Duane Butcher (Ambasada SUA): Corupţia e problema României, lupta împotriva ei nu s-a terminat

Duane Butcher (Ambasada SUA): Corupţia e problema României, lupta împotriva ei nu s-a terminat

Duane Butcher (Ambasada SUA): Corupţia e problema României, lupta împotriva ei nu s-a terminat

by June 5, 2014 0 comments

Duane Butcher, insarcitatul cu afaceri al Ambasadei SUA, a declarat, miercuri seara, ca Romania a inregistrat rezultate extreme de bune in combaterea coruptiei. Diplomatul american subliniaza, insa, ca lupta nu s-a incheiat, acest fenomen fiind, in continuare, o problema a societatii romanesti, informeaza mediafax.

Privitor la declaratiile vicepresedintelui american Joe Biden despre eforturile ce trebuie depuse in lupta anticoruptie si la reactia guvernului roman – care a precizat ca acest tip de discurs este folosit in toate tarile Europei de Est -, diplomatul a afirmat ca nu este “tocmai bine” sa se faca astfel de afirmatii.

“Atât vicepreşedintele Joe Biden, cât şi secretarul asistent Nuland au definit combaterea corupţiei drept unul dintre scopurile principale ale politicilor Americii faţă de întreaga Europă Centrală. Şi, din foarte multe puncte de vedere, România a fost un exemplu în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. În plus, instituţiile înfiinţate în România în ultimii ani au înregistrat rezultate extrem de bune. Şi cred că nu este tocmai bine pentru România să spună: ei bine, nu este problema noastră, toţi se confruntă cu ea. Vreau să spun că este şi problema României, dar cred că vor fi ţări care vor privi spre România în ceea ce priveşte bunele practici, pentru a învăţa cum să abordeze această problemă”, a declarat, la TVR1, Butcher.

“Nimeni n-a eradicat corupţia complet până acum, problema este cum reuşim să gestionăm această corupţie şi să ne asigurăm că o minimizăm. Cred că România este deja pe drumul cel bun. E important ca lupta să continue. Şitţi, nu am terminat încă. E important ca acest avânt să fie continuat”, a spus Duane Butcher.

România făcut progrese reale în consolidarea statului de drept şi în tragerea la răspundere a demnitarilor, dar mai sunt lucruri de făcut, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, subliniind că Washingtonul va ajuta Bucureştiul să rămână “pe drumul cel bun”.

Susţinerea României în angajamentul său faţă de valorile democratice este esenţa parteneriatului nostru şi unul dintre fundamentele alianţei noastre. Ţările care nu au un stat de drept puternic, un sistem judiciar independent şi instituţii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care le desfăşoară Rusia în Ucraina”, a precizat, la 20 mai, vicepreşedintele SUA.

Joe Biden a declarat că, de la ultima sa vizită în România, în urmă cu cinci ani, “s-au înregistrat progrese reale în România în ce priveşte consolidarea statului de drept şi tragerea la răspundere a demnitarilor pentru încrederea acordată lor de public“.

Pe de altă parte, el a subliniat că mai sunt lucruri de făcut, iar SUA vor ajuta România în acest sens.

“Ştim că nu este întotdeauna uşor, iar Statele Unite susţin eforturile României de a rămâne pe drumul cel bun. Stabilitatea, transparenţa şi statul de drept sunt esenţiale pentru investiţii şi vrem ca relaţiile noastre economice să continue să se dezvolte şi să crească. Suntem direct interesaţi să vedem România prosperând”, a spus Biden, adăugând că “democraţiile puternice, bazate pe statul de drept, sunt prieteni şi aliaţi mai capabili”.

După discuţiile cu preşedintele Traian Basescu, vicepreşedintele SUA a declarat, la Cotroceni, că lupta împotriva corupţiei nu înseamnă numai o bună guvernare, ci şi patriotism.

Toate sunt subminate atunci când corupţia influenţează societatea. Corupţia suge din puterea naţiunii, este de fapt o altă formă de tiranie. Lupta împotriva corupţiei nu este numai o chestiune de guvernare bună, este patriotism, este pur şi simplu patriotism”, a spus Biden, conchide sursa citata.

O serie de lideri americani a inceput un turneu oficial in Europa de Est, in ultimele saptamani, cu scopul de a reafirma sustinerea totala a Washingtonului, in conditiile unei nervozitati crescute fata de agresivitatea Rusiei. Seful Pentagonului, Chuck Hagel, urmeaza sa ajunga astazi in Romania, dupa ce Vicepresedintele Joe Biden a fost si el la Bucuresti. Ieri, liderul de la Casa Alba, Barack Obama si-a inceput turneul diplomatic in Polonia, unde a participat la festivitatile de celebrare a 25 de ani de democratie in Europa de Est. Presedintele SUA urmeaza sa mearga in Belgia si Franta.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.