Stenograme dosar Mazare: Problema lui Morgenstern Abraham trebuie rezolvata de urgenta. Daca nu, ma ocup eu personal

Stenograme dosar Mazare: Problema lui Morgenstern Abraham trebuie rezolvata de urgenta. Daca nu, ma ocup eu personal

by April 10, 2014 0 comments

imagesCAG6J97KPrimarul Radu Mazare i-a cerut viceprimarului din Constanta sa rezolve urgent problemele pe care le intampina societatea Shapir cu autorizatii si avize de constructie, edilul amenintand ca in caz contract “mă ocup eu personal de toată direcţia de urbanism”. Interceptarile din dosarul DNA, realizate in 2011, arata ca Mazare ii cerea viceprimarului ca problema lui Morgenstern Avraham trebuie rezolvata “de urgenta”.

Convorbire intre Radu Mazare si vice-primarul Constantei in 19.07.2011:

Astfel, într-o convorbire purtată de Mazăre Radu Ştefan cu vice primarul  în data de 19.07.2011, primarul se asigură că acesta va răspunde prompt solicitărilor societăţii Shapir:
„F D: Bună dimineaţa domn primar!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Salut! Asta de la urbanism a plecat la Londra cu ştiinţa ta?
FD: Da!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Da…Ă.. cine-i ţine locul? Io-l am pe domnul Avi (n.n. Morgenstern Avraham)aici…(Neinteligibil)
FD: Nicoleta Constantin.
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Nicoleta Constantin. Tu te duci la birou, nu?
FD: Bineînţeles!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Domnu Avi…Îl ştii pe domnul Avi?
F D: Bineînţeles!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Face drumurile şi face blocurile… !
F D: Ştiu şi problema cu cele 3 blocuri care aveau autorizaţie, şi trebuiesc sparte… ş-aşa mai departe..
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: De  ce este o problema asta?De ce…
F D: Sincer, mie nu mi se pare o problemă.
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: De ce în primării, orice lucru trebuie să fie o problemă ?
F D: Păi..
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: – Sau este o problemă ?
FD: – Nu ştiu, dar..credeţi-mă, că mă ocup. Dacă vine domnu  Avi, eu o chem pe Nicoleta şi rezolv. Mi-a zis ieri şi dl. Marica (n.n. Marica Ion, director executiv Direcţia Tehnic Achiziţii din cadrul Primăriei municipiului Constanţa, al cărui nume va apărea și ulterior ca o persoana folosita de primarul Mazăre în relația cu Morgenstern Avraham).
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: – Dar ştii cum trebuie rezolvată? De urgenţă. Că pă omul ăsta a făcut  blocurile fiindcă l-am rugat eu, ca să nu stăm în c…!
F D: – Ştiu, ştiu…
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: – Da?
FD: – Şi pierde bani!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: -Da, el pierde bani, eu pierdeam imagine…
FD:  – (Neinteligibil) Vreau să vă zic..
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: – Şi dacă eu nu mai eram, nu mai era nici Nicoleta, nici Nicoleta…
F D: – Corect!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: – Nici.. (n.n. înjură) ei de funcţionari că tot ce vreau să fac, nu pot, nu se poate face!(n.n. cei doi vorbesc concomitent)
……
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: – (Neinteligibil)… O chemi să rezolve problema  astăzi , că dacă nu, mă ocup eu personal de toată direcţia de urbanism.. şi de toate autorizaţiile pe care le dau! Adică de ei, personal, mă!Mai exact…
FD: – Cel mai bine aşa, da domnule primar!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: -Da?
FD: -Da, da! Bine…
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: – Bine, deci vine mister  Avi la tine, da?
FD: – Da!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: – (n.n. vorbeşte în engleză” Of time ( neinteligibil) , mister Făgădău? „) Ok!Bine, merci!
F D: – Bine. Să trăiţi !O zi bună!”

Procurorii sustin ca Morgenstern Avraham i-ar fi dat mita lui Radu Mazare prin intermediul lui Elan Schwartzenberg. Tehnic, plata s-ar fi facut prin intermediul unor tranzactii intre mai multe companii off-shore, in modul urmator:

  • Societatea off shore Larton Consultants Ltd (unic asociat al S.C. Shapir Structures S.R.L.) transferă în contul societăţii Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 şi suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011;
  • Societatea Melici Management Inc. transferă în contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 şi în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la aceeaşi bancă – Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 40.000 euro în aceeaşi dată; tot în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 euro în data de 06.12.2011. Operaţiunile prin care fraţii Mazăre au primit sumele de bani susmenţionate au avut ca justificare „fees” – onorariu.
  • Cu privire la transferurile sus-descrise efectuate între societăţile Larton Consultants şi Melici Management, inculpatul Morgenstern Avraham a declarat  că nu îşi aminteşte care a fost scopul lor, însă a precizat că între cele două societăţi exista un contract privind acordarea de consultanţă din partea firmei Melici către Larton. Fiind întrebat în ce a constat această consultanţă oferită de firma Melici, inculpatul a declarat că Melici a căutat proiecte în Europa, cum ar fi în România, Ucraina, Serbia, fără a găsi vreodată vreun proiect, Melici nu a furnizat nimic firmei Larton, rezultatul a fost zero. (sursa – referantul DNA).

Context:

Primarul Constantei, Radu Mazare, si omul de afaceri Avraham Morgenstern, care i-ar fi dat mita 175.000 de euro pentru a-si asigura castigarea contractului pentru construirea locuintelor sociale din campusul “Henri Coanda”, vor fi cercetati in libertate, sub control judiciar, a decis, miercuri seara, ICCJ. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) nu este definitiva, ea putand fi contestata la aceeasi instanta. Radu Mazare este urmarit penal de DNA, fiind acuzat ca ar fi luat mita 175.000 de euro pentru a-i acorda firmei Shapir, condusa de Avraham Morgenstern, contractul de construire a locuintelor sociale din campusul Henri Coanda.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.