Cine a a vandut pe doi zloti patrimoniul national. Procurorii DNA trebuie sa mearga pana la capat in dosarul retrocedarilor

Cine a a vandut pe doi zloti patrimoniul national. Procurorii DNA trebuie sa mearga pana la capat in dosarul retrocedarilor

Cine a a vandut pe doi zloti patrimoniul national. Procurorii DNA trebuie sa mearga pana la capat in dosarul retrocedarilor

by March 19, 2015 0 comments

Ingrid Zaarour, fosta sefa a ANRP, urmarita penal in dosarul retrocedarilor ilegale, este groparul patrimoniului national, ca urmare a masurilor luate in perioada guvernarii Tariceanu ( 2007-2009) de restituire a sediilor institutiilor statului ( scoli, muzee, camine de batrani), dar si a padurilor si terenurilor statului, in special catre culte si minoritati.

Ziarul nostru a dezvaluit intreaga mafie a retrocedarilor construita in jurul Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatilor, patronata de Zaarour( protejata de fostul vicepresedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, din acea vreme si Calin Popescu Tariceanu), in intelegere cu UDMR si FDGR. Nici Traian Basescu nu a fost strain de masurile abuzive luate de ANRP, amintind aici intelegerile politice de la sfarsitul anului 2004 dintre el, in calitate de candidat la prezidentiale si primarul Sibiului, Klaus Iohannis ( presedinte al FDGR), privind retrocedarea catre biserica evanghelica a unor valori nationale, cum ar fi Muzeul Brukenthal, in schimbul sustinerii sale la prezidentiale: citeste aici.

Inceputul jafului

In 2007, Ingrid Zaarour, preşedintele Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor a emis o hotarare “privind completarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr.10/2001 privind restituirea bunurilor preluate în mod abuziv în perioada martie 1945 – 22 decembrie 1989”. Acest document a deschis calea retrocedărilor controversate din zona Ardealului, catre urmaşii grofilor unguri declaraţi criminali de razboi in urma colaborarii cu regimul hortyst şi catre succesorii Grupului Etnic German, grup declarat ca fiind colaborator al regimului hitlerist.

Bunuri nationale instrainate bisericilor

In acelasi timp, Biserica Evanghelica Germana si bisericile maghiare ( catolica, calvina si unitariana) au primit, pe banda rulanta, cladiri reprezentand scoli, gradinite, licee, muzee, institutii descentralizate. Precizam ca pana atunci, in baza legilor de retrocedare a proprietatilor ( legea 1/2000 sau legea 245/2005), institutiile statului sau de patrimoniu nu intrau sub incidenta restituirilor in natura. Asa s-a ajuns ca in orasele transilvane, cladirile de patrimoniu sa fie instrainate, sa fie desfiintate sute de scoli romanesti, muzee nationale sau locale ori si-au incetat activitatea, ori platesc chirii exorbitate. Mai mult, in orase precum Sibiu, zona centrala a fost retrocedata aproape in intregime Bisericii Evanghelice si Forumului Democrat al Germanilor (FDGR), in timp ce romanii care traiau acolo de zeci de ani, sa fie evacuati din casele lor: citeste aici.

Clujul, pe mana urmasilor criminalilor de razboi

De asemenea, la Cluj-Napoca, cladirile fanion din centrul orasului au fost restituite familiilor fostilor grofi maghiari, declarati criminali de razboi, sau bisericilor unguresti. Nu s-a tinut cont ca nu au fost niciodata in proprietatea lor, ci doar in folosinta. Dar, o hartie emisa de ANRP, condusa de Ingrid Zaroour, la interventiile liderilor UDMR, a legalizat retrocedarea.( citeste si: http://www.ancheteonline.ro/2014/03/cluj-napoca-un-oras-retrocedat-ce-le-mai-ramane-romanilor/).

