Patriarhia despre protocolul semnat cu Ministerul Educatiei: Este spre binele societatii

Patriarhia despre protocolul semnat cu Ministerul Educatiei: Este spre binele societatii

Patriarhia despre protocolul semnat cu Ministerul Educatiei: Este spre binele societatii

by June 4, 2014 0 comments

Patriarhia Romana a facut, marti, mai multe precizari cu privire la Protocolul semnat saptamana trecuta cu Ministerul Educatiei Nationale (MEN), contestat cu vehementa in spatiul public in ultimele zile. BOR considera ca, pentru binele societatii romanesti de azi, “coresponsabilitatea si cooperarea intre Stat si Biserica in spirit de respect reciproc este o datorie morala si o necesitate practica pentru cresterea calitatii actului educational”, conform ziare.com

Reprezentantii Bisericii sustin, intr-un comunicat publicat pe site-ul Patriarhiei, ca documentul semnat cu Ministerul Educatiei a fost “interpretat tendentios de catre o asociatie umanista antireligioasa, care militeaza pentru scoaterea predarii religiei din invatamantul public”.

Protocolul reafirma cooperarea profesorilor de religie si a cadrelor didactice din invatamantul teologic preuniversitar si universitar cu propria lor Biserica a carei invatatura de credinta o predau in scoli, deoarece statul respecta autonomia cultelor si, deci, nu realizeaza singur, ci impreuna cu ele, invatamantul religios confesional.

 

In plus, intrucat absolventii institutiilor de invatamant teologic ortodox sunt angajati, in cea mai mare parte, de catre Biserica Ortodoxa Romana, acestia trebuie sa indeplineasca pe langa exigentele de formare academica si pe cele morale si spirituale specifice acesteia”, se arata in documentul citat.

De asemenea, Patriarhia considera ca “pentru binele societatii romanesti de azi” este nevoie de intensificarea legaturii “intre libertate si responsabilitate, intre autonomie si cooperare” si ca, in acest context, “coresponsabilitatea si cooperarea intre Stat si Biserica in spirit de respect reciproc este o datorie morala si o necesitate practica pentru cresterea calitatii actului educational”.
“In concluzie, incercarea agresiva a unei asociatii umaniste antireligioase de-a contesta permanent fara argumente solide optiunea pentru ora de religie a majoritatii covarsitoare a parintilor si elevilor din aceasta tara este injusta si inutila“, se mai arata in reactia Patriarhiei.
Acordul semnat, joia trecuta, intre Patriarhie, Secretariatul de Stat pentru Culte si Minister prevede, printre altele, ca profesorii de religie sa fie incadrati numai cu avizul ierarhului locului, ca programele scolare pentru disciplina religie ortodoxa sa fie elaborate de MEN in colaborare cu Patriarhia, ca manualele de religie ortodoxa sa fie avizate de BOR sau ca reprezentantii Bisericii sa participe la activitatile de inspectii scolare.

O prima si vehementa reactie la semnarea acestui protocol a venit din partea Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR), care a solicitat desecretizarea documentului, care nu a fost facut public in primele zile de la semnare.

“Imixtiunea Bisericii Ortodoxe in scolile publice trebuie sa inceteze! Nu a fost suficienta numirea de preoti ortodocsi, direct subordonati BOR, drept inspectori scolari de religie, acum in scoli vor avea acces nestingerit preotii centrelor eparhiale, desi acestia nu au nici o legatura cu structura Ministerului Educatiei”, a afirmat Toma Patrascu, presedintele ASUR, in legatura cu acordul dintre MEN si Biserica.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.