Titus Corlatean: Actele de violenta impotriva unor cetateni din Estul Europei decurg din retorica populista

Titus Corlatean: Actele de violenta impotriva unor cetateni din Estul Europei decurg din retorica populista

Titus Corlatean: Actele de violenta impotriva unor cetateni din Estul Europei decurg din retorica populista

by June 18, 2014 0 comments

Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, si-a manifestat, miercuri, suspiciunea ca actele de violenta impotriva unor cetateni din Europa Centrala si de Est, inclusiv romani, decurg din retorica politica xenofoba si populista, informeaza Mediafax.

Am exprimat în termeni foarte clari aşteptările României, ale Guvernului român pentru ca autorităţile să desfăşoare o anchetă judiciară imparţială, independentă şi care să spună foarte clar ceea ce s-a întâmplat. Cei responsabili de comiterea unor acte de violenţă absolut inacceptabile trebuie să răspundă potrivit legii franceze, în faţa legii. Eu sper că viaţa tânărului va fi salvată, nu contează nici etnia, nu contează nici posibila faptă de care a fost acuzat – există instrumente judiciare, legale care pot fi folosite dacă cineva încalcă legea, dar trecerea de o linie roşie şi punerea în pericol a vieţii unui om sunt chestiuni absolut inacceptabile, trebuie pedepsite potrivit legii”, a declarat Titus Corlatean, întrebat despre cazul minorului român de etnie romă linşat în Franţa.

Şeful diplomaţiei a precizat că a salutat “declaraţiile la cel mai înalt nivel politic de la Paris”, dar aşteaptă “acţiuni concrete şi pedepsirea celor vinovaţi”.

Totodată, ministrul de Externe a criticat retorica populistă a politicienilor vest-europeni.

Vom vedea ce va spune ancheta, dar există o suspiciune foarte serioasă că acest tip de acte de violenţă împotriva unor cetăţeni din Europa Centrală şi de Est, inclusiv români, care nu sunt singulare, aceste acţiuni au într-o anumită măsură şi o explicaţie care decurge din retorica politică xenofobă, populistă şi nu o dată rasistă din partea unor politicieni din statele europene”, a subliniat Titus Corlăţean.

CITESTE SI: Franta xenofoba si rasista: Un adolescent roman de etnie roma A FOST BAGAT IN COMA de 12 indivizi

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că este “deranjant” că Ambasada de la Paris a aflat din presă de cazul minorului linşat şi nu de la autorităţile franceze, subliniind că politicienii vest-europeni trebuie să stopeze reacţiile rasiste.

Şeful diplomaţiei a precizat că linşajul din Franţa asupra minorului român de 16 ani reprezintă “un lucru abominabil” şi că, dacă acesta a comis anumite încălcări ale legii, “există instituţii şi există o lege şi în Franţa care trebuie aplicată”.

Corlăţean a declarat că ce se întâmplă în state de drept, cu democraţii remarcabile, precum Franţa, Olanda sau Marea Britanie, reprezintă “unul dintre cele mai serioase semnale de alarmă că dincolo de politica asta ieftină care aduce voturi, chiar şi în cazul partidelor serioase, pentru că au fost şi sunt partide serioase în Vestul Europei şi politicieni care au folosit această retorică populistă, xenofobă, rasistă, e momentul în care să se tragă o linie“. “Dacă mergem mai departe, nu este cazul doar riscului pentru români (…) vorbim iată de un proiect care revine, o Europă cu mai multe viteze, o dorinţă de a servi în Vestul încă mai prosper al Europei ceea ce ne convine să luăm, ceea ce nu ne convine – respingem. Libertatea de mişcare nu ne mai convine şi atunci o respingem“, a afirmat Corlăţean, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

CITESTE SI: Corlățean(MAE): Ascensiunea EXTREMISMULUI este UN PERICOL la adresa drepturilor și libertăților cetățenești

În urma relatărilor din presă şi în baza instrucţiunilor transmise de la Bucureşti, ambasadorul Mazuru “a intervenit direct la consilierul diplomatic al premierului, la ministrul de Interne şi la MAE francez cu mesaje extrem de clare, cu aşteptările foarte clare ale Guvernului român ca cei responsabili să fie identificaţi şi să răspundă foarte clar în faţa legii”, a spus Corlăţean.

Un minor rom român se afla între viaţă şi moarte luni seara, după ce a fost bătut de aproximativ 12 persoane care-l suspectau de comiterea unor spargeri într-o localitate din departamentul Seine-Saint-Denis, în zona central-nordică a Franţei, relatează site-ul revistei franceze Le Nouvel Observateur.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, minorul, în vârstă de 16 ani, ar fi fost bătut de persoane care-l suspectau că a spart anterior apartamentul unei femei din localitate. “Un grup de persoane a venit să-l caute în această tabără şi l-a luat cu forţa”, a declarat o sursă din cadrul poliţiei. Minorul a fost sechestrat într-o pivniţă, unde agresorii l-au bătut cu brutalitate.

“Aproximativ 12 persoane” ar fi participat la această linşare, potrivit unei surse apropiate cazului. Mama minorului este cea care a sesizat poliţia. Tânărul a fost găsit vineri seara, inconştient, abandonat într-un cărucior de la un supermarket, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Nicio persoană nu era arestată până luni seara în acest caz, potrivit Le Nouvel Observateur.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.