Israelul accepta armistitiul propus de Egipt în Fâşia Gaza. Mişcarea palestiniană Hamas refuza

Israelul accepta armistitiul propus de Egipt în Fâşia Gaza. Mişcarea palestiniană Hamas refuza

Israelul accepta armistitiul propus de Egipt în Fâşia Gaza. Mişcarea palestiniană Hamas refuza

by July 15, 2014 0 comments

Cabinetul de Securitate israelian a acceptat marţi dimineaţa propunerea de armistiţiu în Fâşia Gaza prezentată de către Egipt, a declarat un purtător de cuvânt al premirului israelian Benjamin Netanyahu. În decurs de o săptămână, bombardamentele israeliene s-au soldat cu 189 de morţi şi aproape 1.300 de răniţi în Fâşia Gaza, potrivit serviciilor de securitate din enclava palestiniană. Acest bilanţ depăşeşte cu 177 numărul palestinienilor ucişi în cursul operaţiunii israeliene de mare anvergură efectuate în Fâşia Gaza în noiembrie 2012, relateaza Mediafax.

Cabinetul a decis să accepte iniţiativa egipteană a unui armistiţiu începând de la ora (locală) 9.00 (şi ora României)”, a anunţat purtătorul de cuvânt Ofir Gendelman într-un mesaj postat pe contul de Twitter.

Potrivit propunerii egiptene, armistiţiul urma să intre în vigoare marţi, începând de la ora 6.00 GMT (9.00, ora României). Însă mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, a respins oferta egipteană, având în vedere situaţia pe teren.

Postul militar israelian a precizat că unda verde a Cabinetului de Securitate, din care fac parte cei mai importanţi miniştri, a fost dată cu câteva minute înainte de ora propusă. Postul nu a oferit detalii despre vot, în contextul în care în Cabinet existau divergenţe pe tema unui armistiţiu “unilateral” cu mişcarea palestiniană islamistă Hamas.

Un ministru apropiat lui Netanyahu, citat de postul de radio, a apreciat marţi că “Hamas iese slăbit din această rundă de confruntări. Capacităţile sale de a efectua tiruri şi de a producere rachete au fost afectate dur”.

Anterior, mişcarea palestiniană Hamas a respins orice încetare a focului care nu include un acord total cu privire la conflictul cu Israelul.

Aripa armată a Hamas – Brigăzile Ezzedine al-Qassam – a îndepărtat, de asemenea, propunerea egipteană, pe care a catalogat-o drept o “predare”, şi a aeminţat cu “intensificarea” luptei pe care o duce contra Israelului.

Hamas cere încetarea bombardamentelor, oprirea blocadei impuse Fâşiei Gaza începând din 2006, deschiderea postului Rafah de la frontiera cu Egiptul şi eliberarea persoanelor arestate din nou, după ce au fost eliberate în cadrul acordului privind eliberarea militarului israelian Gilad Shalit, în 2011.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.