Hotie, ca-n codru

O asemenea situatie a fost inregistrata si in privinta retrocedarilor de paduri, mai ales in judetul Mures, unde peste 10 000 de ha de teren forestier au fost restituite familiilor grofilor unguri, colaboratori ai regimului hitlerist si hortyst. Si nu in ultimul rand, doua dintre bijuteriile arhitectonice ale Romaniei, Muzeul Brukenthal si Castelul Bran au fost restituite, prin decizii controversate ( ca sa nu spunem ilegale), luate de Ingrid Zaarour, fosta presedinte a ANRP: citeste aici.

Muzee nationale, la mila clericilor

Un caz strigator la cer este si restituirea a doua muzee nationale din Brasov, de Arta si de Istorie, catre Biserica Evanghelica. ANRP, sub conducerea lui Ingrid Zarour s-a constituit parte civila in procesul intentat de Biserica Evanghelica, consiliului judetean Brasov ( care avea in administrate cele doua muzee), emitand un document oficial prin care sustinea dreptul acestui cult privind retrocedarea institutiilor de cultura romanesca. Un act de tradare a intereselor nationale, prin instrainarea bunurilor din patrimonial cultural. Cu atat mai mult, o decizie ilegala, deoarece aceste cladiri in care functioneaza muzeele de arta si de Istorie nu mai faceau obiectul retrocedarilor, in conditiile in care Biserica evanghelica le cedasera cu titlul gratuit Grupului Etnic German, o organizatia nazista in perioada celui de-al doilea razboi mondial, care fusese scoase in afara legii chiar in 1944. Citeste aici.

Curtea de Conturi scoate la iveala prejudiciul

Mai mult, un raport al Curtii de Conturi din 2008 arata modul in care Ingrid Zaarour, sefa a ANRP a adus prejudicii immense banului public. Inspectorii fiscali au sustinut ca ANRP “nu a respectat conditiile legislatiei nationale corroborate cu cerintele standardelor international de evaluare, fapt care a condus la denaturarea valorii de piata a terenurilor evaluate pentru care au fost emise titluri de despagubire”.

Potrivit raportului, prin decizia Curţii de Conturi s-a dispus reverificarea rapoartelor evaluatorilor autorizati al caror cuantum al despagubirilor depaseste valoarea de 500.000 lei, exclusiv deciziile care au avut la baza hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

“Nu au fost certificate din punct de vedere al conformitatii, serviciile de evaluare prestate de catre evaluatori autorizati, efectuandu-se plati in valoare totala de 1.453.300 lei, fara respectarea prevederilor art. 52 (5) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice”, se arata in raportul Curtii de Conturi pe 2008.

Sumele cresc cand vine vorba de emiterea de titluri de despagubire, prejudiciile ajungand la cåteva milioane de euro. Raportul Curtii arata ca nu au fost respectate prevederile Titlului VII din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, fiind emise titluri de despagubire, in lipsa actelor doveditoare ale dreptului de proprietate sau a calitatii de mostenitor a fostului proprietar.

De exemplu, se arata in Raport, a fost emis un titlu de despagubire fara a fi prezentate acte doveditoare ale dreptului de proprietate asupra intregului imobil ce a facut obiectul despagubirii, rezultand un prejudiciu in valoare de 3.691.800 lei (echivalentul a 1.024.619 euro).

De asemenea, a fost emis un titlu de despagubire fara a fi prezentat certificatul de mostenitor, rezultand un prejudiciu in valoare de 5.034.800 lei (echivalentul a 1.397.353 euro).

Potrivit raportului, actul de control incheiat a fost transmis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea stabilirii raspunderii juridice potrivit legii. Din pacate, nu s-a intamplat nimic pana acum. Procurorii DNA au reusit sa o agate pe Zaarour, in urma extinderii urmaririi penale in dosarul Alinei Bica, descoperindu-se o adevarata caracatita a ilegalitatilor in privinta retrocedarilor, in care au fost implicati numerosi oameni politici din zona PNL-PDL-UDMR-FDGR. Exact cei care au contribuit, in ultimii 10 ani, la instrainarea patrimoniului national.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.