Vicepresedintele american, Joe Biden, se întâlneşte azi cu Băsescu şi Ponta

Vicepresedintele american, Joe Biden, se întâlneşte azi cu Băsescu şi Ponta

Vicepresedintele american, Joe Biden, se întâlneşte azi cu Băsescu şi Ponta

by May 21, 2014 0 comments

Vicepresedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, aflat in vizita oficiala in Romania, se va intalni miercuri cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Victor Ponta.  Joe Biden a ajuns la Palatul Cotroceni. “Nu ne-am vazut demult”, a spus Traian Basescu, iar Joe Biden a spus “Imi pare bine sa va revad”.

La sosirea la Cotroceni, Joe Biden a făcut câteva gesturi subtile, dar ușor de remarcat pentru toată lumea. Când a intrat în houlul unde era așteptat de Traian Băsescu, Biden a venit cu brațele larg deschise și zâmbind spre acesta.

De asemenea, în momentul în care cei doi oficiali se îndreptau spre salonul unde vor avea discuții, Biden l-a luat părintește de după umăr pe Băsescu, un nou semn de prietenie fata presedintele Romaniei și de protecție oferit de SUA.

Programul zilei

Preşedintele Traian Băsescu îl primeşte, la Palatul Cotroceni, pe vicepreşedintele SUA la ora 9,25, urmând ca ulterior să aibă convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii. Cei doi oficiali vor avea de la ora 10,45 o declaraţie de presă comună. De asemenea, de la ora 14,15 vicepreşedintele SUA va susţine o alocuţiune la Palatul Cotroceni.

Premierul Victor Ponta îl va primi la Palatul Victoria pe Joe Biden la ora 11,25. De la ora 11,45 va avea loc întrevederea celor două delegaţii, urmând ca la ora 13,00 să fie declaraţii de presă. Ponta va asista, de la ora 14,00, la discursul pe care îl va susţine vicepreşedintele Biden la Palatul Cotroceni.

Şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea, au anunţta că se vor întâlni, azi, la Cotroceni, cu vicepreşedintele SUA.

În prima zi la Bucureşti, Joe Biden a mers la Baza aeriană 90, unde a fost aşteptat de ministrul Apărării, Mircea Duşa.

În discursul susţinut în faţa militarilor români şi americani, el a evidenţiat că România a fost mereu un partener şi un aliat de încredere pentru SUA.

”Aţi fost mereu parteneri de încredere. (…) Puteţi să vă bazaţi pe noi. (…) Aşa cum a spus preşedintele Obama, naţiunile NATO nu sunt niciodată singure. (…) Agresiunea din Crimeea, la mai puţin de 250 km de teritoriul românesc, de frontiera NATO, ne aminteşte de ce avem nevoie de NATO şi de ce România aparţine de NATO. Ceea ce a făcut Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, dar şi principiul fundamental pentru care am luptat în secolul XX şi pe care credeam că l-am stabilit clar: graniţele Europei nu trebuie să mai fie niciodată schimbate cu forţa armelor’, a subliniat vicepreşedintele SUA.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat săptămâna trecută că i-a adresat vicepreşedintelui american Joe Biden invitaţia de a vizita România. Discuţiile cu autorităţile române vor viza, potrivit Casei Albe, reacţia comunităţii internaţionale la acţiunile Rusiei în Ucraina. Joe Biden va discuta cu oficialii de la Bucureşti şi despre necesitatea consolidării relaţiilor economice cu România, în special prin intermediul Acordului de liber-schimb UE – SUA, în curs de negociere.

Aceasta nu este prima dată când vicepreşedintele Biden se află în România.

Precedenta vizită la Bucureşti a vicepreşedintelui american a avut loc în zilele de 21 şi 22 octombrie 2009. Programul a inclus întrevederi bilaterale cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul de la acea vreme Emil Boc, cu preşedintele Partidului Social Democrat şi preşedinte al Senatului la vremea respectivă, Mircea Geoană, cu preşedintele PNL, Crin Antonescu. Principalele subiecte pe agenda discuţiilor au fost dezvoltarea Parteneriatului strategic România – SUA, decizia administraţiei SUA privind scutul american antirachetă, noul concept strategic al NATO, reconstrucţia post-conflict în Afganistan, situaţia din Pakistan, Irak, Republica Moldova, securitatea energetică şi regiunea Mării Negre.

Vizita oficială la Bucureşti a făcut parte din turneul realizat de Biden în Europa Centrală şi de Est.

Joe Biden s-a mai aflat în vizită în România la începutul lunii septembrie 1999, după campania NATO împotriva regimului lui Slobodan Milosevici. La acel moment, Biden era senator şi liderul democrat din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului SUA.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.