CCR decide vineri asupra validării alegerilor și a candidaților care merg în turul doi

CCR decide vineri asupra validării alegerilor și a candidaților care merg în turul doi

CCR decide vineri asupra validării alegerilor și a candidaților care merg în turul doi

by November 7, 2014 0 comments

UPDATE! CCR a validat vineri primul tur al alegerilor prezidențiale, organizat duminică 2 noiembrie. Şeful CCR, Augustin Zegrean, declara, înainte de şedinţă, că după validarea scrutinului şi anunţarea celor doi finalişti, va începe, potrivit legii, campania electorală pentru cel de-al doilea tur. Victor Ponta şi Klaus Iohannis sunt primii candidaţi clasaţi în primul tur şi se vor confrunta la scrutinul din 16 noiembrie pentru câştigarea Preşedinţiei României.     

CCR a primit joi procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votării din 2 noiembrie, documentele fiind verificate de judecătorii Curții, care vineri se vor pronunța în cazul validării primului tur.

Curtea a respins miercuri și joi 24 de cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale.

Potrivit prevederilor legale, procesul-verbal pentru fiecare tur de scrutin, împreună cu procesele-verbale de constatare și centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale secțiilor de votare, se înaintează cu pază înarmată la Curtea Constituțională, în termen de 24 de ore de la înregistrarea ultimului dosar.

Conform art. 52 din Legea 370/ 2004 pentru alegerea președintelui României, CCR anulează alegerile în cazul în care votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaților care pot participa la al doilea tur de scrutin.

În această situație, prevede actul normativ, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.

Citeste mai mult

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<