Viorel Hrebenciuc recunoaste ca a fost implicat in fapte de coruptie in dosarul retrocedarilor

Viorel Hrebenciuc recunoaste ca a fost implicat in fapte de coruptie in dosarul retrocedarilor

Viorel Hrebenciuc recunoaste ca a fost implicat in fapte de coruptie in dosarul retrocedarilor

by January 18, 2015 0 comments

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut doar parţial faptele de corupţie de care este acuzat de procurorii DNA Braşov, în dosarul privind retrocedarea ilegală, în favoarea lui Gheorghe Paltin Sturdza, a peste 43.000 de hectare de pădure, se arată în ultimul referat cu propunerea de prelungire a măsurilor preventive luate faţă de persoanele inculpate în acest caz, document obţinut de MEDIAFAX.

În documentul citat, anchetatorii arată că, “fiind audiaţi, inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Hrebenciuc Andrei, Adam Ioan, Bengescu Dan Costin au recunoscut în parte săvârşirea infracţiunilor de care sunt acuzaţi”.

“Paltin Gheorghe Sturdza nu a recunoscut săvârşirea vreunei infracţiuni. Adam Ioan a formulat denunţ în prezenta cauză, prin care a arătat că i-a oferit mită judecătorului Ordog Lorand Andras pentru obţinerea deciziei 231/2012 a Tribunalului Covasna. Kadas Iosif, Poenaru Jănică şi Iacob Sorin Ioan nu au recunoscut comiterea faptelor de care sunt acuzaţi”, au scris procurorii DNA în referatul citat.

Anchetatorii au mai arătat că, de la data solicitării ultimelor prelungiri sau de la data luării măsurii arestului preventiv faţă de judecătorul Andras Lorand Ordog, s-au analizat şi exploatat mediile de stocare a datelor informatice, au fost audiaţi mai mulţi martori şi inculpaţi, s-au transcris convorbiri telefonice şi ambientale ridicate de la Gheorghe Paltin Sturdza, cu ocazia percheziţiei domiciliare din 15 octombrie 2014. De asemenea, inculpaţii au fost fie confruntaţi, fie puşi să reconstituie unele etape din parcursul infracţional, iar în dosar s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru senatorul Tudor Chiuariu.

Procurorii au instituit sechestrul asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale celor cercetaţi în dosar şi au cerut declasificarea MSN (MicroSoft Network – n.r.) în cazul unora dintre inculpaţi.

Anchetatorii au mai arătat în referat că volumul datelor informatice din dosar care trebuie verificate este uriaş, de peste 10.000 de gigabytes, respectiv 10 terabytes, şi că trebuie să îi ducă în teren pe Paltin Sturdza şi Gabriela Zaharia, “pentru a indica locul în care au fost cu Adam Ioan, în apropierea locuinţei inculpatului Ordog Lorand Andras”.

După finalizarea acestor etape, procurorii vor redacta rechizitoriul şi vor transmite dosarul instanţei supreme, pentru a fi repartizat unui complet de judecată.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că dosarul este în curs de finalizare şi s-a cerut prelungirea măsurilor preventive faţă de cei cercetaţi doar pentru 15 zile, întrucât anchetatorii au considerat că perioada este suficientă pentru a finaliza ultimele acte de urmărire în dosar. Printre aceste acte procedurale ar fi: analizarea documentelor şi înscrisurilor ridicate cu ocazia percheziţiilor din 15 şi 21 octombrie 2014, analizarea corespondenţei electronice sau redarea tuturor înregistrărilor audio-video făcute de Paltin Sturdza.

În 10 ianuarie, procurorii au cerut instanţei supreme prelungirea cu 15 zile a măsurilor preventive pentru Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Ordog Lorand Andras, Janica Poenaru şi Sorin Ion Iacob. Anchetatorii nu au solicitat la acel moment şi prelungirea măsurii arestului preventiv în cazul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc, al cărui mandat expiră în 26 ianuarie.

În urma deciziei instanţei, a fost prelungită măsura arestului prenventiv pentru Bengescu (până în 29 ianuarie), Kadas (până în 29 ianuarie), Ordog (până în 30 ianuarie), Adam (până în 2 februarie), Sturdza (până în 5 februarie) şi arestul la domiciliu pentru Iacob (până în 29 ianuarie), Poenaru (până în 29 ianuarie) şi Andrei Hrebenciuc (până în 4 februarie).

Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.