Pregătiri militare/ Cipru oferă bază militară navală și aeriană Rusiei

Pregătiri militare/ Cipru oferă bază militară navală și aeriană Rusiei

Pregătiri militare/ Cipru oferă bază militară navală și aeriană Rusiei

by February 9, 2015 0 comments

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat că Ciprul este pregătit să găzduiască baze aeriene şi navale ruseşti. Angajamentul va fi asumat de părțile ruse și cipriot în cadrul acordului oficial pentru cooperarea militară dintre cele două naţiuni, care urmează să fie semnat pe 25 februarie. Anunţul Ciprului a venit după ce Rusia şi-a exprimat interesul, la sfârşitul lui ianuarie, privind deţinerea unei baze militare în Cipru, după cum au relatat Global Post şi Greek Reporter.

„Există o înţelegere veche [de apărare], care ar trebui să fie reînnoită în forma ei. În acelaşi timp, câteva servicii suplimentare vor fi furnizate în acelaşi fel în care procedăm cu alte ţări, precum, de exemplu, cu Franţa şi Germania. Ciprul şi Rusia au avut în mod tradiţional relaţii bune, iar acest lucru nu se va schimba”, a spus Anastasiades, potrivit site-ului Lenta.ru, citat de Business Insider. Pe de altă parte, președintele cirpriot susține că oferta Ciprului vine în contextul încercării de a detensiona relația dintre Rusia și statele membre ale UE. „Vrem să evităm o deteriorare ulterioară a relaţiilor dintre Rusia şi Uniunea Europeană”, ar fi spus, potrivit relatărilor, preşedintele cipriot.

Ciprul se află printre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene care au impus sancţiuni asupra Rusiei, în ultimul an, ca răspuns la acţiunile din Ucraina. Cu toate acestea, Ciprul și- a exprimat, în ultima perioadă, asemenea Greciei, opoziția față de lărgirea sancțiunilor UE asupra Rusiei, susținând că sunt multe state membre care împărtășesc această opinie.

Cooperarea militară dintre Cipru şi Rusia pare, însă, a fi un alt semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană, comentează Business Insider, citat de Mediafax.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.