Victor Ponta: Țin să-i felicit pe cetățenii moldoveni! Demersurile noastre au dat roade

Victor Ponta: Țin să-i felicit pe cetățenii moldoveni! Demersurile noastre au dat roade

by April 28, 2014 0 comments

victor-ponta-afp[1]Premierul Victor Ponta a transmis, pe pagina sa de Facebook, un mesaj de felicitari guvernului de la Chisinau si cetatenilor moldoveni pentru liberalizarea vizelor de calatorie in spatiul european, incepand cu 28 aprilie. In mesaj insotit de o fotografie in care apare alaturi de Jose Manuel Barroso si de premierul moldovean Iurie Leanca el aminteste ca decizia a fost anuntata in timpul vizitei sale la Bruxelles.

Mesajul premierului:

“Tin sa felicit Guvernul de la Chisinau, precum si toti cetatenii Republicii Moldova, pentru liberalizarea vizelor de calatorie in spatiul european, incepand cu 28 aprilie 2014.

Reamintesc ca aceasta decizie a fost anuntata, in premiera, de catre presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso cu ocazia vizitei pe care am efectuat-o la Bruxelles, impreuna cu premierul Leanca, in noiembrie anul trecut. Sunt bucuros ca demersurile noastre au dat roade si, iata, se materializeaza.

Liberalizarea vizelor este atat o binemeritata rasplata a acestui efort comun, al autoritatilor si cetatenilor deopotriva, cat si o dovada a sprijinului de care se bucura, in plan european, procesul integrarii europene a Republicii Moldova.”

Cetatenii Republicii Moldova obtin de luni regim liberalizat de vize pentru calatorii in toate statele membre ale spatiului Schengen (plus Romania, Bulgaria, Cipru si Croatia), dupa aproape patru ani de negocieri, decizie a UE calificata drept una istorica de actuala guvernare pro-europeana de la Chisinau, care intentioneaza in scurt timp sa semneze si Acordul de asociere la UE, scrie Agerpres.

In acelasi timp, o mare parte din cetateni opteaza pentru aderarea tarii la Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan si considera liberalizarea regimului de vize drept o actiune care nu ii va aduce prea mari beneficii.

Din 28 aprilie, cetatenii moldoveni vor putea calatori fara vize pe un termen de 90 de zile pe parcursul a sase luni in toate statele membre ale UE, cu exceptia Marii Britanii si a Irlandei, plus statele membre Schengen care nu fac parte din UE – Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein. Acestia insa nu vor avea dreptul de munca, studii si reintregirea familiei. Vor putea beneficia de acest regim doar detinatorii pasapoartelor biometrice.

In prezent, din cei aproximativ 2,5 milioane de cetateni moldoveni care detin pasapoarte, aproximativ 750.000 au pasapoarte biometrice.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.