Cum au tepuit un proprietar, prietenii Elenei Udrea. Afacerea “Partia de la Voineasa”, o noua bomba, gata sa explodeze

Cum au tepuit un proprietar, prietenii Elenei Udrea. Afacerea “Partia de la Voineasa”, o noua bomba, gata sa explodeze

Cum au tepuit un proprietar, prietenii Elenei Udrea. Afacerea “Partia de la Voineasa”, o noua bomba, gata sa explodeze

by February 12, 2015 0 comments

Afacerea “Partia de la Voineasa” este gata sa explodeze in perioada urmatoare. Procurorii ar putea incepe urmarirea penala in acest caz, in care apropiatii Elenei Udrea ( consilieri, functionari, oameni de afaceri) sunt partasi la prejudicierea bugetului de stat cu peste 50 milioane de lei. Aceastia apar si in referatele DNA ale dosarul “Gala Bute, fiind , arestati preventiv sau sub control judiciar pentru luare si dare de mita .

Care este legatura? Surse judiciare sustin ca suspectii implicati in acest caz au contribuit financiar la organizarea evenimentului sportiv din 2012, la schimb cu obtinerea contractului si a unei cote parte din lucrarile cu bani publici, la partia Voineasa. Cine sunt acestia? Tudor Breazu, administratorul mosiei Elenei Udrea si a Ioanei Basescu de la Nana (Calarasi), Gheorghe Nastasia ( fost secretar general la Ministerul Dezvoltarii), Dumitru Faur ( patron SC Acomin SA), Ana Maria Topoliceanu (fost presedinte al Companiei Nationale de Investitii).

Toate faptele, in raportul Corpului de Control

Faptele acestora din cazul Voineasa sunt prezentate pe larg intr-un raport al Corpului de Control al poremierului, pe care ziarul nostru le-a publicat, in exclusivitate, la inceputul acestui an, dar si intr-o plangere penala depusa la DNA de unul dintre pagubitii din aceasta afacere, fiind tepuit de acolitii Elenei Udrea. (http://ancheteonline.ro/2014/11/domeniul-schiabil-de-la-voineasa-o-teapa-data-bugetului-de-stat-cum-a-controlat-direct-elena-udrea-aceasta-investitie-din-judetul-valcea/).

Intreaga lucrare de la Voineasa s-a realizat cu bani de la bugetul Ministerul Dezvoltarii si Turismului, condus de Elena Udrea. Totul a fost bine gandit. Terenul pe care s-a construit partia reprezinta o donatie catre CJ Valcea a inginerului silvic de Gheorghe Deaconeasa. Este vorba de 25 de ha de padure. Apoi, prietenii Elenei Udrea, au cumparat alte 4 ha de teren din jurul partiei de la acelasi Deaconeasa, unde preconizau sa deschida un complex touristic. O afacere cu bataie lunga: constructia unui partii, cu bani publici, care sa puna in valoare terenurile private, aflate in proprietatea acolitiei Elenei Udrea.

Terenurile din jurul partiei de la Voineasa au fost cumparate de la inginerul silvic, la niste preturi derizorii. Dar si in condtiile astea, totul s-a transformat intr- o inselaciune. Dupa ce a acesta semnat contractele de vanzare-cumparare, nu a mai vazut niciun ban de la prietenii lui Udrea. Potrivit lui Deaconeasa, fostul secretar general al ministerului, Gheorghe Nastasia a fost cel care a intermediat afacerea. Lui i s-a promis, initial, ca va fi implicat in proiectul de construire a partiei de la Voineasa si ministerul va tine cont de propunerile sale. “Eu depusesem deja la primaria Voineasa un proiect pentru domeniul schiabil. Dar nu au tinut cont de el si au venit cu proprii oameni si propriile idei. Aveau intersele lor. Pe noi, oamenii locului ne-au ignorant total”, ne-a declarant Deaconeasa.

Terenurile reprezentand paduri au fost vandute la doua personaje, din anturajul Elenei Udrea: Tudor Breazu ( fost consilier personal si bun prieten) si Ionut Surdu Stanescu ( functionar la Ministerul Dezvoltarii si Turismului, in fruntea caruia se afla aceeasi Elena Udrea).

4 acte de vanzare-cumparare

Ancheteonline prezinta in exclusivitate aceste contracte de vanzare cumparare. Este vorba despre 4 acte de vanzare cumparare, toate semnate in data de 8 iulie 2010, la un notariat din Ramnicu Valcea. In primul se spune ca “subsemnatii Deaconeasa Gh. Gheorghe, in nume propriu si in calitate de mandatar al vanzatoarei Man Gabriela si Deaconeasa Elena Carmen, vindem in plina proprietate cumparatorului Breazu Liberiu-Tudor, intreg dreptul de proprietate asupra terenului padure in suprafata de 10.236 mp, situate in extravilanul orasului Voineasa, UP lV Puru, UA 137, 138, jude. Valcea, nr. cadastral 688, avand ca vecini: la nord-Dumitrescu Anisoara, la Sud – nr.cadastral 689, la est-Lacul Vidra si la Vest – DN 7A(…). Pretul vanzarii stabilit de comun acord este de 9.000 lei”.

