Victor Ponta : Avem nevoie de o rupere de trecut. Trebuie sa scapam de imaginea unui partid al comunistilor, al baronilor locali, protectori ai coruptilor
by Ancheteonline November 27, 2014 0 commentsPremierul Victor Ponta a declarat joi seara, dupa sedinta Comitetului Executiv National al PSD, ca Partidul Social Democrat are nevoie de un nou proiect, o solutie care sa arate “foarte clar” ruperea de trecut si care sa scape formatiunea de imaginea unui partid al comunistilor, al baronilor locali si protector al coruptilor. Liderul PSD a mai anuntat ca PSD se va reuni in Congres in primavara anului viitor, cand va fi aleasa o noua conducere a partidului. Totodata, in cadrul CExN s-a mai decis ramanerea PSD la guvernare si continuarea proiectelor, urmand ca Victor Ponta sa se prezinte in fata Parlamentului cu o formula restructurata de Guvern si cu bugetul pentru 2015.
Principalele declaratii ale lui Victor Ponta:
- Am avut o prima intalnire a Comitetului Executiv National al PSD, dupa alegerile din 16 noiembrie, mai lunga, mai tensionata, dar absolut necesara.
- Am incheiat practic un ciclu complet electoral, inceput in 2010 cu alegeri locale, parlamentare, europarlamentare si prezidentiale.
- La sfarsitul ciclului, eu in calitate de lider evident ca trebuie sa imi asum nu doar lucrurile bune ci si infrangerea si sa dam ocazia PSD sa construiasca urmatorul proiect pentru urmatorul ciclu electoral.
- Am incercat sa transmit multumiri milioanelor de romani care ne-au votat in aceste patru randuri de alegeri.
- In urma acestor alegeri, am pierdut a treia oara la rand prezidentialele, dar am obtinut cel mai mare scor la locale, parlamentare si europarlamentare; chiar si la prezidentiale, 5,3 mil de romani au crezut in proiectul nostru.
- Noul proiect trebuie sa tina cont si de nerealizari, dar si de cauzele reale ale esecului de la prezidentiale.
- Daca cineva spune ca totul a fost bine, e lipsa de realism si premisa pentru esec in viitor.
- Daca intelegem foarte clar ce a mers bine, prost, ce am gresit, avem sansa sa ne facem in continuare rolul si activitatea pe scena politica.
- Prima decizie adoptata – organizarea forumurilor principale de conducere, Consiliu National si Congres in primavara lui 2015.
- E nevoie de timp ca noul proiect 2015 – 2019 sa fie construit, noua echipa de lideri, tot ce inseamna proiecte politice, oameni.
- Actuala conducere va asigura conducerea pana in primavara, cand la congres nu doar se va alege o echipa sau unii vor fi realesi, ci se va decide asupra proiectului politic in urmatorii cinci ani.
- A doua decizie a fost legata de asumarea sau nu a guvernarii.
- Cu o singura abtinere, s-a decis ca am primit mandat foarte clar de a guverna tara, am avut unele rezultate foarte bune, si atunci in formula noua a USL, PSD, UNPR, PC si PLR, alaturi de minoritati ne dorim sa prezentam in Parlament o formula restructurata de guvern si bugetul pe 2015.
- Am luat act si stiam de decizia UDMR, o respect.
- E extrem de important ca perioada urmatoare sa ne folosim toate energiile pozitive pentru a asigura o buna guvernare: continuarea cresterii economice, locuri de munca, vreau sa continuam sa guvernam bine, cu o clara aplecare catre proiectele din sanatate, educatie si infrastructura.
- In Parlament, dorim sa adoptam in 2015 proiecte importante legate de descentralizare, modificarea Constitutiei, pastrarea unei coeziuni in dezvoltarea judetelor.
- PSD are nevoie pana in primavara sa vina cu un nou proiect politic, care sa tranforme radical ce au transmis alegatorii.
- E vorba de schimbari de fond, iar principalele acuzatii la adresa noatra si a mea – cele de comunism, nu conteaza daca eu la 42 de ani sunt sau nu, conteaza cum ne vad oameni – trebuie sa gasim o solutie pentru a arata foarte clar ruperea de trecut.
- Coruptie – am platit un pret important, in special la prezidentiale, din imaginea creata ca protejam persoanele corupte, iar PSD va avea un viitor daca prin actiunile noastre vom arata foarte clar ca nimeni nu e protejat, ca nimeni nu poate fi mai presus de lege.
- Vor fi multe momente punctuale in care orice fel de ezitare sau tendinta ca lucrurile sunt de la sine intelese trebuie schimbate.
