Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin: Romania mi-a inchis spatiul aerian la cererea SUA. Data viitoare voi zbura cu un bombardier

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin: Romania mi-a inchis spatiul aerian la cererea SUA. Data viitoare voi zbura cu un bombardier

by May 10, 2014 0 comments

dmitri-rogozinVicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, acuză România într-un mesaj postat pe Twitter, că nu i-a permis survolarea prin spaţiul aerian, la cererea SUA. El ameninţă că data viitoare va zbura peste România cu un bombardier strategic. Ministerul Afacerilor Externe sustine ca afirmatia lui Rogozin este “grava” si spune ca decizia a fost luata deorece acesta se află pe lista persoanelor din Rusia asupra cărora UE a decis sancţiuni şi interdicţii, inclusiv aceea a intrării în spaţiul aerian.

“La cererea SUA, Romania a inchis spatiul aerian pentru aeronava mea. Ucraina nu ma lasa sa trec. Data viitoare o sa zbor cu TU-160( un vombardier n.r)”, scria in urma cu o ora Rogozin pe contul sau de Twitter in engleza.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anuntat ulterior ca a revenit la Moscova, din Republica Moldova, in pofida faptului ca avionul sau a fost obligat de catre avioane ucrainene de interceptare sa se se intoarca din drum la Chisinau, potrivit Itar-Tass.
La cateva ore dupa ce scria ca pleaca din Transnistria in pofida oricarei interdictii, Rogozin s-a fotografiat si a postat pe Twitter un selfie in fata aeroportului moscovit Domodedovo.

Rogozin a mai aratat ca avionul sau a fortat spatiul aerian ucrainean si un MIG ucrainean a fost ridicat de urgenta de la sol. “Insa Comisia militar-industriala are alte modalitati. Si junta de la Kiev s-a ales cu nimic”, a scris acesta, sfidator.

UPDATE:Publika  are mai multe detalii despre calea pe care a urmat-o Rogozin pentru a pleca de pe teritoriul moldovean.

Avionul acestuia, aparatul cu care a venit joi la Chisinau, a fost intors din zbor de autoritatile ucrainene, insa Rogozin nu se afla in acesta. Vicepremierul rus a recurs la un avion de linie pentru a parasi teritoriul moldovean.

Reprezentantii Ambasadei Ucrainei in Republica Moldova au declarat pentru sursa citata ca Rogozin nu se afla la bordul aeronavei. Si reprezentantii Ministerului de Externe de la Chisinau au confirmat faptul ca avionul a facut cale intoarsa dupa ce a intrat in spatiul aerian al Ucrainei, insa au precizat ca vicepremierul rus a plecat spre capitala Rusiei din Chisinau cu un avion de linie.

“Avionul privat ce urma sa efectueze aceasta cursa a fost intors la Chisinau din motive tehnice”, a precizat sefa Serviciului de presa al Ministerul de Externe, Ana Taban.

Rogozin s-a intors din regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde a participat vineri la parada militară organizată de Ziua Victoriei asupra naziştilor.

Reactia Ministerului Afacerilor Externe:

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat sâmbătă la aceste afirmaţii ale lui Rogozin, spunând că „a luat notă cu surprindere” de această postare pe internet. Oficialii români explică faptul că Rogozin, ca şi alte persoane din aparatul de stat al Rusiei, sunt supuse listei de sancţiuni şi interdicţii adoptate de Uniunea Europeană împotriva lor, ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia.

De asemenea, România cere, prin MAE, autorităţilor de la Moscova, să precizeze dacă afirmaţiile lui Rogozin reprezintă o poziţie oficială a Rusiei faţă de România.

„Ministerul Afacerilor Externe apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar forţe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităţilor de la Moscova, ministerului rus de externe, să precizeze public dacă afirmaţiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezintă poziţia oficială a guvernului Federaţiei Ruse faţă de România ca stat membru UE şi NATO”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

MAE explică de asemenea că interdicţia faţă de Rogozin vine ca urmare a unei decizii a Consiliului UE (Decizia 2014/145/PESC), care spune că: „Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi de către persoanele fizice asociate acestora, astfel cum figurează în anexă”

Dimitri Rogozin a sarbatorit z\iua victoriei in regiunea separatista Transnistria. Inainte de a ajunge la Tiraspol, vicepremierul rus a acuzat Kievul ca nu i-a permis accesul in spatiul aerian al Ucrainei.

Vicepremierul rus se afla pe lista cu oficialii rusi sanctionati de Uniunea Europeana, ceea ce inseamna ca nu are voie sa puna piciorul in spatiul comunitar, dar poate strabate spatiul aerian al statelor membre.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.