Referendumul separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei: rezultatele oficiale vor fi cunoscute incepand de luni. 89% dintre alegatorii din regiunea Donetk s-ar fi pronuntat pentru independenta fata de Ucraina

Referendumul separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei: rezultatele oficiale vor fi cunoscute incepand de luni. 89% dintre alegatorii din regiunea Donetk s-ar fi pronuntat pentru independenta fata de Ucraina

by May 12, 2014 0 comments

voluntari-ucrainaMii de ucraineni s-au prezentat duminica pentru a vota in referendumurile organizate de separatisti prorusi in Donetk si Lugansk si contestate de autoritatile de la Kiev, Uniunea Europeana si tari din Occident, relateaza AFP. Rezultatele vor fi cunoscute incepand de luni, a anuntat Roman Liaghin, seful Comisiei Electorale. Peste sapte milioane de ucraineni din estul tarii au fost chemati sa voteze pentru a decide situatia regiunilor Donetk si Lugansk, ceea ce ar putea conduce la secesiunea acestei parti a tarii, informeaza hotnews.ro.

UPDATE: 89% dintre alegatorii din regiunea Donetk s-ar fi pronuntat pentru independenta fata de Ucraina. “89,07% au votat pentru, iar 10,19% impotriva. Acesta poate fi considerat rezultatul final”, a declarat Roman Liaghin, seful Comisiei Electorale infiintate de rebeli. Rata de participare la vot ar fi fost de 74,87%.

La Kiev, Ministerul de Externe a anuntat ca referendumurile organizate in estul tarii sunt o “farsa” finantata de Rusia. “Referendumul este nul din punct de vedere juridic si nu va avea nicio consecinta pentru integritatea teritoriala a Ucrainei”, a aratat Ministerul ucrainean de Externe, potrivit Mediafax.

In bastionul rebel Slaviansk, rata de participare este de 80%, a declarat la randul sau primarul autoproclamat Viaceslav Ponomarev, care s-a declarat “satisfacut”.

Potrivit Irinei Markina, o membra a Comisiei Electorale Locale, “practic toate circumscriptiile” au votat masiv in favoarea independentei.

Referendumurile au avut loc intr-o atmosfera relativ calma. La Mariupol, in sud-estul Ucrainei, sute de oameni au stat la coada pentru a vota. In schimb, in orasul Svatove (20.000 de locuitori), situat in apropiere de Lugansk, primarul Evghen Ribalko a refuzat sa organizeze referendumul, in pofida faptului ca zeci de barbati inarmati l-au vizitat pentru a incerca sa-l convinga sa renunte la decizia sa.

“Datoria mea este sa contribui la respectarea legii ucrainene. Populatia trebuie sa isi exprime opinia intr-un cadru legal, ceea ce nu este cazul pentru acest referendum”, a declarat el pentru AFP.

Doar la Krasnoarmiisk, un oras de 65.000 de locuitori situat la vest de Donetk, barbati inarmati au intrat in cladiri oficiale si au intrerupt desfasurarea referendumului.

Ministerul ucrainean de Externe a amintit duminica dimineata ca, potrivit unui sondaj efectuat recent de institutul Pew Research Center, 70% dintre locuitorii din estul tarii pledeaza pentru mentinerea unitatii Ucrainei.

“Rezultatele referendumurilor artificiale din estul Ucrainei vor fi probabil false. Nu exista niciun mijloc pentru a verifica participarea” la vot, a afirmat ministrul suedez de Externe, Carl Bildt.

Marele puteri au adoptat deja sanctiuni impotriva Rusiei si ameninta ca le vor spori in cazul in care Moscova va impiedica organizarea alegerilor prezidentiale din Ucraina, programate sa aiba loc la 25 mai.

“Pretinsele referendumuri sunt ilegale, iar noi nu le vom recunoaste rezultatele”, a anuntat duminica Maja Kocijancici, o purtatoare de cuvant a Inaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

Presedintele francez Francois Hollande a denuntat la randul sau consultarile “false”, “nule si neavenite” organizate de separatisti prorusi la Donetk si Lugansk. “Ceea ce conteaza pentru mine, singurele alegeri care conteaza, sunt cele de la 25 mai, alegerile care vor permite desemnarea presedintelui intregii Ucraine”, care “va fi singura autoritate legitima”, a precizat seful statului francez.

Potrivit secretarului american al Apararii, Chuck Hagel, Rusia nu si-a retras trupele mobilizate la frontiera cu Ucraina, in pofida unor promisiuni in acest sens.

Confruntarile armate care au avut loc in ultimele doua saptamani in estul si sudul Ucrainei s-au soldat cu zeci de morti.
Uniunea Europeana nu recunoaste “pretinsele referendumuri” din Ucraina

Uniunea Europeana nu recunoaste rezultatele “pretinsului referendum” pentru independenta fiefurilor separatistilor prorusi de la Donetk si Lugansk, in estul Ucrainei, a declarat duminica o purtatoare de cuvant a Uniunii. “Pretinsele referendumuri sunt ilegale, iar noi nu le vom recunoaste rezultatele”, a anuntat Maja Kocijancic, o purtatoare de cuvant a sefei diplomatiei europene Catherine Ashton, potrivit Mediafax.

Cei care le-au organizat “nu au legitimitate democratica”, iar “organizarea lor este contrara obiectivelor declaratiei comune de la Geneva privind diminuarea tensiunii”, a adaugat ea.

Peste sapte milioane de ucraineni din estul tarii au fost chemati la vot pentru a decide situatia regiunilor Donetk si Lugansk, in cadrul unor referendumuri organizate de catre separatisti prorusi care ar putea conduce la secesiunea acestei parti a tarii.
Washingtonul reafirma ilegalitatea referendumului din estul Ucrainei

Statele Unite au reafirmat sambata seara ca nu vor recunoaste rezultatul votului organizat duminica de catre separatisti prorusi in estul Ucrainei, care ar putea conduce la secesiunea acestei parti a tarii, relateaza AFP.

Aceste scrutine sunt “ilegale in virtutea dreptului ucrainean si sunt o tentativa de creare a unor disensiuni si tulburari”, a declarat Jen Psaki, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, citata intr-un comunicat.

Peste sapte milioane de ucraineni din estul tarii sunt asteptati la urne duminica, sa decida situatia regiunii lor, controlate partial de catre separatisti prorusi, in cadrul a doua referendumuri.

Pe buletine, imprimate in pripa de catre rebeli prorusi, sunt adresate intrebarile “aprobati independenta republicii populare Donetk?” sau “aprobati independenta republicii populare Lugansk?”.

“Daca aceste referndumuri au loc, ele incalca dreptul international si integritatea teritoriala a Ucrainei. Statele Unite nu vor recunoaste rezultatele acestor referendumuri ilegale”, a subliniat Psaki.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.