ANM: Codul portocaliu ar putea fi instituit mâine și pentru București

ANM: Codul portocaliu ar putea fi instituit mâine și pentru București

by May 13, 2014 0 comments

5371e22595f9cf8363000001Vremea se strică din nou. Va ploua abundent în următoarele zile în cea mai mare parte a ţării, iar cantităţile mari de apă ar putea provoca noi inundaţii. ANM a emis o atenționare cod portocaliu de ploi pentru nouă județe și o altă atenționare cod galben care vizează 24 de județe. Teritoriile câtorva județe sunt vizate parțial de cod galben, parțial de cod portocaliu. Codul portocaliu intră în vigoare de miercuri și ar putea fi extins. La Guvern a avut loc un comandament de urgență pentru a discuta măsurile care se impun pentru prevenirea efectelor. Şi hidrologii avertizează că este pericol de inundaţii în 15 judeţe din jumătatea de sud a ţării.

Actualizare 14.30.  Ion Sandu, directorul ANM, a declarat la comandamentul de urgență că este posibilă instituirea codului portocaliu și pentru Ilfov, inclusiv București, Giurgiu și Teleorman, mâine, pentru două-trei ore. În afară de ploile însemnate cantitativ, s-ar putea înregistra vijelii și grindină. 
Ion Sandu a promis că, dacă vor fi instituite, aceste avertizări cod portocaliu vor fi anunțate la timp.

Codul portocaliu de ploi intră în vigoare miercuri, de la ora 16.00 și rămâne în vigoare până joi, la ora 2.00. Sunt vizate judeţele Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea, unde ploile vor avea caracter torenţial, iar în intervalul menţionat se vor cumula local chiar și peste 60 – 70 l/mp.

În ceea ce privește codul galben, acesta se instituie pentru intervalul 14 mai, de la ora 12.00, până joi, 15 mai, la ora 18.00. În intervalul menţionat instabilitatea atmosferică se va manifesta în cea mai mare parte a ţării prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat căderi de grindină.

În Banat, Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, precum şi în vestul şi sudul Transilvaniei cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp.

În câteva județe din sud-vestul țării, un cod portocaliu de ploi intră în vigoare încă din această seară, de la ora 23.00:

Nici Capitala nu scapă de ploi. Și aici ar putea cădea până la 30 l/mp, a explicat la Digi24 meteorologul Maria Tomescu.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.