- Am vazut ieri ca s-a reactivat tema amnistiei. Evident ca nu ne apartine si nu o sustinem. Trebuie sa fim mult mai clari in exprimare pentru a nu lasa loc de interpretare.
- Imaginea de partid al baronilor e un lucru pe care, daca nu il schimbam, poate vom castiga alegeri locale, dar niciodata prezidentiale.
- Asta inseamna un echilibru mult mai clar intre alesi locali, parlamentari, ministri.
- A fost o sedinta dificila, si pentru mine cu siguranta e un moment mai dificil din care pot sa invat, sau putem gasi altii mai buni decat mine.
- O sa incerc, cat voi mai fi premier, sa fiu un premier bun, sa colaborez cu presedintele, Parlamentul, fortele politice.
- Votul din 16 noiembrie e o lectie dureroasa, dar probabil venita la momentul oportun. Cei ce pot invata au o a doua sansa.
- Vreau sa cred ca, atata timp cat voi fi premier, proiectele importante pentru care oamenii ne-au votat putem sa le ducem mai departe la guvernare si poate ca mesajul pe care electoratul a vrut sa ni-l dea – ca puterea trebuie partajata – poate ca e mai intelept decat si-ar inchipui oricare dintre oamenii politici.
- Dupa doi ani si jumatate in care nu am avut sprijin ca premier din partea presedintelui, mi-as dori si voi face tot ce tine de mine ca toti cei care sunt alesi – Iohannis e presedinte legitm, eu sunt numit de Parlament – sa conclucram pentru proiectele pentru care am fost votati.
- Am discutat despre echipa cu care mergem mai departe. Nu o sa dau vina niciodata, cand am castigat a fost meritul tuturor, cand am pierdut imi asum singur aceasta responsabilitate.
- E nevoie de o echipa de conducere care sa fie cu adevarat unita si care sa aiba un proiect comun.
- Trei colegi pe care nu doar eu ci majoritatea covarsitoare a ccolegilor, cu doua voturi impotiva, au considerat ca trebuie sa ne despartim drumurile.
- In ce ma priveste, poate nu am fost omul deciziilor radicale si poate am platit un pret pentru asta.
- Geoana, Vanghelie si Sova au primit o sanctiune de excludere din partid.
- In primavara, in baza lucrurilor bune facute dar mai ales in baza lectiilor si erorilor noastre, sa avem un nou proiect politic, astfel incat in 2016 sa putem fi din nou principala forta politica a Romaniei, si principala forta de schimbare in bine, iar in 2019, daca va fi si atunci sa nu le castigam, macar sa nu le pierdem inca o data pentru ca suntem considerat comunisti, baroni locali si protectori ai coruptilor.
- Am dovedit ca de fiecare data in mod democratic am respectat votul oamenilor.
- Am respectat si l-am felicitat pe dl Iohannis pentru votul din 16 noiembrie, capacitatea noastra de a accepta apelurile democratice ne da voie sa ne gandim ca putem in continuare sa facem lucruri bune pentru Romania.
- In ceea ce priveste majoritatea parlamentara, vom merge in formula USL 2, pentru a cere un vot, si vom prezenta bugetul pe 2015 in care nu exista nicio marire de taxe sau impozite, nu se schimba cota unica. Acum s-a terminat campania, toata lumea intelege ca au fost acuzatii de campanie.
- Tot ce a fost adoptat – indexare pensii, sanatate, alocatii, sunt prinse in buget.
Intrebari:
Intrebare: De ce a fost exclus dl Geoana?
V. Ponta: A fost o discutie mai lunga, am considerat, cei 70 si nu stiu exact cate voturi au fost pentru, ca e un moment in care fiecare trebuie sa mearga pe drumul lui.
Imi asum aceasta propunere
Votul a fost pentru toti trei de excludere
Intrebare: E vinovat dl Geoana pentru pierderea alegerilor?
V. Ponta: Nu, nici vorba.
Am vorbit despre viitor si despre faptul ca o echipa trebuioe sa fie coeziva pentru a putea rezista in momente decisive.
Intrebare: S-au reprosat jocuri de culise?
V. Ponta: Sunt convins ca toate detaliile de culise le veti afla.
Intrebare: In ceea ce priveste acuzatiile de comunism, afecteaza Ion Iliescu imaginea partidului?
V. Ponta: Daca as fi stiut azi tot ce trebuie facut ca in 2016 si 2019 sa fim in continuare partidul care guverneaza biene dar care nu e acuzat de coruptie si comunism as fi zis azi.
Nu se poate face un proiect de pe o zi pe alta.
