Joe Biden: Lupta impotriva coruptiei si a oligarhilor este un act de patriotism

Joe Biden: Lupta impotriva coruptiei si a oligarhilor este un act de patriotism

Joe Biden: Lupta impotriva coruptiei si a oligarhilor este un act de patriotism

by May 21, 2014 0 comments

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, a dat la Palatul Cotroceni mesaje puternice de sustinere a luptei anticoruptie in Romania, pe care a numit-o drept un act de “patriotism”. Biden a facut referire la oligarhii care incetinesc dezvoltarea unei tari, si a intarit faptul ca in prezenta coruptiei nici afacerile si nici investitiile nu pot exista. Vicepresedintele american l-a felicitat personal pe presedintele Traian Basescu pentru intarirea relatiei Romania – SUA si a spus ca “ii va lipsi” dupa incetarea mandatului. “Presedintele SUA apreciaza eforturile dvs personale pentru a proteja statul de drept in Romania”, a mai spus Joe Biden.

La rindul sau, Traian Basescu a spus ca Parteneriatul Strategic cu SUA este a treia mare realizare a Romaniei dupa aderarea la UE si NATO. Cei doi presedinti au declarat ca au discutat despre situatia din regiune, condamnind in termeni duri agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Joe Biden a spus ca, daca Rusia se va implica in alegerile prezidentiale din Ucraina, comunitatea internationala va trebui sa intareasca sanctiunile la adresa Moscovei.


Cele mai importante declaratii:

 • Traian Basescu:
 • Am avut o intilnire extrem de importanta, in care am discutat principalale subiecte de pe agenda bilaterala si de pe cea regionala.
 • Afirm ca dupa intrarea Romaniei in NATO si UE, parteneriatul strategic cu SUA este pentru noi a treia realizare politica de dupa Revolutie.
 • Salutam angajamanetul ferm al SUA pentru articolul 5 al tratatului NATO.
 • Am discutat de asemenea despre nevoia ca in Romania sa consolidam statul de drept ca o premisa a avansului in realizarea la parametri maximi a parteneriatului strategic cu SUA.
 • In discutii am multumit vicepresedintelui Biden pentru reactia imediata a SUA la momentul declansarii conflictului din UCraina si a anexarii ilegale a Crimeei, prin suplimentarea de forte aeriene, navale si terestre care sa fie gata sa participe la orice fel de misiune, in mod deosebit de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni URSS.
 • Este o reconfirmare si o proba a faptului ca SUA isi respecta cuvintul. De aceea probabil si exigenta SUA ca si noi sa ne respectam cuvintul si sa realizam statul de drept.
 • Am discutat despre vulnerabilitatile create la Marea Neagra. Am discutat tematica viitorului summit NATO.
 • O mare vulnerabilitate a regiunii a fost analizata, si anume depedendenta energetica exagerata de gazele din Rusia.
 • In sfirsit, dar nu in ultimul rind, am facut o scurta trecere in revista a cresterii fpoarte puternice in Romania a investitiilor americane, care au creat zeci de mii de locuri de munca.
 • Ii dadeam domnului vicepresedinte un exemplu: la inaugurarea fabricii Lufkind la Plouiesti, primul lot de pompe era pentru export in USA.

 

 • Joe Biden:

Este o placere sa ma reintorc in Romania.

Va multumesc pentru angajamentul dumneavoastra pentru parteneriatul nostru.

De fiecare data cind vin in Romania sint uimit de progresul realizat. Intr-o singura generatie, tara dumneavoastra s-a ridicat de la tiranie si s-a alaturat tarilor libere si celei mai puternice aliante, NATO.

Se implinesc 10 ani de cind Romania a intrat in NATO. Daca ar fi fost dupa mine, am incercat sa introduc Romania in NATO in 1999.

Mi-ati confirmat sperantele mele: romanii au fost alaturi de noi in Irak, Afganistan.

Toti militarii romani sint plini de curaj, fara rezerve pe cimpul de lupta.

V-ati angajat intr-o misiune in Afganistan dupa 2014.

V-ati angajat in scutul antiracheta.

Sintem pe drumul cel bun si vom deschide scutul de la Deveselu la timp.

Incurajam Romania sa continue eforturile de a creste bugetul Apararii la 2% din PIB.

Este un pas inainte pentru Romania si NATO.

Noi, in SUA, presedintele SUA apreciaza alianta cu dumneavoastra.

Unul din motivele principale ale vizitei a fost sa fiu pe pamintul romanesc si sa spun ce nu poate fi repetat destul: Noi onoram Articolul 5 din NATO, este o obligatie sacra, sa nu aveti nici o indoiala. Noi ne protejam unii pe altii.

In ce priveste agresiunea din Crimeea, la mai putin de 250 de mile de granita Romaniei, ne aminteste de ce avem nevoie de NATO.

Am discutat azi problemele din regiune si din Ucraina, cum am discutat si recent la telefon.

Apreciem ce a facut Guvernul Ucrainei pentru masurile luate.

Duminica sint alegeri in Ucraina, este o posibilitate pentru cetateni sa decida viitorul lor. Toate tarile din Europa trebuie sa-si foloseasca influenta pentru a crea un mediu adecvat ca cetatenii ucraineni sa voteze liberi.

Daca Rusia afecteaza alegerile, trebuie sa fim decisi sa aplicam sanctiuni ferme Rusiei.

Romania contribuie la eforturile militare ale NATO.

Ieri am vazut un exercitiu militar, “Primavara din Carpati”, care demonstreaza capacitatea noastra.

Noi sprijinim intentia NATO pentru a definitiva planurile de aparare a aliatilor la summitul din septembrie in Tara Galilor.

Este o sansa pentru Romania sa traiasca in libertate si prosperitate si demnitate. Toate depind de tratamentul egal al cetatenilor sub statul de drept.

In calatoriile mele de-a lungul anilor, am vazut tari care au eliminat tiranii, dar apoi au trebuit sa se lupte ca sa-si reia viitorul din miinile oligarhilor.

Am vazut tari care infiinteaza institutii puternice ale statului de drept si prospera. Cei care nu fac asta vor avea instabilitate si nu vor reusi sa performeze in economie, pentru ca locurile de munca si investitiile se duc in alta parte. Toate sint subminate cind coruptia influenteaza societatea.Coruptia suge din puterea natiunii. Este o alta forma a tiraniei. Lupta impotriva coruptiei este pur si simplu patriotism.

Presedintele SUA apreciaza eforturile dvs personale pentru a proteja statul de drept in Romania. E important pentru economia dvs., pentru libertatea si vietile cetatenilor care au8 dreptul sa stie ca firmele lor pot sa concreze fara sa dea mita, ca dosarele vor fi judecate transparent in instanta, si ca nimeni nu e deasupra legii.

Sintem prieteni, avem mult de lucru: comert, investitii, energie.

Domnule presedinte, alianta noastra este puternica si in mare masura datorita dumneavoastra.

Sint onorat sa fac aceasta alianta si mai puternica.

Vreau sa-i spun dlui presedinte. Imi va lipsi, pentru ca termenul sau se va termina inaintea termenului meu.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.