SONDAJ INSCOP: 70% dintre români sunt de acord cu reducerea mandatului la 4 ani pentru preşedintele României

SONDAJ INSCOP: 70% dintre români sunt de acord cu reducerea mandatului la 4 ani pentru preşedintele României

SONDAJ INSCOP: 70% dintre români sunt de acord cu reducerea mandatului la 4 ani pentru preşedintele României

by October 14, 2014 0 comments

Majoritatea românilor sunt de acord cu reducerea mandatului preşedintelui la patru ani (69,9%), relevă barometrul INSCOP “Adevărul despre România’ dat marţi publicităţii, transmite Agerpres.

“69,9% dintre respondenţi cred că reducerea mandatului la 4 ani este o idee bună, în timp ce 17,4% susţin că aceasta este o idee proastă. 12,7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. Raportat la procentul care declară că vor merge sigur la vot în turul I, 73,2% dintre respondenţi susţin ideea reducerii mandatului preşedintelui României la 4 ani, 16,8% consideră că este o idee proastă, iar 10% nu ştiu sau nu răspund”, arată sondajul.

Potrivit sondajului, 45,5% dintre respondenţi agreează un mandat de 2 ani al viitorului preşedinte pentru a se putea organiza alegeri prezidenţiale în 2016, în acelaşi timp cu parlamentarele, 38,9% nu sunt de acord cu acest lucru şi 15,6% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. Dintre cei care declară că merg la vot în mod sigur în turul I, 47,7% cred că este o idee bună reducerea mandatului prezidenţial la patru ani, în timp ce 39,2% nu susţin un astfel de scenariu şi 13,1% nu ştiu sau nu răspund la întrebare.

În condiţiile în care au fost informaţi că reducerea mandatului prezidenţial la 4 ani şi organizarea simultană de alegeri prezidenţiale şi parlamentare în 2016 vor avea drept rezultat faptul că se vor organiza alegeri mai rar, 65,5% dintre respondenţi valorizează pozitiv o asemenea idee, 19,5% cred în continuare că un asemenea scenariu este o idee proastă, în timp ce 15% nu ştiu sau nu răspund. Raportat la populaţia care declară ca votează în mod cert în primul tur, 70,6% dintre respondenţi susţin reducerea duratei mandatului prezidenţial şi organizarea concomitentă a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, 17,4% se declară împotrivă iar 12% nu ştiu sau nu răspund.

Citeste mai mult pe RomaniaTV.NET

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.