Rusia incearca sa-si reduca dependenta de dolar: Companii din Rusia vor să faca tranzacţii în yuan

Rusia incearca sa-si reduca dependenta de dolar: Companii din Rusia vor să faca tranzacţii în yuan

Rusia incearca sa-si reduca dependenta de dolar: Companii din Rusia vor să faca tranzacţii în yuan

by June 9, 2014 0 comments

Companiile din Rusia se pregătesc să utilizeze în contractele comerciale yuanul, moneda Chinei, dar şi monedele altor state din Asia, din cauza temerilor că sancţiunile impuse de SUA şi UE le-ar putea bloca accesul la piaţa în dolari.  In timp ce băncile din Europa şi SUA au încetinit puternic creditarea Rusiei de la anexarea regiunii ucrainene Crimeea, sancţiunile forţează companiile ruse să-şi reducă dependenţa de pieţele financiare occidentale, relateaza Mediafax.

“În ultimele săptămâni am înregistrat un interes semnificativ al marilor corporaţii din Rusia pentru a începe să folosească diferite produse în yuani şi alte monede din Asia, precum şi pentru deschiderea de conturi în locaţii din Asia”, a declarat şeful diviziei din Rusia a Deutsche Bank, Pavel Tepluchin, pentru Financial Times.

Un alt bancher de top din Rusia, directorul general al băncii de stat VTB, Andrei Kostin, a declarat că dezvoltarea utilizării altor monede decât dolarul este una dintre principalele obiective ale instituţiei de credit. “Având în vedere amploarea comerţului bilateral cu China, dezvoltarea decontării în ruble şi yuani este o prioritate şi lucrăm în acest scop în prezent”, a afirmat Kostin la o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin.

De asemenea, banca centrală lucrează la înfiinţarea unui sistem naţional de plăţi, astfel încât Rusia să nu mai depindă de serviciile unor companii străine, precum Visa şi MasterCard. “Nu e nimic în neregulă cu încercarea Rusiei de a-şi reduce dependenţa de dolar. În fapt, este ceva foarte rezonabil”, a declarat şeful diviziei din Rusia a unei alte mari bănci europene.

Mai multe companii, printre care producătorul de gaze şi petrol Gazprom şi compania minieră Norilsk Nickel au afirmat că analizează tranzacţii în alte monede, mai ales în perspectiva unor sancţiuni mai dure, care ar afecta schimburile comerciale.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<