
Liber la justitie pentru parlamentarii suspecti de coruptie. DNA poate trece la arestari si urmarire penala
by Ancheteonline November 18, 2014 0 commentsCamera Deputaţilor a aprobat cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputaților Ion Diniţă, Ioan Adam și Mircea Roșca, potrivit evz. Deputații PSD din Comisia Juridică a Camerei le-au transmis, astăzi, un mesaj foștilor parteneri de coaliție, după ce au dat avizat pozitiv cererea de arestare a colegului lor, Ioan Adam, dar au refuzat să facă același lucru în cazul deputatului liberal Mircea Roșca. Comisia Juridică din Senat a dat aviz pozitiv de încuviinţare a urmăririi penale a social-democraţilor Ecaterinei Andronescu şi Şerban Mihăilescu, acuzaţi de corupţie în Dosarul Microsoft.
UPDATE 19.17. Cererea ministrului Justiţiei privind percheziţia domiciliară, reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului PNL Mircea Roşca a fost aprobată de Camera Deputaților, cu 220 de voturi pentru și 65 împotrivă.
Liberalul Mircea Roşca a cerut plenului Camerei Deputaţilor să-i ridice imunitatea, susţinând că este nevinovat şi “o victimă a contextului politic”.
“Rămân consecvent şi nu m-a obligat nimeni şi nu mi-a cerut-o nimeni, fac politică de 16 ani în PNL şi nu o să permit niciodată nimănui să-mi dea vreodată un ordin şi să-mi spună ce să fac cu judecata mea şi cu decizia mea. Este o decizie personală şi o menţin în continuare. (…) Cer Camerei Deputaţilor să mi se ridice imunitatea, sunt total nevinovat, este o dramă ce mi se întâmplă şi din păcate sunt o victimă a contextului politic”, a declarat Roşca în plen.
UPDATE 18.35. Deputații au votat pentru arestarea lui Ioan Adam cu 248 de voturi pentru și 63 împotriva.
UPDATE 18.10. Votul privind cererea ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ioan Adam a început în plenul Camerei Deputaţilor.
Deputatul PSD Ioan Adam a declarat în apărarea sa în plenul Camerei că nu ar reprezenta un pericol pentru ordinea publică dacă ar fi cercetat în libertate.
“Nu cred că un om cu trecutul meu ar putea fi un pericol pentru ordinea publică sau că aş putea crea o stare de pericol prin faptul că aş fi cercetat în libertate. Domnilor colegi, nu sunt nici pe departe un pericol pentru ordinea publică, sunt un om care m-am ridicat, am avut statut de magistrat până în 1994, avocat, iar din anul 2002 sunt profesor universitar la Universitatea Transilvania din Braşov. Mi-am dedicat toată viaţa studiului, muncii cu studenţii, activităţii la bară, nu cred că eu, prin activitate şi prin trecutul meu, aş putea prezenta, aşa cum statuează legea, o stare de pericol şi în felul acesta s-ar impune luarea unei măsuri. Eu fac un apel la dvs., să nu ignoraţi persoana pe care o aveţi în faţă, sunt autorul unor cursuri universitare, al unor monografii în materia proprietăţii, am scris cărţi la nivel de tratat”, a spus Adam, înainte de votul dat în plen pe cererea de încuviinţare a arestării preventive în cazul său.
UPDATE 17.35. Camera Deputaţilor a aprobat cu 274 voturi “pentru” şi 55 “împotrivă”, cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ion Diniţă.
UPDATE 16.55. Deputații votează cererea ministrului Justiţiei privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului PC Ion Diniţă. Votul este secret cu bile, iar liderii grupurilor PSD, PNL şi PDL au anunţat că deputaţii lor vor vota cu bilele la vedere.
UPDATE 16.50. Şedinţa plenului Camerei Deputaţilor în care se discută şi votează cererile ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputaţilor Ioan Adam (PSD), Mircea Roşca (PNL) şi Ion Diniţă (PC) a început.
După ce, în primă fază, au decis, cu 15 voturi pentru și cinci împotrivă, încuviințarea arestării deputatului PSD Ioan Adam, membrii comisiei juridice din Camera Deputaților au făcut o mutare surpriză atunci când s-a ajuns la cazul deputatului liberal Mircea Roșca și au avizat negativ cererea de arestare.
În privința votului în cazul Roșca, deputații liberali au susținut că parlamentarii PSD au votat împotrivă pentru a crea o diversiune și pentru a promova ideea că PNL își apără corupții. Ei au susținut că au votat “pentru”, Cristina Pocora solicitând vot la vedere. La rândul lor, pesediștii au susținut că liberalii au fost cei care au trădat la vot.
Întrebat dacă deputaţii PSD au votat, în cazul deputatului PNL Mircea Roşca, împotriva cererilor ministrului Justiţiei pentru “a strica imaginea PNL”, aşa cum susţin liberalii, vicepreşedintele comisiei Ciprian Nica a spus că “asta este opinia domniilor lor”
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.