Acuzatiile Elenei Udrea la adresa lui Florian Coldea nu stau in picioare

Acuzatiile Elenei Udrea la adresa lui Florian Coldea nu stau in picioare

Acuzatiile Elenei Udrea la adresa lui Florian Coldea nu stau in picioare

by February 9, 2015 0 comments

Comisia parlamentara de control a exonerat SRI de orice raspundere in scandalul declansat de Elena Udrea, potrivit unui comunicat al comisiei. Potrivit unui comunicat transmis presei, comisia a constatat ca Serviciul Roman de Informatii nu se face vinovat de cele 3 acuzatii aduse: “implicarea in activitatea politica si in campania electorala”, “imixtiune in justitie, interventii in dosare ale magistratilor” si “relatii ale conducerii institutiei cu o serie de persoane invocate public”.

1. Implicarea in activitatea politica si in campania electorala

“Comisia parlamentara a determinat faptul ca nu au fost inregistrate abateri de la cadrul legal si neutralitatea impusa prin lege institutiei si reprezentantilor acesteia”, se arata in comunicatul de presa transmis de Comisia permanenta comuna a Parlamentului pentru exercitarea controlului asupra activitatii SRI.

“Referitor la acuzele de nerespectare a echidistantei si neutralitatii politice, Comisia parlamentara a constatat ca sub mandatul domnului George Cristian Maior au fost create si dezvoltate politici si mecanisme de securitate orientate prioritar catre respectarea, de catre toti angajatii SRI, a acestor cerinte legale.

De asemenea, domnul Maior si domnul general Coldea au atentionat constant intregul personal cu privire la respectarea acestor exigente legale, concomitent fiind consolidata componenta de securitate interna.

Reprezentantii SRI audiati au prezentat Comisiei secvente video din cadrul a 23 de videoconferinte cu toate efectivele de comanda ale SRI, pe durata anului 2014, in care domnul Maior si domnul general Coldea atentionau explicit, recurent, intregul personal cu privire la obligatia legala si profesionala de a respecta cu strictete cerintele de neutralitate, echidistanta si neimplicare in viata politica. A fost reiterata determinarea institutiei de a manifesta toleranta zero pentru astfel de abateri.”

2. Imixtiune in justitie, interventii in dosare ale magistratilor

“Comisia parlamentara a determinat faptul ca nu s-au inregistrat elemente de nelegalitate in modul de interactiune intre SRI sau reprezentantii Serviciului si magistrati”, arata comisia.

“SRI a cooperat si coopereaza cu organele de aplicare a legii in conformitate cu legislatia in vigoare, in baza si in limitele legii, precum si conform protocoalelor interinstitutionale. Comisia a constatat ca in anul 2014 cooperarea SRI – DNA si SRI – DIICOT s-a derulat, in ambele cazuri, in conditii foarte bune, fiindu-ne prezentate date statistice care evidentiaza o crestere semnificativa a numarului de informari transmise de SRI catre cele doua institutii, atat la nivel central, cat si teritorial.

Astfel, in raport cu acuzatiile exprimate in spatiul public, Comisia a constatat ca numarul informarilor transmise de SRI la DIICOT, in 2013,  a crescut cu 53% fata de media anilor 2011 – 2012, iar in 2014, SRI a transmis DIICOT 818 informari (crestere cu 34% fata de media 2011 – 2013).”

3.
Relatii ale conducerii institutiei cu o serie de persoane invocate public

“Comisia parlamentara a determinat faptul ca nu exista nici un indiciu privind relatii sau interactiuni nejustificabile legal sau imputabile profesional intre reprezentanti ai institutiei si oameni de afaceri sau fosti beneficiari ai informarilor furnizate de institutie”, potrivit comunicatului.

“Domnul George Maior a impus ca la nivelul SRI relationarea cu celelalte institutii, beneficiari, demnitari, diplomati, oameni de afaceri sau societatea civila, sa fie realizate exclusiv de catre domnia sa sau, in situatii exceptionale, de cadre de conducere ale SRI, desemnate nominal de domnia sa.

La nivelul conducerii SRI au fost receptionate solicitari exprese pentru astfel de intalniri, exprimate de reprezentanti ai categoriilor mentionate. Domnul director Maior a raspuns in cea mai mare parte favorabil, intalnirile fiind organizate in sedii si spatii de protocol, iar in functie de problematica discutata, la parte din aceste intalniri au fost invitati si alti membri ai conducerii institutiei, potrivit competentelor de coordonare ale acestora.”

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.