Viktor Ianukovici regreta ca a chemat trupele rusesti in Crimeea. Este o tragedie majora

Viktor Ianukovici regreta ca a chemat trupele rusesti in Crimeea. Este o tragedie majora

by April 3, 2014 0 comments

imagesCA2O0IUBPresedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a recunoscut, “cu lacrimi in ochi”, intr-un interviu pentru Asoociated Press, ca a facut “o greseala” atunci cand a invitat trupele ruse in Crimeea, el promitand totodata ca va incerca sa negocieze cu Vladimir Putin pentru ca peninsula de la Marea Neagra sa se intoarca la Ucraina. “Crimeea este o tragedie, o tragedie majora”, a declarat Ianukovici in primul sau interviu dupa fuga de la Kiev, din luna februarie.

Vladimir Putin declarase, luna trecuta, ca Viktor Ianukovici a cerut Rusiei sa isi trimita trupele in Crimeea pentru a-i “proteja” pe oamenii din peninsula – solicitare vazuta de multi ucraineni ca o tradare din partea fostului presedinte. Trupele ruse s-au instalat rapid in Crimeea, care are o populatie majoritar de etnie rusa, preluand si facilitatile guvernamentale si militare sub pretextul protejarii cetatenilor rusi.

“Am gresit. Am actionat sub imperiul emotiilor”, a admis Viktor Ianukovici, intr-un interviu acordat in limba rusa pentru Associated Press si NTV, televiziunea de stat din Rusia. Ianukovici a insistat, totusi, ca in cazul in care el ar fi ramas la putere, Crimeea nu ar fi fost anexata de Rusia.

De asemenea, el a negat orice responsabilitate in uciderea a aproximativ 100 de protestatari la Kiev, in februarie, inainte de fuga sa din capitala Ucrainei.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.