Presedintele Klaus Iohannis a semnat pactul pentru Aparare cu partidele parlamentare

Presedintele Klaus Iohannis a semnat pactul pentru Aparare cu partidele parlamentare

Presedintele Klaus Iohannis a semnat pactul pentru Aparare cu partidele parlamentare

by January 13, 2015 2 comments

Presedintele Klaus Iohannis si partidele si formatiunile reprezentate in Parlament au semnat marti, la Palatul Cotroceni, Acordul politic national privind cresterea finantarii pentru Aparare.

Acordul a fost semnat de seful statului si presedintele PSD, premierul Victor Ponta, copresedintele PNL, Alina Gorghiu, si prim-vicepresedintele liberalilor Catalin Predoiu, presedintele UNPR, Gabriel Oprea, presedintele PC, Daniel Constantin, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si presedintele PP-DD. Liderul grupului minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian, a lipsit de la ceremonie.

La ceremonia de semnarea a acordului, care a inceput cu intonarea imnului national, a participat ministrul Apararii, Mircea Dusa, si mai multi consilieri prezidentiali.

Discursul presedintelui cu aceasta ocazie:

Va multumesc tuturor celor prezenti pentru ca ati inteles cu maturitate si responsabilitate ca este nevoie de un acord privind finantarea Armatei, asumat de toate partidele politice parlamentare.

Astazi le aratam militarilor romani ca ii respectam si ca dorim sa le imbunatatim conditiile de munca prin asigurarea finantarii necesare pentru pregatire si pentru inzestrarea cu echipament modern de lupta.

Faptul ca toti cei prezenti s-au angajat sa sustina atingerea in 2017 a unui nivel de minimum de 2% din PIB pentru Aparare si sa pastram aceasta suma ca un minim pentru cel putin 10 ani arata dorinta Romaniei de a avea predictibilitate in asigurarea cheltuielilor militare.

Armata este un furnizor de securitate, dar poate sa fie si un furnizor de dezvoltare economica, pentru ca programele de inzestrare cu tehnica de lupta pot sa genereze parteneriate intre firmele de profil din tara si cele ale aliatilor nostri, precum si investitii straine si locuri de munca pentru romani.

Eu vad Acordul politic de sustinere a finantarii pentru Aparare si ca pe un acord implicit pentru dezvoltarea industriei nationale de aparare. Pana acum s-au spus multe vorbe, au fost facute multe strategii care au ramas de obicei doar pe hartie. Este momentul sa tratam cu toata seriozitatea acest subiect important pentru securitatea nationala si sa obtinem rezultate.

Astazi aratam, totodata, ca Romania este membru responsabil in cadrul NATO si isi intelege bine atributiile.

Atunci cand asteptam solidaritate din partea aliatilor nostri, intr-un moment dificil pentru securitatea regiunii noastre, trebuie sa fim constienti ca suntem datori sa marim contributia financiara pentru Armata.

Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, alaturi de apartenenta la NATO si la Uniunea Europeana reprezinta elementele fundamentale ale politicii noastre externe si de securitate. Va asigur ca Romania se va comporta ca un partener de nadejde!

***

Presedintele Klaus Iohannis a avut luni la Palatul Cotroceni consultari cu reprezentantii PSD, PNL, UNPR, PC, UDMR, ai grupului minoritatilor nationale si ai PP-DD, pe marginea incheierii acestui Acord politic, informeaza Agerpres.

Dupa aceste consultari, el a anuntat ca a obtinut consensul necesar din partea partidelor si formatiunilor parlamentare pentru ca bugetul alocat Apararii sa atinga 2% din PIB in anul 2017.

Potrivit Acordului, semnatarii se angajeaza in toate actiunile viitoare referitoare la sistemul de aparare sa urmareasca patru obiective.

Primul obiectiv vizeaza cresterea finantarii pentru Aparare, astfel incat la nivelul bugetului pentru anul 2017 sa se atinga 2% din PIB.

“Garantam astfel asigurarea unui suport financiar corespunzator domeniului apararii, ca o conditie esentiala pentru buna functionare a Armatei Romaniei, prin sustinerea si dezvoltarea de programe de inzestrare si pregatire”, se arata in document.

Al doilea obiectiv prevede mentinerea pentru urmatorii 10 ani, in perioada 2017-2027, a unui nivel de finantare a Armatei de cel putin 2% din PIB iar in situatia in care resursele financiare o vor permite, cresterea acestei proportii in functie de nevoile de securitate si de obligatiile pe care Romania si le poate asuma.

“Ne angajam sa cream un cadru predictibil si stabil, astfel incat sa fie evitate pe viitor decizii prin care procentul alocat apararii sa fie diminuat sub nivelul de 2% din PIB, fapt cu efecte negative asupra capacitatii operationale”, se arata in acord.

Cel de-al treilea obiectiv stipuleaza garantarea unui consens politic national intre toate partidele parlamentare care se obliga, indiferent ca sunt la putere sau in opozitie, sa respecte angajamentul ferm de sustinere a alocarilor bugetare pentru Armata la nivelul constant de minimum 2% din PIB pentru urmatorii 10 ani.

Un alt obiectiv vizeaza sustinerea planificarii bugetare multianuale a cheltuielilor militare, pentru asigurarea predictibilitatii politicii de inzestrare a Armatei Romaniei cu tehnica moderna de lupta, precum si dezvoltarea unor proiecte de cooperare intre industria nationala de aparare si companii de profil din alte state.

Facebook Comments Box

2 Comments so far

Jump into a conversation
 1. gergica
  #1 gergica 22 January, 2015, 11:59

  Ministrul TUDOSE MIHAI minte ca vrea sa faca o restructurare a industriei de aparare??, PENTRU CA NU vrea.
  Daca ar fi vrut AR FI TREBUIT SA INCEAPA CU SCHIMBAREA DIRECTOAREI PENALE ANGHEL RUXANDRA RODICA CARE CONDUCE ABUZIV DIRECTIA FANTOMA INDUSTRIA DE APARARE (care functioneaza ilegal avand un numar insuficient de angajati adica doar 5, in timp ce numarul legal pt a exista o directie este de circa 20-25 persoane).
  Mai mult Tudose a dat asigurari acestei penale si a declarat ca va pastra TOTI OAMENII LUI NITA, ADICA TOTI PENALII LUI NITA, de ce? Pentru ca ca stiu cum sa fure???
  ASA CA NU VA FACE NICI O RESTRUCTURARE A INDUSTRIEI DE APARARE SI VA MURI DE GAT CU PENALA DE ANGHEL RUXANDRA RODICA – CEA MAI MARE INCOMPETENTA SI HOATA CARE A CONDUS ACEST SECTOR.

  Reply this comment
 2. georgica
  #2 georgica 5 February, 2015, 10:50

  PENALA ANGHEL RUXANDRA RODICA a primit SPAGA din vanzarea de 2 ori a acelorasi munitii de la Uzina Mecanica Sadu.

  Celor 2 lasi SORIN AUREL ENCUTESCU – secretar de stat si MIHAI TUDOSE –MINISTRU VEDEM CA LE ESTE FRICA de aceasta penala si NU VOR SA FACA CURATENIE.

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.