Traian Băsescu: Obiectivul României este menținerea postului de comisar al agriculturii

Traian Băsescu: Obiectivul României este menținerea postului de comisar al agriculturii

Traian Băsescu: Obiectivul României este menținerea postului de comisar al agriculturii

by July 16, 2014 0 comments

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca obiectivul Romaniei este mentinerea postului de comisar european al agriculturii, ocupat in acest moment de catre Dacian Ciolos. Seful statului a mai aratat ca aceasta tinta poate fi pastrata daca se realizeaza un tandem functional intre presedinte si Guvern, conform Agerpres.

Băsescu a prezentat, înainte de plecarea la Bruxelles, obiectivele Consiliul European extraordinar.

Cu certitudine cel mai disputat obiectiv va fi Ucraina, evoluțiile de la ultimul Consiliu, din 26-27 iunie, când Consiliul European a stabilit cinci condiții care să arate, dacă vreți, bunăvoința Federației Ruse în rezolvarea conflictului din estul Ucrainei“, a afirmat președintele Băsescu, pe Aeroportul “Henri Coandă”.

El a arătat că al doilea subiect al Consiliului European va fi întâlnirea cu Jean-Claude Juncker, care, marți, a primit votul Parlamentului pentru a îndeplini funcția de președinte al Comisiei Europene. Băsescu a precizat că discuțiile cu Juncker vor începe pe tema agendei strategice adoptată de Consiliul European în Consiliul ordinar din 26-27 iunie, care a stabilit obiectivele strategice pe următorii cinci ani.

Șeful statului a precizat că președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a făcut în zilele anterioare o tatonare a opțiunilor statelor membre pentru funcția de înalt reprezentat pentru politică externă, președinte al Consiliului European și al eurogrupului. În context, el a indicat că România are punctul ei de vedere și că dorește ca înalt reprezentant pentru politică externă un reprezentant al statelor estice.

În ceea ce ne privește, obiectivul este menținerea portofoliului agriculturii, lucru care nu se va discuta oficial astăzi, dar odată cu opțiunile pentru înaltul reprezentant, cu certitudine tot puzze-ul desemnărilor de comisari va începe să intre în mișcare. Am experiența acestui lucru de la formarea celei de-a doua comisii Barroso. Sunt dificultăți enorme în obținerea obiectivului, fiindcă sunt 28 de state, fiecare cu opțiunile individuale, însă dacă se realizează un tandem funcțional președinte-Guvern în cazul României, am convingerea că putem reuși să menținem portofoliul agriculturii“, a spus președintele Băsescu.

De asemenea, șeful statului a indicat că și situația din Orientul Mijlociu va face obiectul discuțiilor în Consiliul European de joi.

El a mai spus că deși aparent Consiliul European extraordinar are o ordine de zi scurtă, este una extrem de complicată, conform sursei citate.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.