Putin mai popular dupa alipirea Crimeei: 81% dintre rusi l-ar vota pentru un al patrulea mandat

Putin mai popular dupa alipirea Crimeei: 81% dintre rusi l-ar vota pentru un al patrulea mandat

Putin mai popular dupa alipirea Crimeei: 81% dintre rusi l-ar vota pentru un al patrulea mandat

by May 16, 2014 0 comments

Președintele rus Vladimir Putin, a cărui popularitate a crescut amețitor pe fondul crizei din Ucraina, este ferm pe poziția de a câștiga un nou mandat în 2018, dacă decide să candideze, a declarat joi o agenție independentă de sondaje, relatează agentia Reuters, citata de Agerpres.

Un studiu realizat de grupul de cercetare Levada a constatat că 81% din respondenți ar fi gata să-l voteze pe Putin dacă alegerile prezidențiale ar avea loc acum, de la 77% în luna aprilie și 68% în ianuarie. 

Sprijinul public pentru Putin este în creștere de la începutul crizei din Ucraina, în timpul căreia Rusia a anexat regiunea Crimeea, liderul de la Kremlin a criticat cu înverșunare conducerea prooccidentală de la Kiev și relațiile cu Occidentul s-au înrăutățit.

“Determinarea sa cheamă majoritatea electoratului”, a declarat Aleksei Grajdankin, șef adjunct la Levada, într-un comunicat. “Este puțin probabil ca până în 2018 să apară un politician care să poată concura cu Putin pentru scaunul prezidențial”.

Ratingul de aprobare a lui Putin, un indice lunar separat publicat de Levada, a depășit 70% pentru cele mai multe din timpul primelor sale două mandate din 2000 până în 2008, când Rusia a beneficiat de un boom economic alimentat de petrol. Atunci, acesta a crescut la peste 80%.

Putin a câștigat al treilea mandat de șase ani ca președinte în martie 2012 cu aproape 64% din voturi, în ciuda protestelor de stradă împotriva lui în lunile precedente.

Sondajele arată că fostul spion KGB rămâne cel mai popular politician în Rusia. El nu a exclus să candideze pentru un al patrulea mandat de șase ani în 2018.

Criza din Ucraina s-a dezvoltat în cel mai rău impas între Rusia și Occident de la sfârșitul Războiului Rece, determinând Washingtonul și Bruxellesul să impună sancțiuni contra unor persoane fizice și companii din Rusia, amintește Reuters.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<