Decizia definitiva in dosarul Dan Voiculescu -ICA este asteptata astazi. Procurorii au cerut 10 ani de puscarie

Decizia definitiva in dosarul Dan Voiculescu -ICA este asteptata astazi. Procurorii au cerut 10 ani de puscarie

Decizia definitiva in dosarul Dan Voiculescu -ICA este asteptata astazi. Procurorii au cerut 10 ani de puscarie

by August 5, 2014 0 comments

Un maraton al audierilor de 12 ore in dosarul Dan Voiculescu -ICA. Curtea de Apel Bucuresti a judecat luni, timp de aproape 12 ore, un nou termen in dosarul de coruptie in centrul caruia se afla Dan Voiculescu, acuzat de procurorii DNA ca a privatizat fraudulos Institutul de Cercetari Alimentare (ICA). La finalul sedintei, procurorul DNA a cerut o pedeapsa de 10 ani pentru Dan Voiculescu (condamnat la 5 ani in prima instanta), iar judecatorii au amanat pentru marti, la ora 10.00 dimineata, deznodamantul procesului, potrivit Hotnews.ro.

In sedinta de luni, avocatii inculpatilor au incercat sa tergiverseze procesul printr-un arsenal complet de metode: au cerut de doua ori recuzarea completului, au cerut audierea de noi martori (Traian Basescu, Ilie Sarbu, Dacian Ciolos) si au propus noi expertize laborioase. Aproape toate cererile inculpatilor au fost respinse de completul Camelia Bogdan – Mihai Alexandru Mihalcea, cu exceptia unor inscrisuri depuse deja la dosar si care nu vor avea un impact major asupra deciziilor finale (documente doveditoare privind starea de sanatate a unuia dintre inculpati la momentul unei sedinta a forului de conduce a ICA, din care inculpatul facea parte).

Mai mult: avocatii lui Voiculescu, Gheorghita Mateut si Maria Vasai, au cerut fara succes suspendarea procesului pentru sesizarea Curtii Europene de Justitie, au ridicat si o exceptie de neconstitutionalitate.

Doua momente sunt de remarcat:

1) co-inculpatul Sorin Pantis a dezvaluit ca trustul Antena e finantat dintr-un obtinut de Grivco prin gajarea unor proprietati ale ICA.
Este pentru prima oara cand un apropiat al lui Dan Voiculescu (Pantis, fost ministru al Comunicatiilor in guvernul CDR, a fost manager in grupul Grivco) face legatura intre dosarul ICA si finantarea afacerilor din media ale lui Voiculescu. “Grupul Grivco avea o linie de credit de 40 milioane euro de la Raiffeisen, din care se finantau activitatile Grivco si de media. Linia de credit era garantata inclusiv cu cladiri si terenuri ale ICA”, a declarat Pantis in fata instantei, adaugand si ca imobilul de pe Soseaua Bucuresti – Ploiesti in care functioneaza Antena 1 ar fi fost achizitionat pe 7,6 milioane euro, din care 6 milioane de euro erau credit – adica bani proveniti din ipotecarea terenurilor ICA, si 1,6 milioane de euro ar fi provenit din venituri proprii. Intrebat de reporteri cum comenteaza dezvaluirile lui Pantis, Dan Voiculescu a spus ca nu-si aminteste nimic de credite.

2) Dan Voiculescu – prin avocat – l-a cerut ca martor pe Ilie Sarbu (socrul premierului Ponta), despre care a spus ca a semnat ca ministru al Agriculturii in 2002 o hotarare de Guvern care a dus la privatizarea ICA. Astfel, aparatorii lui Voiculescu au solicitat audierea lui Ilie Sarbu (ministru al Agriculturii in Guvernul Nastase) pentru o hotarare de guvern din anul 2002, prin care ICA a fost transformata din Institut aflat in subordinea Academiei de Stiinte Agricole intr-o societate pe actiuni in subordinea Agentiei Domeniilor Statului, masura care a permis privatizarea din anul 2003, pentru care este acuzat Voiculescu. Mai multi analisti si oameni politici aflati luni seara in studiourile televiziunilor de stiri au interpretat cererea de chemare a lui Ilie Sarbu ca martor drept un posibil semn de iritare la adresa premierului Ponta. De remarcat totusi ca, pe langa Ilie Sarbu, avocati lui Voiculescu i-au vrut ca martori si pe Traian Basescu si Dacian Ciolos – toate cererile fiind respinse de judecatori.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.