Investitii masive in infrastructura judetului Satu Mare pe parcursul anului 2014

Investitii masive in infrastructura judetului Satu Mare pe parcursul anului 2014

Investitii masive in infrastructura judetului Satu Mare pe parcursul anului 2014

by February 9, 2015 0 comments

Consiliul Judeţean a reuşit să reabiliteze în perioada 2012 – 2014 nu mai puţin de un sfert din drumurile judeţene. În acest sens s-au alocat 165 de milioane de lei. Pentru acest an, proiectul prioritar pentru Consiliul Județean îl reprezintă centura municipiului Satu Mare și cel de-al treilea pod peste Someș.

Sute de km de drum modernizat

Potrivit evidenţelor Consiliului Judeţean, infrastructură rutieră modernizată în perioada 2012-2014 este în sumă de 212 km, cu o valoare de 165.000.000 lei. „Pentru Județul Satu Mare și Consiliul Județean este o prioritate starea drumurilor și descongestionarea traficului județean, acest obiectiv este unul foarte important care face parte din strategia de dezvoltare a județului Satu Mare, promis și realizabil pentru sătmăreni”, este de părere preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef. Având în vedere că lungimea rețelei drumurilor județene este de 854 km, din care 212 km au fost deja modernizaţi, rezultă că un sfert din drumurile judeţului a fost deja modernizate.

Lucrări de întreţinere în 2014

În cursul anului 2014 au fost efectuate lucrări de întreţinere curentă şi periodică și așternere covoare bituminoase pe drumurile judeţene de pe raza judeţului Satu Mare și reparaţii pe suprafeţe extinse în valoare de 12.474.758 lei. „Dintre drumurile pe care s-a lucrat în cursul anilor trecuți reamintim: Roşiori – Pomi – Borleşti – limită județ Maramureş, Doba – Boghiş, Domăneşti intravilan, Carei – Cămin, Stâna intravilan, Ardud – Baba Novac, Iojib – Medieşu Aurit, Ruşeni – Hrip, Micula – Agriş, Lazuri intravilan, Tarna Mare intravilan, Valea Măriei – Tur, Boineşti – Târşolţ – Cămârzana, Oraşu Nou – Oraşu Nou Vii – limită județ Maramureş, Turţ – Gherţa Mică, Orașu Nou – Racșa, Intravilan Beltiug, Medieșu Aurit – Intersecție DN 19F, Hodod – limită județ Sălaj, Borlești – limită județ Maramureș, Orașu Nou – limită județ Maramureș, Satu Mare – Viile Satu Mare, Intravilan Cehal, Intravilan Borlești, Turț – Băbești, Intersecție Botiz – Micula, etc. ”, rezultă din evidenţele Consiliului Judeţean. În 2013 a fost realizat un podeț dalat peste Valea Ciora în localitatea Târșolț, iar în 2014 au fost finalizate lucrările de reconstruire a podului peste râul Crasna, în localitatea Domăneşti.

Lucrări cu finanţare europeană

Cu ajutorul finanțărilor europene în cursul anului trecut a fost modernizat drumul de ocolire în zona de sud a municipiului Satu Mare. Din aceleaşi surse s-a reabilitat drumul Moftinul Mare – Ghilvaci – Terebești – Depozit Regional de Deșeuri, cu o lungime de 10,4 km de drum modernizat, cu o valoare totală a proiectului de 22.881.107 lei, respectiv porţiunea dintre Negreşti Oaş – Turţ, cu o lungime de 28,4 km de drum modernizați, cu o valoare totală a proiectului de 62.897.184,26 lei.

În acest moment se lucrează la modernizarea drumului județean Marghita – Tășnad, între județele Satu Mare și Bihor, un proiect cu o valoare de 49.956.390 lei fără TVA, în urma căruia județului Satu Mare îi revin 9 km.

Totodată, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013 a fost restabilită conexiunea rutieră dintre Sanislău şi Ömböly, însumând 9,8 km de drum modernizat pe partea română. Valoarea totală a proiectului este de 5.659.419 euro, partea română fiind de 4.891.961 euro.

În 2013, tot prin proiectele cu finanțare europeană s-a dezvoltat infrastructura de transport rutier între localităţile Garbolc şi Bercu, o valoare totală a proiectului de 1.269.285 euro, din care 278.615 euro au fost finanţaţi de partea română.

Obiective cu impact major în 2015

Consiliul Județean şi-a propus pentru acest an ca obiective majore centura municipiului Satu Mare și al treilea pod peste Someș. Valoarea estimată a contractului este de 559.206.491 lei, fără TVA. Obiectivul de investiţie este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie.

În cursul anului 2015 s-a planificat plombarea a 242 km și, de asemenea, repararea drumurilor cu îmbrăcăminte de piatră spartă în lungime de 67 km, precum și de aducere la cel puțin stadiul de piatră spartă a drumurilor de pământ în lungime de 119 km.

Pentru anul 2015, Consiliul Judeţean şi-a mai propus realizarea unor lucrări de reparații a drumurilor cu îmbrăcăminte asfaltică nemodernizate, lucrări de tăiere a acostamentelor, defrișare și reprofilare șanțuri pe o lungime de aproximativ 200 km, înlocuirea indicatoarelor de circulație vechi, precum și montarea de indicatoare rutiere noi acolo unde se impun ca urmare a realizării în luna ianuarie a unui recensământ a semnalizării rutiere, marcaje rutiere pe o lungime de aproximativ 200 km, lucrări de covoare asfaltice pe aproximativ 20 km, cadastrul drumurilor județene, precum și modernizarea prin Programul Național de Dezvoltare Locală a 13 drumuri județene.

Lista drumurilor care vor fi reabilitate în 2015

Drumurile pe care se vor demara lucrări, fiind semnate contractele de finanțare sunt: Carei – Căpleni (Biserica și Mănăstirea franciscană Sfântul Anton de Padova) limită județ Maramureș – Bârsău de Sus – limită județ Maramureș, Doba – Boghiș – Dacia – Moftinu Mare – Crișeni – Craidorolț – Țeghea – Mihăieni – Acâș, Tronson 3 – Craidorolt – Teghea – Mihăieni, Ady Endre – Căuaș, Carei– Foieni, Supuru de Sus – Sechereșa – DJ 109N, Potău – DN 19F; Doba – Boghiș – Dacia – Moftinu Mare – Crișeni – Craidorolț – Țeghea – Mihăieni – Acâș, Mihaieni – Acâș, Pir – limită județ Bihor (Sălacea), Satu Mare – Amați – Rușeni – Tătărești – Necopoi – Homorodu de Jos – Homorodu de Mijloc – Homorodu de Sus – Solduba – Hodișa – Socond – Rătești, Tășnad – Cig – Eriu Sâncrai – Craidorolț – Piscari – Terebești – Gelu – Mădăras, Tășnad – Santău – Chereusa –Andrid – Dindești – Irina – Portița – Vezendiu – Tiream – Carei – Cămin – Lucăceni –Berveni – Granița Ungaria, Doba – Boghiş – Dacia – Moftinu Mare – Crişeni – Craidorolţ – Ţeghea – Mihăieni – Acâş, Tronsonul II Moftinu Mare – Crișeni – Craidorolț.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.