Bulgaria suspenda pregătirile pentru construirea gazoductului South Stream

Bulgaria suspenda pregătirile pentru construirea gazoductului South Stream

Bulgaria suspenda pregătirile pentru construirea gazoductului South Stream

by June 9, 2014 0 comments

Sofia a suspendat pregatirile pentru construirea gazoductului ruso-italian South Stream, care erau programate sa inceapa in aceasta vara, in Bulgaria, a anuntat, duminica, premierul Plamen Oresarski. Decizia vine dupa presiuni venite din partea Bruxellesului si Washingtonului, informeaza mediafax.

“Am ordonat oprirea lucrărilor (de lansare a construirii South Stream). Vom decide ce va urma în funcţie de viitoarele noastre consultări cu Bruxelles-ul”, a declarat Oreşarski după o întâlnire cu senatori americani.

Comisia Europeană (CE) a cerut marţi Sofiei să suspende construirea gazoductului South Stream pe teritoriul bulgar, argumentând că Bulgaria nu a respectat reglementările europene în domeniul pieţelor publice.

CE a trimis o scrisoare de avertisment autorităţilor bulgare, prima etapă a unei proceduri de infringement. Experţi de la Bruxelles sunt aşteptaţi săptămâna viitoare la Sofia pentru a discuta cu Guvernul.

Senatorul american John McCain a declarat duminică faptul că Statele Unite “susţin eforturile Guvernului bulgar în căutarea, cu mare prioritate, a unei independenţe energetice faţă de orice ţară”. În privinţa gazoductului South Stream, el şi-a exprimat dorinţa ca proiectul să fie realizat de către “organizaţii independente din Rusia”.

Un consorţiul condus de către societatea rusă Stroytransgaz, care face obiectul unor sancţiuni americane, a fost ales pe 27 mai în vederea construirii tronsonului bulgar al South Stream, o alegere care a provocat o reacţie americană dură.

“Suntem profund îngrijoraţi cu privire la decizia recentă a Bulgariei de a acorda Stroytransgaz contractul de construire a gazoductului South Stream. Nu este momentul pentru afaceri ca de obicei cu Rusia”, a declarat vineri ambasadorul Statelor Unite Marcie Ries.

Condus de către gigantul rus Gazprom şi grupul energetic italian Eni, proiectul South Stream urmează să asigure legătura între Rusia şi Bulgaria via Marea Neagră, ocolind Ucraina, după care să continue către Grecia şi Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia şi Austria.

Bulgaria, care depinde integral de livrări de gaze naturale ruseşti via Ucraina, contează pe South Stream pentru a-şi “diversifica căile” de livrare, mai arata sursa citata.

Delegatia senatorilor americani a fost prezenta, sambata si duminica, la Bucuresti, unde a avut intalniri cu presedintele Traian Basescu si ministul de Externe Titus Corlatean, pe fondul crizei din Ucraina.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.