Curtea de Conturi a descoperit furturi de peste 1,6 milioane de metri cubi de lemn din paduri

Curtea de Conturi a descoperit furturi de peste 1,6 milioane de metri cubi de lemn din paduri

Curtea de Conturi a descoperit furturi de peste 1,6 milioane de metri cubi de lemn din paduri

by October 31, 2014 0 comments

In ultimii 3 ani s-au furat peste 1,6 milioane de metri cubi de lemn din paduri. “Volumul de lemn taiat ilegal ce apare in cifrele oficiale nu reflecta nici pe departe amploarea fenomenului”, spun inspectorii lui Vacaroiu.

Jaful din padurile romanesti a facut  obiectul unui raport al Curtii de Conturi (vezi atasament), institutie care a confirmat ceea ce se banuia: furturi de peste 1.676.779 metri cubi de lemn in ultimii 3 ani, din care 925.372 mc s-au constatat in anul 2013. “Volumul de lemn taiat ilegal ce apare in cifrele oficiale nu reflecta nici pe departe amploarea fenomenului”, scriu inspectorii Curtii, care detaliaza si modul in care erau “mascate” taierile ilegale. Una dintre metode este cea a recoltarii prin produse accidentale. Arborii erau declarati ca fiind afectati de factori daunatori, fara a se intocmi documentatiile aferente sau fara a le supune aprobarilor de derogare. Astfel, in anii 2012 si 2013 s-a recoltat un volum de 2786 mii mc respectiv 3648 mii mc “accidental”, din care doar pentru 211.000 mc, respectiv 4,2% din volumul total, au existat aprobari de derogare.  Reamintim ca recent, Viorel Hrebenciuc a fost arestat preventiv pentru implicarea intr-un caz privind retrocedarea ilegala a 43.000 de hectare de padure.

Ce mai arata raportul Curtii de Conturi:
  • O tendinta alarmanta de diminuare a fondului forestier national o constituie transformarea, dupa defrisare, a terenurilor forestiere in terenuri agricole sau pasuni, tendinta manifestata mai ales dupa retrocedarea terenurilor cu vegetatie forestiera prin Legea nr. 18/1991. Pana in prezent, au fost identificate 800 ha in judetul Teleorman si 56 ha in judetele Vaslui si Galati care au fost defrisate si transformate ilegal in terenuri agricole prin schimbarea categoriei de folosinta a terenurilor. In judetul Vaslui s-au identificat 172 ha care, dupa exploatarea abuziva a masei lemnoase, au fost abandonate, pe aceste terenuri practicandu-se pasunatul abuziv.
  • Fondul forestier national al Romaniei ocupa la data de 31.12.2013 suprafata totala de 6.538.522 ha, din care 6.380.599 ha suprafete acoperite de paduri. Fondul forestier in Romania ocupa o suprafata reprezentand cca. 27,33% din teritoriul tarii, sub nivelul mediu al Uniunii Europene, care este de aproximativ 32%. Fondul forestier aflat in proprietatea statului la data de 31.12.2010 avea suprafata de 3.338.898 ha, cuprinzand suprafete ocupate efectiv cu paduri de 3.224.951 ha. In perioada 1990-2010, suprafata fondului forestier-proprietatea publica a statului s-a redus cu 3.028.762 ha, prin retrocedari catre persoane fizice si juridice, urmare aplicarii legilor de fond funciar. Legile de retrocedare elaborate in trepte, confuze si lipsite de viziune, au facilitat abuzurile, conflictele, litigiile etc. si au prelungit nepermis de mult procesul de reconstituire a dreptului de proprietate, afectand stabilitatea sistemului forestier si a pietei lemnului. Legislatia administrarii si controlului padurii a fost decuplata de cea a reconstituirii drepturilor de proprietate, cu efecte catastrofale in padurile particulare.

Citeste mai mult

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.