Elvetia intentioneaza să solicite UE o modificare a Acordului privind libera circulatie a persoanelor

Elvetia intentioneaza să solicite UE o modificare a Acordului privind libera circulatie a persoanelor

Elvetia intentioneaza să solicite UE o modificare a Acordului privind libera circulatie a persoanelor

by June 13, 2014 0 comments

Oficialii elvețieni au informat joi Uniunea Europeană că vor solicita o ajustare a Acordului privind libera circulaţie a persoanelor (ACLP). Acordul a devenit incompatibil cu Constituţia elveţiană după aprobarea limitării imigraţiei, prin referendum, la 9 februarie, relateaza Romania Libera.

Potrivit unui comunicat al Biroului Federal pentru Imigraţie (ODM), Berna a informat UE în cursul celei de-a 14-a reuniuni anuale a Comitetului mixt Elveţia-UE privind libera circulaţie, desfăşurate la Bruxelles. Berna va prezenta propuneri concrete înainte de începutul vacanţei prevăzute pentru perioada verii.

În cursul acestei întâlniri anuale, delegaţia elveţiană a prezentat conţinutul unor noi prevederi constituţionale cu privire la imigraţie adoptate în urma referendumului din 9 februarie şi a explicat care sunt repercusiunile asupra Acordului bilateral privind libera circulaţie, precizează ODM.

Totodată, cele două părţi au discutat pe marginea altor teme legate de Acordul privind libera circulaţie, precum prelungirea unor dispoziţii tranzitorii aplicabile României şi Bulgariei, recunoaşterea diplomelor, punerea în aplicare a unor măsuri complementare sau expulzarea străinilor.

Delegaţia elveţiană este condusă de directorul ODM, Mario Gattiker, iar cea a UE de Gianluca Grippa, de la Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE).

La sfarsitul lunii aprilie, Elveţia a anunţat anularea restricţiilor pe piaţa muncii impuse etapizat, în 2012 şi 2013, cetăţenilor din 25 de state membre ale Uniunii Europene, afrimand ca dispoziţiile rămân valabile pentru cetăţenii din România, Bulgaria şi Croaţia, informeaza Mediafax.

Clauza de salvgardare activată pentru cetăţenii din 25 de state membre ale Uniunii Europene nu se va mai aplica“, informează un comunicat oficial al Guvernului de la Berna, citat de AFP. Acordul privind libera circulaţie a persoanelor existent între Elveţia şi Uniunea Europeană nu prevede posibilitatea prelungirii restricţiilor“, precizează Berna.

Drept consecinţă, cetăţenii celor 25 de state UE vizate beneficiază din nou de libertatea deplină de a se angaja în Elveţia.

În privinţa României şi Bulgariei, care au aderat mai târziu la UE, dispoziţiile tranzitorii care prevăd restricţii pe piaţa muncii elveţiană se vor aplica în continuare. Până în mai, Guvernul de la Berna va stabili cât timp vor fi menţinute restricţiile pentru români şi bulgari. Dispoziţiile care prevăd cote rămân în vigoare şi pentru Croaţia, care a devenit membră UE în 2013.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.