Proiect transfrontalier de infrastructura, care uneste Romania cu Ungaria

Proiect transfrontalier de infrastructura, care uneste Romania cu Ungaria

Proiect transfrontalier de infrastructura, care uneste Romania cu Ungaria

by September 11, 2014 0 comments

Primăria Sanislău a găzduit ieri conferinţa de închidere a proiectului transfrontalier, finanţat de Uniunea Europeană, prin care s-au legat infrastructural România şi Ungaria. Judeţul Satu Mare a fost reprezentat de către preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Mircea Govor, primarul şi viceprimarul comunei Sanislău, Kardosi Zoltan şi Răzvan Roşca, primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen, consilierul judeţean Rodica Maxi, în timp ce partea maghiară a fost reprezentată de către primarul localităţii Omboly, Trefan Gabor. Valoarea investiţiei realizate în cadrul proiectului intitulat “Restabilirea conexiunii rutiere dintre Sanislău şi Omboly” este de 5,6 milioane euro. Proiectul a fost implementat de Consiliul Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Primăria Sanislău şi cu Autoguvernarea din Omboly. Este vorba de o investiţie de 5,6 milioane euro, finanţată de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, majoritatea banilor revenind părţii române. În cadrul proiectului, au fost realizaţi 10 kilometri de drum pe teritoriul României şi 1,5 kilometri de drum pe teritoriul Ungariei.

Proiect important pentru judeţ

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a declarat ieri că în urma acestui proiect s-a remarcat buna colaborare dintre partea română şi partea maghiară. “Este important acest eveniment pentru noi, pentru Consiliul Judeţean, pentru judeţul Satu Mare, pentru Sanislău, pentru locuitorii din Horea. Eu cred că aici am reuşit să demonstrăm eficienţa unui proiect european. Am reuşit să reabilităm un drum judeţean care trece peste graniţă. Am demonstrat buna colaborare dintre noi şi partea maghiară. Aici mă refer la localitatea Ombolyi şi judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg, respectiv la instituţiile care au participat la implementarea acestui proiect. În al doilea rând, cred că am demonstrat buna colaborare şi cooperare. Am reuşit să rezolvăm nişte probleme care existau aici, în Sanislău. Sigur, locuitorii din Horea nu prea visau vreodată să fie drum. Este un lucru esenţial pentru Sanislău”, a declarat Adrian Ştef.

Adrian Ştef a mai precizat că instituţia pe care o reprezintă a demonstrat că poate să gestioneze cu eficienţă un astfel de proiect. “Consiliul Judeţean, ca şi instituţie, a reuşit să demonstreze şi eficienţă prin faptul că am reuşit să gestionăm acest proiect european. Noi aici am contractat urgent un împrumut pentru proiectele transfrontaliere. Pe cealaltă parte, pe Programul Operaţional Regional, prin grija Guvernului Ponta, funcţionează cereri de plată. Nu trebuie să luăm noi bani ca să facem plăţi, primim de la Guvern în mod direct. Dincoace ne-am împrumutat noi. Am luat un împrumut pentru a putea derula proiectele transfrontaliere”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean.

Mulţumiri părţii maghiare

Preşedintele Consiliului Judeţean a ţinut să mulţumească oficialilor maghiari pentru colaborare. “Eu vreau să mulţumesc şi părţii maghiare pentru că au fost prompţi. Vreau să îi asigur că vrem să continuăm aceste proiecte şi pe mai departe, şi cele de pe graniţă. Drumurile acestea trebuie să continue. Nu doar cele care trec graniţa, ci şi cele care sunt paralele cu graniţa. Acele care ne leagă localităţile de o parte şi alta. Adică ne gândim acum la alte drumuri care sunt paralele cu graniţa, care se leagă de zonele unde avem drumuri peste graniţă, ca să putem să mergem cu reabilitarea, să ducem asfalt şi în altă parte. În următoarea perioadă de finanţare pe România-Ungaria avem câteva elemente importante: reţeaua de drumuri, infrastructura rutieră, infrastructura socială – ne referim la sănătate, pe mediu şi pe regenerare urbană. Vom fixa exact cu partea maghiară pe ce direcţii vom merge. Eu mă bucur că am încheiat proiectul cu succes. Felicit şi firma care a câştigat licitaţia, s-au mişcat bine”, a precizat Adrian Ştef.

Proiect greu, rezultate foarte bune

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a precizat că proiectul este foarte important pentru locuitorii satului Horea. “Este un moment deosebit de important pentru această zonă. La graniţa cu Ungaria, în special, cetăţenii sunt avantajaţi, în condiţiile în care autorităţile promovează proiecte transfrontaliere, care până la urmă sunt foarte benefice. Proiectul de faţă este foarte important pentru locuitorii din Horea, şi subliniez acest lucru. Acum au posibilitatea să se deplaseze în condiţii europene”, a precizat Mircea Govor.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a subliniat greutăţile cu care se confruntă autorităţile de management, ţinând să mulţumească şi oficialilor unei bănci pentru sprijin. “Proiectele transfrontaliere sunt bune, dar autorităţile trebuie să asigure finanţarea. În ziua de astăzi se obţine foarte greu finanţarea de la bănci. Am avut un noroc deosebit pentru că am primit un credit de la CEC Bank, trebuie să recunoaştem pentru că ei ne-au ajutat în acest demers al nostru. Ei au finanţat această lucrare. Aşa că am putut să o finalizăm în condiţii foarte bune. Eu sper că şi în următoarea perioadă, atât în această zonă cât şi în alte zone de frontieră vor fi cât mai multe proiecte în colaborare cu partenerii noştri din Ungaria. Sperăm să avem în continuare colaborarea băncilor”, a declarat Mircea Govor.

Dezvoltarea vine prin PNDL

Mircea Govor a ţinut să sublinieze că judeţul va înregistra o dezvoltare accelerată în următoarea perioadă prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală desfăşurat de către Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Locale. “Pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, derulat prin Ministerul Dezvoltării, vor fi foarte multe proiecte pe teritoriul judeţului Satu Mare. Bineînţeles, vor beneficia toate localităţile, inclusiv municipiile, oraşele şi comunele. Spun eu că vor fi mai multe proiecte în următorii doi ani cât nu au fost în ultimii 25 de ani în judeţ. Toată lumea trebuie să tragă o concluzie: dacă instituţiile statului funcţionează şi îşi dau silinţa şi vor să facă ceva pentru comunitate, chiar se poate”, a precizat Mircea Govor. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean le-a amintit localnicilor din Sanislău că prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală se vor realiza circa zece kilometri de alei pavate, fiind alocată suma de 300.000 de lei.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.