Aurora Liiceanu: Elena Udrea a întărit misoginismul. În politică nu vii cu fizicul pe care pui atâta preț!

Aurora Liiceanu: Elena Udrea a întărit misoginismul. În politică nu vii cu fizicul pe care pui atâta preț!

by May 5, 2014 1 comment

aurora-liiceanuEste prea devreme pentru o femeie candidat la președinție în România, consideră psihologul Aurora Liiceanu, care spune că o figură precum Elena Udrea în politică nu a făcut decât să întărească misoginismul în societatea românească. Pe de altă parte, „ca să spui că dl. Ponta este un politician tânăr e cam puțin de spus”, a afirmat Aurora Liiceanu într-un dialog purtat cu Luca Niculescu în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.

„Nu prea avem pe cine, nu avem ofertă în primul rând”, a spus Aurora Liiceanu, întrebată dacă vede o femeie cu șanse să candideze la Președinție Rimâniei.

În al doilea rând, psihologul a ridicat două probleme: „În România nu e și un anume tip de misoginism? Femeile n-au intrat în acest misoginism ca să-l întărească?” și a argumentat:

„Atâta vreme cât pui foarte mare preț pe imaginea fizică și nu citești și nu te documentezi și n-ai consilieri, faci o greșeală! S-a întărit misoginismul prin faptul că dna Udrea a intrat exact pe tiparul care era respins, și anume: gătită – exact de chestia că cine arată foarte bine du-te, dom’le, şi fă-te model, fă-te ceva, dar nu intra în politică! În politică nu vii cu fizicul pe care pui atâta preț”, a menționat Aurora Liiceanu. „Nici Hillary (Clinton – n.r.), nici (Angela) Merkel nu și-au pus problema că arăt prost sau arăt bine, că nu pentru asta… Adică s-a întărit exact disocierea asta între „brain” (creier – n.r.) și „beauty” (frumusețe – n.r.): merg pe beauty!”, a arătat psihologul.

Pe de altă parte, spune Aurora Liiceanu, toate cercetările arată că cu cât urci scara ierarhică – ca femeie – cu cât ești mai jos, cu atât trebuie să arăți mai bine, cu cât umbli mai sus, cu atât trebuie să arăți mai neutru. „Sunt (aspecte) demonstrate! Ce fac consilierii de imagine?”, s-a întrebat Aurora Liiceanu.

Totuși, psihologul a ținut să sublinieze că în toată lumea e un curent de leadership feminin, pentru că femeile sunt mai flexibile și ar cădea la negocieri. „Știți cum se spune: dacă erau femeile să conducă Israelul, nu erau războaie, se înțelegeau, cădeau la pace într-un fel!”, a spus invitata lui Luca Niculescu.

„Lumea condusă numai de bărbați nu este o lume bună. S-a făcut un chestionar în 2013 din care rezultă că lumea nu e mulțumită de felul în care este condusă de bărbați”, a punctat Aurora Liiceanu. Cu toate acestea, psihologul a remarcat că în 2008, în cursa democrată pentru candidatura la președinție, Barack Obama a avut câștig de cauză în fața lui Hillary Clinton tocmai pentru că era bărbat. Deci, într-o constatare cumva paradoxală, sexul a învins rasa chiar și în SUA.

Întrebată dacă i se pare că societatea românească este marcată de actuala președinție de zece ani a lui Traian Băsescu – fapt fără precedent, ca durată, după 1989 – și dacă se va întâmpla ceva după ce actualul președinte nu va mai fi la Cotroceni, Aurora Liiceanu s-a declarat pesimistă.

Nu cred că o să fie mai bine, eu nu sunt optimistă din punctul ăsta de vedere și cred că clasa politică nu are niciun fel de interes ca să facă o educație politică oamenilor. Poate nici ei nu știu prea multe, dar în orice caz, tineretul nu se prea implică – și asta e foarte rău. Ca să spui că dl. Ponta este un politician tânăr e cam puțin de spus. În primul rând că nu mai este în splendoarea splendorilor. Și în al doilea rând, este atât de rar, sunt așa de puțini!”, a conchis Aurora Liiceanu.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. Lucretiu Patrascanu
    #1 Lucretiu Patrascanu 6 May, 2014, 06:33

    Marsh, babatie urata ca ciuma lu’ Caragea ! Du-te si pliveste iarba de pe locul de veci, sa poata sapa groparii !

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.