Am propus ca un nou proiect sa fie elaborat serios, daca e cineva care spune ca azi stie tot ce s-a intamplat in 16 noiembrie cred ca e prematur.
Am pus la dispozitia colegilor mei mandatul, e vorba de un ciclu electoral.
In orice varianta, echipa care a condus partidul in cele patru alegeri isi depune mandatul si se formeaza un nou proiect.
Toti colegii mei au considerat ca nu poti in decemvbrie sa vii cu o noua echipa, in primavara cu sigyuranta se va alege noua echipa care va conduce partidul in urmatorii patru ani.
Voi sustine acel proiect care cred ca va raspunde asteptarilor celor 5 mil de romani care ne-au votat, dar si supararilor celor care au votat impotriva.
Despre Marian Vanghelie si excluderea din PSD
V. Ponta: Asta am vrut sa spun, si evit termenuls tatutar de excludere, a fost o separare de drumuri.
Cred ca avem conceptii si drumuri diferite si dorinta mea de a tyine pe toata lumea la un loc pana la un punct s-a dovedit de succes, la punctul final s-a dovedit gresita
Intrebare: Va temeti de ruperea partidului?
V. Ponta: La un vot de 80 la doi, nu, mai ales ca am oferit si retragerea mea.
Cei de la UDMR, am discutat cu dl Kelemen, inteleg motivele. Eu am fost mereu foarte corect cu UDMR, sunt convins ca pentru proiectele importante putem lucra impreuna.
Imi doresc ca cine va veni dupa noi sa fie pregatit, pentru ca guvernarea e mult mai complicata decat castigarea alegerilor, iar Romania nu mai e in criza, si trebuie sa fie in stare sa-si gestioneze potentialul economic si de crestere.
Atat imi doresc, doar nu o sa raman premier o suta de ani
Imi doresc ca viitorul guvern sa fie pregatit, guvernarea mult mai complicata si importanta decat castigarea unor alegeri.
Despre baronii locali
V. Ponta: Azi nu era momentul in care sa incepem sa spunem tu esti de vina, altul nu.
Azi a fost momentul – votul legat de dl Geoana si Vanghelie, dl Sova a fost acuzat de prea mult entuziasm si sunt convins ca va ramane alaturi de noi cel putin in grupul senatorial.
E un prim semnal, acea reforma radicala de care PSD are nevoie nu se va limita la inlocuirea a doi oameni cu alti doi.
Asta am facut eu in 2010, si toti comunisti suntem, desi suntem tineri, tot aparatori ai coruptilor, desi pe coruptii de la PNL tot noi a rezultat ca ii aparam.
Trebuie o schimbare de atitudine si de recastigarea a credibilitatii care se va face in timp.
E un lucru pe care sunt convins ca partidul va trebui sa il faca oricine va fi presedinte.
Intrebare: Se discuta de schimbare sigla, nume?
V. Ponta: Daca asi fi stiut asta seara tot ce trebuie facut as fi spus.
Nu stiu, stiu un singur lucru, ca trebuie schimbat ceva.
Daca e cineva care poate mai bine decat mine il voi sprijini cu siguranta.
Despre excluderea lui Dan Sova
I s-a reprosat ca s-a grabit luni, marti, si cu catev zile inainte e alegeri cu batalia pentru functii.
Sunt convins ca a inteles votul de azi, ca pe un moment in care tre buie sa vezi ce ai gresit si ce trebuie sa indrepti.
Eu imi asum toate deciziile de azi.
Intrebare: Garantati ca in Parlament nu mai aparati la vot pe nimeni din PSD?
V. Ponta: Garantez ca daca vrem sa avem o sansa in viitor, asta trebuie sa facem.
Sunt absolut convins ca asta trebuie sa facem.
Intrebare: Cum va asumati esecul?
V. Ponta: Toata echipa de conducere isi incheie mandatul, dar nu pentru ca am pierdut la prezidentiale, ci pentru ca ciclurile electorale inseamna cele patru alegeri.
Daca faceam acum repede un Congres eu nu candidam, nu cred ca sunt pregatit pentru asa ceva.
Or nimeni nu si-a mai dorit in luna decembrie un Congres.
Am convingerea ca pot participa la un nou proiect si ca nu incurc acel proiect.
Intrebare: Cum scapati de eticheta de comunism?
V. Ponta: Vom spune la Congresul din primavara.
Trebuie sa ne asumam o responsbailitate mai mare pentru romanii din afara tarii.
Victoria are o multime de parinti, infrangerea e orfana, mai putin cea din 16 noiembrie. Parintele infrangerii din 16 noiembrie sunt eu.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.