Vladimir Putin i-a decorat pe voluntariiI care au ajutat la anexarea Crimeei

Vladimir Putin i-a decorat pe voluntariiI care au ajutat la anexarea Crimeei

Vladimir Putin i-a decorat pe voluntariiI care au ajutat la anexarea Crimeei

by June 26, 2014 0 comments

Presedintele rus, Vladimir Putin, a decorat in secret peste 300 de persoane care l-au ajutat sa anexeze peninsula ucraineana Crimeea. Numele celor decorati prin decretul 269 incep insa sa iasa la iveala si multi dintre acestia sunt importanti directori de presa, jurnalisti care au dat forma povestii Crimeii pe placul Kremlinului, voluntari, huligani, fosti condamnati. Secretul care a inconjurat evenimentul de la Kremlin a fost necesar pentru ca Rusia nu a admis prezenta acestor cetateni rusi in tulburarile ce au precedat anexarea Crimeii, relateaza Ziare.com.

Publicatia Novaia Gazeta, citata de Atlantic Council scrie, intr-un amplu articol, ca voluntarii rusi din Crimeea sunt o grupare eterogena de veterani ai armatei, fosti puscariasi, membri ai unui grup de motociclisti, nationalisti si altii.

Putin i-a decorat pe toti acestia pentru extraordinara activitate intrperinsa pentru anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina. Vestea a fost pastrata secreta – ordinele executive ale lui Putin, enumerate cu sfintenie pe website-ul prezidential, sar in mod misterios de la decretul 268 la 270.

Novaia Gazeta, detinuta partial si de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, fostul loc de munca al jurnalistei ucise Anna Politkovskaia si publicatie cunoscuta pentru ca este critica la adresa Kremlinului, a dat de mai multi dintre cei decorati. 

Printre acestia se numara secretarul consiliului executiv al partidului Rusia Unita, Serghei Neverov, un important membru al grupului de motociclisti nationalisti Lupii Noptii, alaturi de care Putin a facut mai multe deplasari pe motor, cetateanul belarus Vladimir Korotkevici, care a ajutat la ocuparea cladirilor guvernamentale din Crimeea, si un fost ofiter de informatii afgan, Hostai Mubarak Shah, care ocupa in prezent un loc in legislativul provincial din Kaluga.

Kremlinul a organizat trei ceremonii secrete de decorare a celor implicati in anexarea Crimeii. Multi dintre cei decorati au primit si daruri in bani si beneficii, dar si medalii precum Serviciul pentru patrie, Certificatul Prezidential de Gratitudine si medalia Ministerului Apararii pentru “Returnarea Crimeii”.

Majoritatea celor contactati de publicatia rusa prin intermediul retelelor de socializare sau in persoana nu au dorit sa scoata nicio vorba pe aceasta tema, ba chiar au negat ca au fost in Crimeea.

Unul singur insa a vorbit, sub protectia anonimatului. “Un prieten din grupul nostru a sunat si mi-a propus sa merg intr-o calatorie de afaceri in Crimeea sa ii ajut pe fratii nostri rusi. Am fost dusi acolo cu un avion militar IL-76; eram 50. Am aterizat la un aeroport militar, am fost dusi cu autobuzul la un hotel. Un alt grup a venit pe mare la Sevastopol. Comandantul nostru era un barbat numit Nikolai“.

Treaba noastra era sa ocupam si sa blocam cladirile din Simferopol, sa sustinem militarii nostri si sa aducem la tacere orice voce contrara. Un luptator din Moscova stia echipele noastre Tv. Eram mereu cu masca si gluga, insa le scoteam in timpul demonstratiilor. Multi si-au lasat barba ca sa nu fie recunoscuti. In detasamentul nostru erau sportivi din Podolsk, Noginsk si niste destepti din Orehov. Se adresau unul altuia cu porecla. Era si un inotator musculos din fortele speciale de marina si multi care luptasera in Cecenia. Ne hraneau bine si am avut si o iesire turistica la Ialta. Dupa ce Crimeea a devenit a noastra, unii voluntari au mers la Donetk si nu stiu ce s-a mai intamplat cu ei“, a mai povestit acesta. 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<