Trian Basescu trimite inapoi, in Parlament, legea dezincriminarii alesilor locali

Trian Basescu trimite inapoi, in Parlament, legea dezincriminarii alesilor locali

Trian Basescu trimite inapoi, in Parlament, legea dezincriminarii alesilor locali

by July 14, 2014 0 comments

 

Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, informeaza Administratia Prezidentiala. Legea, adoptata in iunie de Parlament, scoate din starea de incompatibilitate primarii si presedintii consiliilor judetene care sunt si membri ai adunarilor generale ale companiilor de utilitati de la nivel local, o serie intreaga de alesi locali primind pana acum decizii de incompatibilitate de la ANI. In cererea de reexaminare, seful statului arata ca adoptarea unei astfel de modificari legislative ar avea un impact negativ pentru ca ar conduce la eludarea regimului incompatibilitatilor.

Traian Basescu sustine ca adoptarea acestui act normativ “nu este oportuna”, un motiv fiind faptul ca participarea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene in organele de conducere ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara “nu se justifica in mod obiectiv”.

In ceea ce priveste eludarea regimului incompatibilitatilor, seful statului arata ca, drept consecinta a intrarii in vigoare a unei asemenea legi, activitatea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) ar fi diminuata pentru ca institutia nu va mai putea constata incompatibilitatea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociatii.

“Consideram ca o asemenea optiune a legiuitorului diminueaza activitatea Agentiei Nationale de Integritate si vine in contradictie cu recomandarile cuprinse in Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare din anii 2013 si 2014 prin care se are in vedere consolidarea masurilor anticoruptie si de asigurare a integritatii”, se arata in cererea de reexaminare.

Presedintele apreciaza ca mentinerea acestei incompatibilitati este necesara, in contextul necesitatii combaterii coruptiei si asigurarii transparentei si a integritatii in sectorul public, pentru a se evita suprapunerea intereselor colectivitatilor locale cu cele personale, reclamand faptul ca “noul text de lege este de natura sa puna in discutie impartialitatea si obiectivitatea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene, creand premisele unui conflict de interese”.

Traian Basescu solicita Parlamentului respingerea actului normativ de modificare a Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.