George Maior: E nevoie de o replanificare a fortelor NATO in state de granita inclusiv Romania

George Maior: E nevoie de o replanificare a fortelor NATO in state de granita inclusiv Romania

by April 2, 2014 0 comments

george-maior-604-andrei-pungovschi[1]NATO trebuie sa gaseasca un echilibru mai bun intre abordarea riscurilor neconventionale si a celor clasice, fapt ce presupune o replanificare a structurii de forte militare in state de granita ale Aliantei, inclusiv Romania, a declarat, miercuri, directorul SRI, George Maior, citat de Mediafax. Directorul Serviciului Roman de Informatii a precizat ca Romania a avut in cadrul NATO “o contributie militara consistenta la apararea colectiva”, o contributie la misiunile importante de asigurare a securitatii globale, dar si o contributie politica si diplomatica la functionarea Aliantei, la mecanismele decizionale, la planificarea strategica.

“Ma refer la aspectele legate de riscurile la adresa Aliantei pe care noi le vedeam provenind in special din acest flanc sudic si flanc estic al NATO. Si aceste lucruri s-au adeverit, vedeti foarte bine si cu ultimele evenimente, dar ceea ce este imbucurator pentru noi este faptul ca nu ne-au luat pe nepregatite nici conceptual, nici din punct de vedere al cunoasterii si nici din punct de vedere al cunoasterii posibilitatilor de reactie in interiorul Aliantei cu privire la aceste evolutii”, a declarat Maior, la conferinta “Profilul Romaniei in NATO la 10 ani dupa integrare”, organizata la Parlament.

In opinia sa, NATO trebuie sa gaseasca “un echilibru mai bun” intre abordarea riscurilor neconventionale si riscurile clasice de ordin militar, care se petrec la frontierele estice ale Aliantei. “Acest lucru presupune o replanificare, poate, a fortelor, a structurii de forte NATO, o replanificare a structurii de forte militare inclusiv in state de granita ale NATO, cum este si Romania”, a subliniat George Maior.

Directorul SRI spera ca nu se va ajunge la un neorazboi rece, care inseamna “o confruntare pe principii diferite de interpretare a dreptului international si a conceptelor de securitate internaionala, pornind de la premisa ca NATO este si o organizatie bazata pe niste valori (…) in care nu intra si achizitia de teritorii prin forta, asa cum s-a intamplat la granitele de est ale Aliantei”.

“Daca vom ajunge la o astfel de confruntare pe principii diferite, trebuie sa fim pregatiti sa explicam lumii ca NATO se aseaza in primul rand pe aceste valori ale pacii, pe securitatea inteleasa intr-un alt mod si ca actiunea sa politica, militara, diplomatica se va baza si se va incadra in contextul acestor valori”, a punctat Maior. Totodata, George Maior a subliniat ca serviciile de informatii romanesti sunt “contributori foarte relevanti” la informatiile transmise Aliantei.

La randul sau, Sorin Ducaru, asistentul Secretarului general al NATO pentru riscuri de securitate emergente, a spus ca Romania contribuie la securitatea spatiului aliat prin gazduirea sistemului NATO de aparare impotriva rachetelor balistice. “De asemenea, trebuie amintit si rolul activ al tarii noastre in ce priveste securitatea energetica si pe cea cibernetica”, a spus Ducaru.

Oficialul NATO a evidentiat, in acest context, “cat de mult datoram militarilor romani, alaturi de toti militarii din celelalte tari aliate, pentru daruirea, profesionalismul si sacrificiul lor, uneori sacrificiul suprem, pentru promovarea obiectivele si misiunile Aliantei, pentru ca noi, cetatenii din tarile aliate, sa traim in securitate si pace”.

Consilierul prezidential Iulia Fota a abordat subiectul aderarii la NATO din perspectiva istorica, enumerand principalii actori in acest proces, de la Corneliu Coposu si Radu Campeanu, in anii ’90-’91, la fostul premier Petre Roman, fostul consilier prezidential Ioan Talpes, care a avut un rol important la semnarea Parteneriatului pentru Pace, ce a scos Romania “dintr-o nemeritata izolare”.

Pe de alta parte, Fota a sustinut ca summitul NATO din 1997, cand Romania nu a fost primita in NATO, nu a fost un esec, ci a fost “prima victorie importanta” in campania de aderare la Alianta Nord-Atlantica.

Totodata, Fota a precizat ca dupa 2002 trebuie subliniat rolul presedintelui Traian Basescu, “cel care a dat substanta aderarii Rom la NATO”, prin dorinta de a demonstra in cadrul Aliantei ca “suntem parteneri loiali pana la capat”.

Conferinta “Profilul Romaniei in NATO la 10 ani dupa integrare”, organizata de Ministerul de Externe si Parlamentul Romaniei a marcat aniversarea a 10 ani de la aderarea la Alianta Nord-Atlantica.

La eveniment au luat cuvantul premierul Victor Ponta, ministrul de Externe, Titus Corlatean, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ministrii Titus Corlatean, Gabriel Oprea, Marius Dusa, directorul SIE, Teodor Melescanu, directorul SRI, George Maior, precum si insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.