SUA finanteaza cu 800 000 de euro un Centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice

SUA finanteaza cu 800 000 de euro un Centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice

SUA finanteaza cu 800 000 de euro un Centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice

by June 3, 2014 0 comments

Guvernul Statelor Unite ale Americii va acorda 800.000 de dolari pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind infiintarea unui Centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice in Bucuresti, a declarat marti Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala, potrivit Hotnews.ro. Studiul va fi realizat de firma americana General Dynamics. Ministrul a spus ca Romania a fost aleasa dintre alte tari si centrul va fi unul de importanta regionala. Studiul de fezabilitate va fi finalizat pana in 15 septembrie 2015 si in functie de rezultatele acestuia se vor aloca alte fonduri pentru operationalizarea acestuia, care ar urma sa se faca in circa sase luni.

Ministrul pentru Societatea Informationala Razvan Cotovelea a semnat marti un grant in valoare de 800.000 de dolari privind finantarea infiintarii unui Centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice acordat de Agentia pentru Comert si Dezvoltare din SUA (USTDA) catre Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT – RO). Suma va fi acordata integral de Guvernul SUA, a spus Ministrul Cotovelea.

  • “Anul trecut, Guvernul Romaniei a aprobat strategia nationala privind securitatea cibernetica. Urmatoarea etapa a fost proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei, care a fost transmis Parlamentului dupa ce a fost aprobat de Guvern. Urmeaza nivelul operativ. Acest centru de invovare vine si defineste care ar fi principalele domenii in care Romania trebuie sa-si pregateasca capabilitatile pentru a nu avea o situtaie in care anumite infrastructuri critice sunt preluate de potentiali atacatori”, a declarat marti Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala.

Dupa finalizarea studiului, in 6 luni de zile centrul poate deveni operational, a spus Ministrul.

  • “In momentul de fata am luat finantare pentru studiul de fezabilitate. Apoi vom vedea cum va arata acest centru. Pot sa va spun ca in mod cert vom beneficia de tehnologii, de calificare si de know how de ultima ora pentru angajatii CERT-RO”, a precizat Augustin Jianu, noul director general al CERT-RO, care a preluat aceatsa functie in urma cu o saptamana.

Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica – CERT-RO este o structura independenta de expertiza si cercetare-dezvoltare in domeniul protectiei infrastructurilor cibernetice, care dispune de capacitatea necesara pentru prevenirea, analiza, identificarea si reactia la incidentele de securitate cibernetica ale sistemelor informatice ce asigura functionalitati de utilitate publica ori asigura servicii ale societatii informationale. CERT-RO se afla in coordonarea Ministerului pentru Societatea Informationala si este finantat integral de la bugetul de stat.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.