Cadou pentru Gruia Stoica: Sova i-a dat inapoi garantia de zece milioane de euro, in loc sa o transfere la DIICOT

Cadou pentru Gruia Stoica: Sova i-a dat inapoi garantia de zece milioane de euro, in loc sa o transfere la DIICOT

by May 13, 2014 0 comments

gruia-stoica[1]Jurnalistul Cristian Turturica publica pe blogul sau un document potrivit caruia DIICOT a cerut in luna martie Ministerului Transporturilor sa ii vireze garantia de zece milioane de euro depusa de firma lui Gruia Stoica, GFR, atunci cand a incercat sa cumpere CFR Marfa. Bunurile lui Stoica sunt puse sub sechestru asiguratoriu, acesta fiind urmarit penal pentru coruptie. In loc sa dea banii DIICOT, asa cum au cerut procurorii, subalternii ministrului Dan Sova au gasit o modalitate de a-i returna garantia lui Gruia Stoica.

Citeste materialul publicat de Dan Turturica si vezi documentele.

După cum puteți vedea din documentul de mai jos, pe care îl prezint în exclusivitate, în luna ianuarie, DIICOT a cerut Ministerului Transporturilor să îi vireze garanția de zece milioane de euro depusă de firma lui Gruia Stoica, GFR, atunci când a încercat să cumpere CFR Marfă. Motivul? “(…) S-a dispus, prin ordonanța procurorului, aplicarea unor măsuri asiguratorii pe bunurile învinuiților Gruia Stoica, Didilă Vasile și Răducan Vasile, precum și pe bunurile societăților comerciale pe care aceștia, personal sau prin interpuși, le administrează, prejudiciul putând atinge sau depăși 10.000.000 de euro…”

După cum scriu și în editorial, “deși adresa datează din 28 ianuarie, Ministerul Transporturilor nu a virat cei 10 milioane de euro către DIICOT. Rând pe rând, mai mulți funcționari au preferat să demisioneze decât să semneze actele prin care banii lui Gruia Stoica ar fi trebuit să ia drumul trezoreriei “urmând a face obiectul confiscării speciale în cazul pronnunțării unei condamnări”.

În final, sub mandatul lui Șova, subalternii săi au găsit un tertip pentru ca, folosindu-se de o altă bancă, să îi returneze garanția printr-un act semnat la 11 noaptea, deși unii din colegii lor își dăduseră avizul pentru a transfera garanția către DIICOT. Cauza va intra, foarte probabil, în atenția procurorilor, iar Dan Șova ar putea fi obligat să dea niște explicații chiar dacă nu el a semnat ordinul de returnare a garanției.”

Decizia oamenilor lui Sova a generat deja un scandal monstru, ea fiind investigată atât de Corpul de Control al ministerului cât și de cel al premierului. Voi reveni.

“DIICOT, 28.01.2014

Către,

Ministerul Transporturilor

– În atenția Comisiei de privatizare a CFR – Marfă –

Având în vedere că în cauza cu nr. de mai sus s-a dispus, prin ordonanța procurorului, aplicarea unor măsuri asiguratorii pe bunurile învinuiților Gruia Stoica, Didilă Vasile și Răducan Vasile, precum și pe bunurile societăților comerciale pe care aceștia, personal sau prin interpuși, le administrează, prejudiciul putând atinge sau depăși 10.000.000 de euro (echivalent în lei), vă solicităm să ne comunicați dacă:

1. Sumele de bani reprezentând garanția participării la licitația pentru privatizarea CFR-Marfă au fost restituite învinuitului Gruia Stoica, în ce cont și la ce dată;

2. În cazul în care suma reprezentând garanție există încă în conturile Ministrului Transporturilor, iar aceasta urmează a fi resituită învinuitului, vă solicităm să o depuneți într-un cont al trezoreriei la dispoziția DIICOT, urmând a face obiectul confiscării speciale în cazul pronunțării unei condamnări. În acest din urmă caz, vă solicităm să ne comunicați contul în care a fost transferată suma de bani.

Procuror-șef,

Daniel Horodniceanu

http://turturica.ro/wp-content/uploads/2014/05/017.jpg

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.