Legea voucherelor de vacanță, pe cale a fi adoptată. Măsura s-ar putea aplica din 2015

Legea voucherelor de vacanță, pe cale a fi adoptată. Măsura s-ar putea aplica din 2015

Legea voucherelor de vacanță, pe cale a fi adoptată. Măsura s-ar putea aplica din 2015

by July 24, 2014 0 comments

Departamentul de  Turism din cadrul Ministerului Economiei a luat ieri în dezbatere proiectul legii privind adoptarea legii referitoare la acordarea voucherelor de vacanță.

La ședință au fost prezenti din partea Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism dl. Ministru Florin Jianu, din partea Autorităţii Naţionale pentru Turism dl. Preşedinte Răzvan Filipescu, membri ai Comitetului Executiv al CCT, consilieri ai ministrului și alți invitați. Din partea FPTR a participat dl. Președinte Mohammad Murad, dl. Vicepresedinte Dragos Răducan și Teodora Pilaf, Head Office Manager.

La ședință au fost invitați dl. Deputat Iulian Iancu, dl. Deputat Florin Iordache precum și reprezentanți ai principalelor confederații sindicale.

Deputatul Iulian Iancu  a menționat faptul că s-a creat un conflict între emițătorii de tichete de vacață și cei de la bugetul de stat. Există practic un nucleu care blochează Legea voucherelor de vacanță, pentru că nu se menține intermedierea afacerii. În vederea rezoluționării acestui blocaj, ar trebui să se găsească soluții optime pentru următoarele probleme:
1. Asumare de către ANT a volumului de lucru pentru emiterea voucherelor de vacanță;
2. Lipsa unui intermediar;
3. Legislația actuală.

Reprezentanții din industria turismului susțin preluarea de către ANT a acțiunii de emitere a voucherelor de vacanță, însă au dubii în ceea ce privește latura operațională, considerând că personalul angajat nu poate face față volumului de muncă.

Dl. Președinte ANT, Răzvan Filipescu prezintă procedura emiterii voucherelor de vacanță. Se va crea astfel, o platformă online la care vor avea acces atât agențiile de turism cât și hotelurile. Angajatorul va completa datele societății, persoanei căreia i se emite voucherul de vacanță, iar acesta se va elibera nominal, electronic si va deține un cod unic de bare pentru fiecare angajat. Plata se va efectua în contul extrabugetar, gestionat de către ANT. Implementarea platformei va fi supusă, în prealabil, unui control din partea Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Reprezentanții confederațiilor sindicale au solicitat amânarea până la 1 ianuarie 2015 a aplicării Legii voucherelor de vacanță pe motiv că se vor crea conflicte între angajații care au luat deja concediu și cei care pot beneficia de aceste vouchere. Aceștia au sustinut că numai 10% din angajați pleacă intr-o vacanță în România, cei mai mulți folosesc “primele de vacanță” în alte scopuri. De aceea, iși exprimă nemulțumirea cu privire la acordarea “primei de vacanță” doar sub forma voucherelor de vacanță. Sunt de părere că trebuie încurajată această inițiativă, însă doresc ca aceasta să fie opțională, să lase angajatul să decidă unde dorește sa-și petreacă vacanța.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.