasa a executat numeroase lucrari de contructie, in subantrepriza. In 2009 trebuia sa primeasca 200 000 de euro, insa seful CJ, Florin Popescu a refuzat sa plateasca, desi banii pentru lucrari, din fonduri europene si de la bugetul de stat, i-a incasat. Acesta s-a adresat tuturor institutiilor cu plangeri, la Politie, Parchet, DNA, dar nu s-a rezolvat nimic. Intr-un interviu acordat ziarului local “Jurnal de Dambovita”, patronul firmei Dan Vasile il acuza pe presedintele CJ, Florin Popeescu de rea intentie, sustinand ca de 2 ani de zile refuza sa achite datoria catre firma sa. „Am pierdut totul, nu mai am nimic de pierdut asa ca voi lupta pana in panzele albe. Ce fel de oameni sunt astia? Imi lasa familia pe drumuri! Raman si eu si parintii fara casa! In judetul Dambovita numai 4-5 firme pot sa mai traiasca: PROCOR, COMPLIS, COBADI, POTENTIAL CONS si BIANDRA TRADING ! Astia mari iau banii, subcontracteaza prosti ca mine si, dupa ce facem lucrarile, nu ne mai dau banii”.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.