Intr-un al doilea act de vanzare cumparare, tranzactia se face intre Deaconeasa Gh. Gheorghe, in calitate de mandatar al vanzatoarei, Man Gabriela si Breazu Liberiu-Tudor, pentru un teren de 10 000 mp, situat in extravilanul orasului Voineasa pentru suma de 9.000 lei, avand ca vecini : la Nord-Est – DN 7A, la Nord-Vest- teren privat.

Intr-un alt document, Deaconeasa Gh.Gheorghe, in calitate de mandatar al vanzatoarei Man Gabriela, i-a vandut lui Stanescu Surdu Ionut, un teren padure in suprafata de 10.736 mp, la un pret de 8.600 lei. De asemenea, in ultimul act de vanzare cumparare, acelasi Deaconeasa Gh. Gheorghe si Deaconeasa Carmen, i-au vandut lui Stanescu Surdu ionut, un teren padure in valoare de 10.002 mp, la un pret de 17.000 lei.

In total este vorba despre peste 4 ha de padure, vandute apropiatilor Elenei Udrea, cu suma de 43.600 de lei. Adica, aproape 10 000 de euro. O suma infima, tinand cont de valoarea terenurilor forestiere, situatia chiar in apropierea partiei de la Voineasa. Acest lucru tinand cont ca terenurile au fost cumparate de oamenii lui Udrea, la doar o luna dupa ce au demarat lucrarile pentru partia de la Voineasa.

Acolitii lui Udrea, niste escroci

Intreaga poveste a fost prezentata in presa locala de Deaconeasa, acum 2 ani. In martie 2010, Gheorghe Deaconeasa i-a primit în vizita la pensiunea sa din Voineasa pe Gheorghe Nastasia, secretarul de stat de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Ion Mihaila (director în acelasi minister), fiul celebrului Ioan Mihaila din Calimanesti, care a condus santierele de construcţie a hidrocentralelor de pe Olt) si Ionut Stanescu Surdu, functionar in aceeasi institutie.

Acestia, mai cu seama Mihaila, care-l cunostea mai de mult pe Deaconeasa (ambii avand radacinile familiale in Calimanesti ), au cerut cateva parcele de teren în imediata apropiere a partiei de schi, dand de inteles ca este ,,partea leului” pentru ministrul de atunci, Elena Udrea. ,,Le-am spus ca nu mai putem dona inca 4 hectare, asa cum au cerut dansii, pentru ca deja donasem 22 pentru proiectul partiei de schi. Cel mult, pot vinde din proprietatea mea si a familiei mele . Le-au cerut pe cele de cea mai mare importanta. Exact langa drumul naţional. Domnul secretar de stat Nastasia a ales parcelele”, a declarat Deaconeasa.

Au luat terenurile si au disparut

A doua zi, au plecat în teren în zona Vidra, unde avea sa se construiasca partia de schi, pentru o ,,inspecţie” preliminara. Dupa aceasta intalnire, lui Deaconeasa i s-a spus ca la o data viitoare se vor semna contractele pe numele unor persoane din Bucureşti. Ceea ce s-a si intamplat pe 8 iulie 2010, cand au venit la Valcea acelasi Ionut Stanescu Surdu si Breazu Liberiu Tudor, insotiti de data aceasta doar de Mihaila care l-a recomandat pe cel de-al doilea ,,omul Elenei Udrea”. S-au facut contractele de vânzare-cumparare la Râmnicu Vâlcea, la cabinetul notarial al Claudiei Mihaela Banu. Doua pe numele lui Breazu Liberiu Tudor in calitate de cumparator si doua pe numele lui Ionut Stanescu Surdu, in aceeasi calitate. Vanzator a fost Gheorghe Deaconeasa in calitate de proprietar si mandatar al sorei sale, Gabriela Man. Cele 4 hectare vandute costau, conform actelor notariale de vanzare-cumparare 43.600 lei. In contracte se stipuleaza faptul ca banii au fost dati de cumparatori celui care a vandut, la o data anterioara. De fapt, aceasta data nu a existat niciodata. Timorat de puterea institutiilor statului, Deaconeasa a dat terenurile fara sa fi primit niciun leu inainte de semnarea actelor la notar.

Ionut Stanescu Surdu si Breazu Liberiu Tudor au urcat in masina si dusi au fost, nu înainte de a-i promite lui Gheorghe Deaconeasa că în scurt timp i se vor da banii. Nici până astăzi nu s-a livrat vreun leu. ,,Atunci i-am vazut prima si ultima oara. Pe Nelu Mihaila l-am mai vazut dupa cinci luni de la momentul vanzarii terenurilor, in Bucuresti. Nu mai era director in minister. Mi-au fost trimise informatii de la tot felul de oameni din anturajul PDL cum ca sunt probleme in legatura cu terenurile date de mine. Nu am stiut ce sa le raspund pentru ca eu nu am mai tinut legatura cu nimeni. Dar l-am întrebat pe Mihaila daca este adevarat si mi-a spus ca nu, totul este in regula”, povesteşte inginerul silvic. Gheorghe Deaconeasa a încercat să-şi recupereze banii pe terenurile vândute. Nu a reusit pana acum. A depus o plangere la DNA ca ultima solutie pentru a-si recupera banii.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.